Skocz do zawartości
  • 0

hełm niemiecki, aluminiowy??

Klaus BOLS

Pytanie

Napisano

znalazłem taki hełm, był fosforowany, i jest bardzo lekki z jakiegos stopu. Ale odnowięłm jak widać, i wsumei nie wiem co to jest za helm. Miał fasunek z regulacją.
takie sygnowanie
JIN 14940
H2
JUNGER

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Przepraszam !!!!!!!!! zapomniałem o Wydziałach WSW(kondrwywiad) przy Korpusach WLOP i żolnierze slużby zasadniczej w takich ocnikach "chodzili.( np we Wrocławiu w Korpusie przy ulObornickiej).Ponadto w Wydziałach WSW przy MW mieli białe kaski z czerwonymi napisami,a w wydziałach WSW WOP białe kaski z zielonymi napisami,ponadto w Oddziale WSW wojsk MSW w Warszawie białe kaski z czerwonymi napisami.
Pozdrowienia.
Napisano
Ponoć hełmy z aluminium były produkowane po prostu na potrzeby parad i uroczystości z uwagi na to, że były lekkie.
W Polsce spotkałem sie z plastykowymi hełmami dla WSW, kol. zielonego oczywiście z białym pasem i napisem WSW", czy te były na parady tego nie wiem może miały służyc temu żeby łatwiej w nich było przeprowadzac interwencje wobec żołnierzy? Tego nie wiem, moze ktoś służył z a PRL-u w WSW to Ci cos konkretnego powie.
Pozdrawiam
Napisano
Wszystkie wasze wypowiedzi sa błędne - TO NAJZWYKLEJSZY HEŁM STRAŻAKA OCHOTNIKA Z NIEMIEC -CAŁKIEM WSPÓŁCZESNY - na giełdzie militariów w oryginalnym malowaniu kosztują kilkanaście złotych
Napisano
oraz siwe z białymi napisami...co do Niemca to czekałem co powiedza inni bo i ja nie jestem pewny jaki to hełm...po mojemu-policaj jakiś albo strażak-niemiecki...ale czy po czy przedwojenny to nie wiem?mam identyczny i z podobnymi sygnaturami-na moim jest DIN14940 i znak producenta w owalu...oraz taki sam ale z grzebieniem aluminiowym- bez sygantur- hełm i grzebień alu-tylko że ten ostatni ze Szwajcarii przywieziony-ale myślę że po prostu Szwajcarzy kupili je od Niemców dla straży pożarnej...
Napisano
Wg moich rozeznań może to być niemiecki hełm strażacki.Mam taki sam.Była na nim również farba fosforyzująca i sdąd moje przypuszczenia.
Ma on podobną podpinkę do niemickiego hełmu M38.
Pozdrawiam.
Paweł
Napisano
Witam.
Słyszałem też o próbie wprowadzenia (bądź wprowadzeniu nawet) aluminiowych wersji hełmów dla oficerów w sztabach lub punktach dowodzenia oddalonych od linii frontu.
Miało to na celu wprowadzenie bardziej bojowego wyglądu. (??)
Pozdrawiam. Hubert.
Napisano
Witam !

Mnie z kolei wydaje się, że hełmy z lekkich stopów rzeczywiście miały służyć wygodzie. Pamiętamy ZOMO'skie, ORMO'skie orzeszki, ja sam miałem w ŻW plastykowy hełm, w zasadzie można powiedzieć że to był kask, wyglądający jak hełm. Jeździliśmy w nich na interwencje w ramach plutonu alarmowego w ZSW.
Lekki stop miał zapewne chronić przed urazami w drobnych bójkach i jako paradny.

Pozdrawiam - kocur !

P.s. Helmy WSW przemalowano na biało i zmieniono napis
Napisano
ten hełm ma paski pod brodę, nie przyczepione do fasunku na metalowych uchach" ale wprost do przednich nitów, trzymających fasunek. dziwne co. w paskach sa okute dziury i przez te dziury przechodzi nit, a raczej śróba. zapięcia paska są bardzo dziwne. no i obwód fasunku można regulować ;]
Napisano
Jeśli chodzi o plastikowe hełmy WSW , to w ewidencj (karta mundurowa )nazywana potocznie wkładką mundurową był taki wpis kask patrolowo interwencyjny WSW.Był on głównie na wyposażeniu patroli interwencyjnych ,oraz zmotoryzowanych jeżeli pojazdem patrolowym był samochód bez plandeki ( UAZ, lub Gaz-69).Były też używane w czasie patroli pieszych lub asyst.Spotkać można było dwa rodzaje malowania zielone z białymi literami (używane głonie w trakcje zabezpieczeń poligonów,białe z zielonymi lub czarnymi literami w garnizonach.Wiem napewno bo smigałem w takich .
Brałem też udzial przy malowaniu z WSW na ŻW.
Pozdrawiam!!!!!!1
Napisano
Przepraszam nie jestem ekspertem od kasków,i hełmow .I nie biore się do rozpoznania m-ki(wzoru) ,a jedynie z czarkiem wymienialiśmy informacje na temat kasków patrolowo-interwencyjnych WSW.
Pozdrowwienia

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie