R51 Napisano 18 Luty 2006 Autor Share Napisano 18 Luty 2006 Wróćmy jednak do rzeczy znalezionych w niesprzyjających warunkach, nie zaś na stryszkach, bo to już inna para kaloszy, równie dobrze mogę zacząć nadsyłać zdjęcia szabel i bagnetów ze swojej kolekcji. Ta maselniczka niemiecka po pięćdziesięciu latach w glebie została otwarta, odsłaniając swa zawartość- masło miało konsystencję masła, co więcej pachniało masłem. Powstrzymałem się jednak z posmarowaniem nim chlebka.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cronos Napisano 18 Luty 2006 Share Napisano 18 Luty 2006 Szwabska pasta do butów znaleziona na strychu. Można spokojnie wypastować ją buty:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cronos Napisano 18 Luty 2006 Share Napisano 18 Luty 2006 ...i wnętrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grec Napisano 18 Luty 2006 Share Napisano 18 Luty 2006 Eeee, to chyba smar do rowerówpozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 18 Luty 2006 Share Napisano 18 Luty 2006 Raczej napewno :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kajton Napisano 19 Luty 2006 Share Napisano 19 Luty 2006 Smar do lozysk rowerowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barnaba Napisano 19 Luty 2006 Share Napisano 19 Luty 2006 trafiona podczas porządków robionych po fundacji - mogiła 12 niemcówpzdrBar_Naba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barnaba Napisano 19 Luty 2006 Share Napisano 19 Luty 2006 a to już Olsztyn - szwagier z budowy przywiózł. po czyszczeniu alumnium zbyt się świeciło więc przykadziłem kopciem ze świeczki :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikt Napisano 20 Luty 2006 Share Napisano 20 Luty 2006 Witam! Jeśli masło miało po 60 latach konsystencję masła i zapach masła to więcej w nim było jakiegoś szmelcu ( np arszeniku ) niż masła :) ale to taka mała dygresja :)pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 20 Luty 2006 Autor Share Napisano 20 Luty 2006 Był to jeden z wielu powodów, dla których nie próbowałem smarowac chlebka. Swoją drogą, czy arszenik jest pochodną zjełczałego masła? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz F Napisano 21 Luty 2006 Share Napisano 21 Luty 2006 Kiedyś znalazłem w leśnej ziemiance, w której ukrywał sie jakis Niemiec, obok pieca (nawet to cwaniak wtaszczył ze sobą 2 kilometry od wioski)słoik, a w nim gra w chińczyka - plansza się rozpadła ale jednego pionka drewnianeo wziąłem sobie na pamiątkę, to był mniejszy szok - po wyżuceniu kolejnych kup ziemi wyskoczył słoik z marynowanymi maślakami - głupi byłem wiec z ciekawości go rozbiłem - zapach i konsystencja bez zmian :) po prostu niesamowite. Ciekawe są też niemieckie depozyty z ubraniami (te stylowe halki, pościele i sztruksy :) ) oraz ksiązkami - mam wiele ciekawych pozycji z medycyn i historii literatury - całe szczęście nie miałem przyjemności czytać :), wszystko opieczętowane itd. Najbardziej wzruszający był pewnego razu niemiecki sweterek w kadzi ceramicznej wraz z innymi ubraniami- był czerwony z wyhaftowanym płatkiem śniegu - wielkość jak na niemowlaka. Taka fajna podróż w czasie. Znajomy znalazł też wina (nie odważył się skosztować) i klopsiki mięsne w słoiku oraz dżemy. Niemcy zostawiali nawet taki szpargały - wierzyli że wrócą. Wszystko to jest prawdziwe - apiszcie coś o niemieckim jedzonku - będzie śmiesznie :)Pozdro darz bór! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KudłatyHD Napisano 21 Luty 2006 Share Napisano 21 Luty 2006 Ja w kankach tez znalazłem sporo ubrań, obrusy z metkami, sztućce w pudełeczkach kartonowych jeszcze w talku.Pochowane nawet spinacze do papieru były hehe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
and_andrzej Napisano 22 Luty 2006 Share Napisano 22 Luty 2006 http://wroclaw.hydral.com.pl/23458,foto.htmlbreslauerski kompocik z rabarbaru... fotka by kudelin z nieocenionego Hydrala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wilzken Napisano 22 Luty 2006 Share Napisano 22 Luty 2006 Słyszałem w latach osiemdziesiątych o pewnym żolnierzu, który na poligonie w Muszakach w jednej z opuszczonych i nieistniejących już niemieckich miejscowości (Małdze)znalazł zakopane weki z mięsem. Po otwarciu okazało się, że mięsko zalene tłuszczem i odpowiednio zapasteryzowane oraz przechowywane w odpowiednich warunkach jest nawet po kilkudziesięciu latach jadalne:)... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek6 Napisano 22 Luty 2006 Share Napisano 22 Luty 2006 Chciałbym zaprezętować zdjęcia proporczyków, jeden z nich podobny jest do proporczyka R51 tylko z innego materiału. Stan zachowania jak na foto. Co do ich autentyczności na forum identyfikacja nikt się nie wypowiedział. Na podstawie linku, który podał kolega pr2e można stwierdzić,że nr 2 to proporczyk NSDAP.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek6 Napisano 22 Luty 2006 Share Napisano 22 Luty 2006 NR 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.