bjar_1 Napisano 28 Wrzesień 2006 Napisano 28 Wrzesień 2006 No to nie wiem - chyba do tego miejsca nie trafiłem... masz może jakieś zdjęcia tego?Mieszkasz w okolicy czy może bywasz tutaj często?
bonczek_hydroforgroup Napisano 28 Wrzesień 2006 Napisano 28 Wrzesień 2006 Mam rodzinę w Końskich a samochód serwisuje w Stąporkowie.Jak będe w poblizu dam znać lub zdjęcie. aj mi na siebie jakies namiary - mój mail to bonczek@konto.pl
bjar_1 Napisano 28 Wrzesień 2006 Napisano 28 Wrzesień 2006 bjarrsbcrew@poczta.onet.pl - jak coś to pisz.pozdrawiam
kopijnik2 Napisano 28 Wrzesień 2006 Napisano 28 Wrzesień 2006 coś w temacie ale czy u was?http://pibwl.republika.pl/pz10pl.htm
acer Napisano 28 Wrzesień 2006 Napisano 28 Wrzesień 2006 Nie u nich - trochę za nimi - Chęciny i Nida to na południe od nich.
pawel2213 Napisano 23 Grudzień 2010 Napisano 23 Grudzień 2010 Za mostem za błotnicą odchodzi droga w prawo idzie równolegle z rzeczką . O ile dobrze pamiętam były tam jakieś rowy po okopach ale to w okolicy tej drużki. Wiem ponieważ byłem tam 3 tyg. na obozie harcerskim.
bjar_1 Napisano 6 Luty 2011 Napisano 6 Luty 2011 Trochę ;)Przy okazji można by przenieść do Wojen światowych"!
kacper11111 Napisano 18 Grudzień 2012 Napisano 18 Grudzień 2012 Ja jeżdże do dziadka do Stąporkowa co roku na wakacje i razem z dziadkiem chodzimy po lesie i szukamy różnych pamiątek.W mojej kolekcji są:zawleczki do zapalników do min przeciw pancernych,2 zapalniki do miny przeciw pancernej niemieckiej(kompletne),łuski do karabinów(snajperskich,maszynowych i jedno strzałowych"),taśma na pociski i czubki zkarabinu snajperskiego oraz łuskę 55mm,łuskę ruską 43mm i niemiecką 40mm. Dobre miejsca na szukanie takich skarbów to:lasy za gazownią GASPOL(dołki z amunicją pancerną)i las przy ulicy Spacerowej i B.Prusa(dołki strzeleckie i z amunicją),ale to tylko z wykrywaczem.Przy stacji PKP nie szukaliśmy,ale planujemy przeczesać cały teren. pozdrawiam ;)
Romek_66 Napisano 3 Styczeń 2013 Napisano 3 Styczeń 2013 czytam sobie stare posty i tak sobie myślę pomogę chłopakom .jeśli chodzi o stąporków 1945 ogólnego przebiegu walk to nieznam ,ale słyszałem że ruscy po wejsciu to co zostało po niemcach utopili w stawie obok zuk .tego szmelcu jest tam od groma .kiedyś facet na grunt wyciągnoł tam pancerfausta.w latach 90-tych chciano wyczyścić staw ale doszli do wniosku że lepiej to zasypać.choć w latach 70-tych wyciągnięto ze stawu ruski czołg.temat własowcó -w janowie byli chyba raz .kwaterowali kilka dni .jak wspominali ludzie jedli konie ,pili kawę z solą iścinali drzewa w kolano .ich wizyta skończyła się pobiciem sołtysa na śmierć .po atakach partyzantów patrolowali tory od czarnej do bocznicy kolejowej za dawną stacią wąsosz /obecnie budynki nastawni rozebrane/ byli zakwaterowani w domu drużnika a konie trzymano w obejściu a w piwnicy po drugiej stronie torów nieli swój magazyn .w połowie torów między janowem a czarną rosianie zbombardowali pociąg niemiecki na bocznicy kolejowej, w lesie obok torów można znaleść leje po bombach mniejsze i większe ale też i zardzewiełe świństwo/kiedyś znalazłem tam pocisk p.panc-88mm-z zapalnikiem.oraz kilkanaście łusek od flak rozerwanycf wybuchem
bjar_1 Napisano 5 Styczeń 2013 Napisano 5 Styczeń 2013 Wyciągnięto ruski czołg? Ze stawu? Lekko" przesadziłeś ;) Co do drobnicy owszem - amunicji artyleryjskiej itp. trochę tam musi być...
vis1939 Napisano 7 Styczeń 2013 Napisano 7 Styczeń 2013 Co tam tank,Kacper wymiata,same nieznane eksperymentalne rarytasy!
bjar_1 Napisano 11 Styczeń 2013 Napisano 11 Styczeń 2013 Heheh. Teraz już nic nie znajdzie, bo las w tym roku był gruntownie wyczyszczony przez prywatną firmę zajmującą się ozminowaniem".
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.