Skocz do zawartości

37 Pułk Piechoty - Kutno

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
można by także zgłosić się do towarzystwa ziemi kutnowskiej ...może oni by coś mieli ..jakieś foty , może dokumenty ...
Pzdr
  • Odpowiedzi 99
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Serdecznie witam! Panowie mam pytanie odnośnie Pułku -Czy Macie informacje odnośnie odnośnie ppor Franciszka Nentwig który był dcą baterii armat(?) i poległ w 1939 nad Bzurą podobno w pierwszych godzinach(?) walk...za wszelki info na temat Tego Pana pozostanę BARDZO wdzięczny.Serdecznie pozdrawiam Sympatyków 37 Pułku!
Napisano
Ppor. rez. piech. Franciszek Alojzy Augustyn Nentwig ur. 9.12.1910 byl dca 1 pl w 3 komp. Polegl 16.09.1939 r. w ok. Dębska lub Gągolina Płd.

W latach 1932-33 odbywal sluzbe wojskowa 4 komp. Szkoły Podchorążych Rezerwy Piechoty w Zambrowie. Po zakończeniu szkolenia z tytułem pchor. rez. piech. otrzymał przydział do 60 PP w Ostrowie Wlkp. Awans na ppor. rez. piech otrzymał w 1937 r. z przydziałem do 37 PP i Komendy Rejonu Uzupełnień Kutno.

stifz
Napisano
stifz BARDZO dziekuję za odpowiedz.Skąd Pan ma takie wiadomosci? Jesli to ksiazka to jaka? Jestem w trakcie pisania pracy na ten temat.Jeszcze raz wielkie dziekuję! pozdrawiam serdecznie
Napisano
Informacje pochodza z ksiazki Łukasiaka Szkoła Podchorążych Rezerwy Piechoty w Zambrowie". Wyd. Ajaks. jeszcze do kupienia.

Reszta to Lista poleglych ..., czy jakos tak, Rezmer Armia Poznan", mozna tez poszukac u Głowackiego Obrona Warasza i Modlina ...".

A jaki jest temat Twojej pracy? Dotyczy 37PP czy konkretnych osob?

Pozdrawiam
Stifz
  • 5 months later...
Napisano
Jeden z batalionów 37 pp stacjonował w Łęczycy, ale tylko do końca lat 20-tych XX w.

Por.Franciszek Nentwig poległy w nocy 16 IX 1939 roku podczas ataku na Kozłów Szlachecki Nowy A jest obecnie pochowany w Oporowie k.Kutna na cmentarzu parafialnym. Leży w bardzo skromnej mogile, prawdopodobnie obok zmarłej matki lub babki Klary Nentwig z d.Koschitzkiej(1875-1936), w drugiej alejce po lewo od wejścia. Został tam przeniesiony prawdopodobnie w 1940 roku, kiedy wiele rodzin poległych żołnierzy 37 pp dokonywało nielegalnych ekshumacji z tymczasowego cmentarza we wsi Dębsk Nowy (miejsce określono też jako Dębsk - Kasa).

Śmierć por.Nentwiga jest dość szczegółowo opisana w książce Piotra A. Kukuły Piechurzy kutnowskiego pułku".
Na podstawie tej książki myślę, że można ocenić, że śmierć porucznika nastąpiła nie w Gągolinie, lecz na polach Dębska Nowego bądź Kozłowa Szlacheckiego Nowego A. Skłaniałbym się jednak, że por.Nentwig poległ już w Kozłowie, gdyż dowodził plutonem, który szedł w nocnym ataku na pozycje niemieckie w Kozłowie Szl.Nowym A jako pierwszy. Żołnierze jego plutonu podeszli do niemieckich pozycji nawet na 30 m. Wówczas huknęły CKM-y. Nentwig padł ranny jako jeden z pierwszych, lecz poległ dopiero usiłując cofnąć się spod ognia rowem położonym wzdłuż drogi z Gągolina Pd. do tzw. autostrady warszawskiej (dzisiejszej drogi krajowej nr 2). Śmiertelny postrzał otrzymał w głowę, jak twierdził - u Kukuły - naoczny świadek.
  • 1 month later...
Napisano
Apropo 37 pp to mój dziadek w nim służył, najpierw w służbie zasadniczej a w 1939 w wojnie. Przeszedł cały szlak bojowy (można tak powiedzieć bo on był w jednostkach tyłowych - w zaopatrzeniu) ale niestety został ranny w bitwie pod Bzurą i dostał się do niewoli. Niby wszystko pięknie ale nic praktycznie po nim nie mam :/ Bo babcia niestety spaliła w piecu jego papiery wojskowe bo stwierdziła że jej to niepotrzebne a nie wiedziała że się ymi" rzeczami interesuje. Powiedziała mi, że mogłeś mi wcześniej powiedzieć" :/ normalnie myślałem że wyjde z siebie i stane o bok. Papierów juz mieć nie bedę ale może jest szansa na zdjęcia, które niestety ciotka zabrała :/ z tego co babcia mi mówiła to jest ich troszke, Nawet po wyjściu z niewoli zrobili sobie zdjęcie - jeszcze w mundurach i furażerkach. Ale zobaczymy. Jak coś bede miał to dam znać i chętnie udostępnie do tej stronki o pułku :)

