Skocz do zawartości

Portrecista

maxikasek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Kto oglądał na TVP 1 program o tym tytule. Materiał wstrzasający, Jak bardzo musi człowiek się wyobcować aby przeżyć. Dobra puenta a' propos ostatnich dyskusji o Volksliście i iednych" Niemcach.
Napisano
Chwała,

dokument wstrząsający. Zauważyłem chłód z jakim opowiadał o niecodziennych (dla nas) sytuacjach np. duszeniu styliskiem łopaty... a jednocześnie pewne zainteresowanie (wówczas) urodą niektórych więźniarek. Przedziwny dokument, inny od tych, do których jesteśmy przyzwyczajeni. W konstrukcji raczej spokojny, ale przez kontrast spokoju z pokazywanymi zdjęciami ma większą wymowę. Bardziej porusza. Trudno powiedzieć o takim dokumencie: podoba mi się. Jest wstrząsający.

Bywajcie - Mariusz.
Napisano
To był wstrząsający program. Oglądałem go z zapartym tchem. Własnie TVP - publiczna jest od tego,żeby takie programy pokazywać. Polsat czy TVN (z całym szacunkiem dla tych stacji) tego by nie puściły, oni wolą w Interwencji czy Uwadze pokazywać programy o narodzinach dzieci z ogonkiem.
Oglądając ten reportaż Portrecista" zastanawiałem się do jakiego stopnia zezwierzęcenia mogą dojść ludzie... Preparowanie skór z tatuażami, wyciąganie kobietom macic żeby zrobić im zdjęcie i zakazić je rakiem itp... Takie programy powinny być puszczane raz dla tydzień z dedykacją dla ludzi, którzy 60 lat po wojnie zapominają o zbrodniach niemieckich i twierdzą że w II wojnie walczył tylko rycerski Werhmacht i waleczne SS. Szkoda, że od razu po programie TVP puściła reklamę Żywca... To było niesmaczne.
Napisano
ogladalem to bylo wstrzasajace szczegolnie to co opowiadal o kobietach ale na koncu widac bylo ze cos w nim peklo rzeczywiscie w czasie filmu opowiadal to na zimno i o swojej pracy tak jakby byl artysta
Napisano
Program był masakra .
Można było po programie zrobić porównanie na podstawie filmu Przesłuchanie" jak można być traktowanym przez obce siły i przez swoich . Tak sobie myślę że w UB też nie brakowało doktorów Mengele , z tą różnicą że jego można jakoś tłumaczyć że przeprowadzał badania ,chociaż wysyłanie po badaniach do komory to już nie należy do zakresu badań a UB nie wiem czym się kierowali żeby tak gnoić swoich rodaków .
To co się działo w KL myślę że było tylko przedsmakiem tego co robili z ludźmi z AK i innymi wrogami socjalizmu .
Jeszcze nie słyszy się o tym tak jak o np . Oświęcimiu .
Polecam książkę Zapluty karzeł reakcji " historia opisywana w niej przyćmi nawet program Portrecista .

Wracając do Portrecisty podobało mi się też stworzenie trójwymiarowości na fotografiach tego Pana. Skojażyło mi się to z czerwonym kubraczkiem w Liście Schindlera .
A efekt poruszenia kwiatka przez wiatr na tej widokówce był niesamowity .
Pozdr
Napisano
Fachowiec, to fachowiec, nie od dziś wiadomo, że ci z gestapo znajdowali po wojnie zatrudniene w różnych trajnych naszych organizacjach rządowych i robili dalej to samo, tylko że dla komunistów.
Pozdrawiam
Napisano
Zgroza.
Wstaję rano , biorę na ręce moje dziecko , i przypominam sobie zdjecie tych czterech dziewczynek .

Niektóre ideologie powinno się wypalac napalmem .
Napisano
Witam!

A to nie raczej kwestia ludzkiej natury, która czasem sobie znajdzie przykrywkę w postaci mniej lub bardziej wygodnej ideologii?
Swoją drogą, to takich kapeluszy pełnych złota" jeszcze musi być tam sporo ukrytych.. Zresztą pewnie na terenie większości obozów..

Pozdrawiam

VW
Napisano
A pamietacie Kornblumenblau" gdzie Troński grający Mengelego z uśmiechem na twarzy oglądjąc żyjące jeszcze bliźniaki mówi do pielęgniarki coś takiego: jakie piękne niebieskie oczy, zakonserwujemy je w jednym słoju".
Za przeinaczenia przepraszam, bo z pamięci a ta szwankuje.
Napisano
Troszke odbiegne od tematu i dodam cos do postu VanWodena 2 lata temu bylem na terenie obozu Gross Rosen i widzialem tam pelno dolkow szczegolnie w okolicach krematorium i tzw krematorium polowego ci co tam byli wiedza gdzie wychodzac z obozu w dolinie tam gdzie bylo smietnisko spotkalem tubulca ktory kopal lopata i wygrzebywal jakies restki butow porcelany itp popierdulki pzdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie