Klaus BOLS Napisano 29 Styczeń 2006 Autor Share Napisano 29 Styczeń 2006 mam taka o to skorupe, jak radziecie to naprawić. Bo juz od wakacji próbuje zabrac się do pracy i nie mam pojęcia jak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klaus BOLS Napisano 29 Styczeń 2006 Autor Share Napisano 29 Styczeń 2006 a to fotka z boku, no urwane całe ucho".... co tu począć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzycho Napisano 29 Styczeń 2006 Share Napisano 29 Styczeń 2006 tak tez fajnie wyglada , pewnie i da sie to naprawic ale niewiem czy warto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 30 Styczeń 2006 Share Napisano 30 Styczeń 2006 No ja bym wykonał jakby taką formę, w mejscu gdzie jest dziura i na to położył płótno nasączone żywicą i próbował uformować kształt hełmu i potem od spodu następną warstwę płótna z żywicą, a potem szlifowanie i polerowanie, może nawet coś z tego będzie.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kryszak Napisano 1 Luty 2006 Share Napisano 1 Luty 2006 zostaw wtakim stanie pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LubuduJeBJeb Napisano 2 Luty 2006 Share Napisano 2 Luty 2006 hmmm... a myslales o tym zeby zrobic z tego helmu cos innego ... np : doniczke, miske dla psa to tez ciekawe rozwiazanie . pozdro !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klaus BOLS Napisano 3 Luty 2006 Autor Share Napisano 3 Luty 2006 doniczke!!!!! coś innego!!! toż to by byla profanacja!! ;D ludzie ja powaznie pytam, bo lezy mi to w domu pół roku i nie wiem jak go naprawić a taki szczerbaty na pułce dziwnie wygląda ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idiota Napisano 3 Luty 2006 Share Napisano 3 Luty 2006 Jeżeli koniecznie chcesz go naprawić:Załatw sobie identyczny (ten sam rozmiar)Zrób gipsową forme (negatyw) tej części (po zewnętrznej stronie) używając za wzór pożyczony.Po dokładnym oczyszczeniu i odtłuszczeniu hełmu przymocuj forme do swojego. (forme możesz natłuścić, lub pokryć folią)kożystając z żywicy polimerowej (poliestrowa/epoksydowa) oraz kilku warstw tkaniny (ostatecznie włukna) szklanej naprawiasz ubytek.Pozostają już tylko zabiegi kosmetyczne.Przy takiej dziurze hełm naprawiany ta technika nadaje się tylko do postawienia na półkę.Najlepiej rób to wszystko po zaszpachlowaniu i wyszlifowaniu hełmu.PowodzeniaJanusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klaus BOLS Napisano 3 Luty 2006 Autor Share Napisano 3 Luty 2006 no właśnie to jest to żeby nie byl tylko na półke, ale żeby jeszcze troche posłużyl ;/....... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacenty2004 Napisano 12 Luty 2006 Share Napisano 12 Luty 2006 Najlepiej kupić taki drugi ,dobrze żeby miał miał kalki i farbę to odejdzie Ci trochę malowania. Wycinasz z tego nowego brakujący kawałek ,który następnie należy dospawać. Potem 2 kilo szpachlówki 6 razy pomalować i następny oryginalny eksponat gotowy.Jeśli masz trochę zdolności manualnych możesz kupić hełm spadochroniarski i z niego wyciąć brakujące części jest to trochę trudniejsza sprawa, ale efekt murowany .Wszyscy będą Ci zazdrościli takiego eksponatu :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darkofjr Napisano 13 Luty 2006 Share Napisano 13 Luty 2006 Mam pomysl,Ja bym go dal do muzeum i aby go wystawily pod tytulem GLOD NIEMCOW NA POMORZU"Pozdrawiam, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati-181 Napisano 18 Luty 2006 Share Napisano 18 Luty 2006 po co to naprawiac a potem miec eksponat na pólke lepiej zostawic tak jak jest przynajmniej naturalnie wyglada :p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klaus BOLS Napisano 18 Luty 2006 Autor Share Napisano 18 Luty 2006 już mam pomysł na niego ;] ale rozważam oddanie go do izby pamięci poświęconej GŁODOWYM OFIAROM NIEMIECKIM NA KRESACH WSCHODNICH" bo z tamtąd pochodzi znalezisko ;] pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati-181 Napisano 18 Luty 2006 Share Napisano 18 Luty 2006 Zawsze mozesz mi oddac :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VASILI Napisano 19 Luty 2006 Share Napisano 19 Luty 2006 a nie lepiej zrobić z niego miske dla psa?? albo coś w tym stylu?? przynajmniej nie byłoby tyle roboty!! albo jakiś nocnik z niego?? jeśli juz koniecznie naprawa to tylko szpachla szpachla i jeszcze raz szpachla!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati-181 Napisano 19 Luty 2006 Share Napisano 19 Luty 2006 Hmmm razcej szpachla na taka dziure niebardzo mysle ze raczej mata szkalna i żywica epoksydowa bo po szpachlu to tylko na pólke Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klaus BOLS Napisano 21 Luty 2006 Autor Share Napisano 21 Luty 2006 zrobiłem stelarz z blachy w miejscach ubytku. mam zamiar to pospawać a reszte zakleić, żywicą na płótnie, wykończenie szpachlą moze sie uda.... pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herrmateuss Napisano 28 Luty 2006 Share Napisano 28 Luty 2006 chyba masz dobry dzien dzis szukajac w swoich smieciach znalazłem hełm rozerwany przez odłamek zgadnij do czego by pasował :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herrmateuss Napisano 28 Luty 2006 Share Napisano 28 Luty 2006 Podaj mi swój adres a przesle ci A na pewno zaoszczedzi ci od cholery pracy i hełm bedzie wygladał do ludzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klaus BOLS Napisano 28 Luty 2006 Autor Share Napisano 28 Luty 2006 naprawde bys mi posłał?? za free?? oczywiscie za przesylke zaplace Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klaus BOLS Napisano 28 Luty 2006 Autor Share Napisano 28 Luty 2006 herrmateus napisz do mnie na meila bo na forum nie bede adresami smigał ;] grizzly275@wp.pl bede naprawde dozgonnie wzdzięczny pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klaus BOLS Napisano 13 Marzec 2006 Autor Share Napisano 13 Marzec 2006 dzięki uprzejmości pana hermateusa, rozpoczął się pierwszy etap renowacji mojego zjedzonego hełmu ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klaus BOLS Napisano 13 Marzec 2006 Autor Share Napisano 13 Marzec 2006 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klaus BOLS Napisano 13 Marzec 2006 Autor Share Napisano 13 Marzec 2006 dwa rózne typy ale jakoś to zmodyfikujemy ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klaus BOLS Napisano 14 Marzec 2006 Autor Share Napisano 14 Marzec 2006 kolejny etap Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.