Pozdrawiam M98k
Napisano
Bym był zapomniał :) czy osoby zmobilizowane we wrześniu '39 roku dostawały odznaki pułkowe?? Czy to tylko było zarezerwowane dla żołnierzy czynnej słyżby?? bo nie wiem czy dziadek miał :/

Pozdrawiam M98k
Napisano
Witam
M98k, współczuję Ci. Niestety, moja babcia też spaliła czy powyrzucała co niepotrzebne. Po dziadku pozostało trochę zdjęć z wojska, ale dokumenty żadne. No i tradycja, że był w Baranowiczach.
W ostatniej chwili udało mi się ocalić dwie fotografie pradziadka w wojsku carskim. Ech, życie, ile to pamiątek zostało głupio zniszczonych.Ludzie!!!!!!!, zostawcie trochę dla potomnych.
Pozdrawiam
Rozgoryczony Badylarz
Napisano
Odznake pulkowa dostawalo sie po wypelnieniu wymogow tzn x lat sluzby w pulku + inne. Niech wypowiedza sie zanawcy, ale o ile pamiec nie myli w roznych pulkach byly roznice w wymaganiach i zalezaly tez od stopnia etc. Dosc ze odznaki nie dostawalo sie automatycznie jak np angielski 'cap badge'.
Napisano
A ma może ktoś zdjęcie albo grafike sztandaru 37 pp?? dobrze by było też wiedzieć jakie wymiary miał ten sztandar :)

Pozdrawiam M98k
Napisano
mam niedaleko moge sie przejść i sprawdzić ;) póki co skany z ksiażki http://img132.imageshack.us/img132/536/skanuj0001qo9.jpg http://img87.imageshack.us/img87/2983/skanuj0002tg9.jpg
Napisano
jeśli to by nie sprawiło problemu to ja bym bardzo ładnie prosił :) a jeśli to prawda że tam jest kopia to proszę (w miarę możliwości) troszkę zdjęć, dobrze było jak by były też szczegóły np orzełek, napisy wieniec itp itd :)

pozdrawiam i z góry dziękuje
Napisano
nie kozakk88, ja mieszkam od Kutna około 320km tak więc mam troszke kawałek niestety :/ bo chciałbym bardzo włączyć się do tej grupy RH co tam się tworzy lub stworzyła :) a co do sztandru to masz racje, zamierzam cos zrobic w tym kierunku :) myśle że powinno coś z tego wyjść tylko nie wiem kiedy :/ narazie zbieram informacje o sztandarze i właśnie zdjęć mi brakuje :/
Napisano
A tak apropo samego sztandaru to co to są za herby te dwa na samym dole z lewej strony sztandaru?? Jeden widnieje na odznace pułkowej ale nie wiem co oznacza no i ten zamek lub 3 wieże?? wiecie co one oznaczają??

P.S.
A jako ciekawostke zamieszczam wyraźniejszą i kolorową wersję sztandaru zamieszczoną przez kozakk88 :) oczywiście kolory to tylko przypuszczenia, bo nie wiem jakie powinny być :/ http://img131.imageshack.us/img131/8462/kolor3zx0.jpg

Pozdrawiam M98k
Napisano
OK a ten drugi to jest chyba Herb starostwa powiatowego w Łeczycy, przynajmniej tak wynika z linku http://leczyca.bip.cc/?p=council ale czy przed wojną tam tez było starostwo??
Napisano
kopia była ...chyba że dostała nibynóżek przez okres wakacji :) Kozak bliżej muzeum mieszka wiec napewno On pójdzie zrobić te foty ale ja go przypilnuje ;D

Pozdrawiam
Napisano
heh .. no co tu dużó mówić , temat się rozkręca , nabiera rumieńców , ale także zainteresowanych przybywa , co mnie osobiście bardzo cieszy .. Może uda Nam się coś rozkręcić w Kutnie ...byłoby miło :) ale najpier trzeba zaangażować lokalne władze troszeczkę .. no i oczywiście arcy-kapłanów dowodzących Muzeum ;/ Ci ludzie to wciąż mają tzw. zapieprz " jak Oni to mówią ;/ aż się odechciewa czego kolwiek załatwiać.. a nawet rozmawiać o czym kolwiek ..

POzdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie