kutno Napisano 10 Luty 2006 Napisano 10 Luty 2006 można by także zgłosić się do towarzystwa ziemi kutnowskiej ...może oni by coś mieli ..jakieś foty , może dokumenty ...Pzdr
von Nogaj Napisano 15 Luty 2006 Napisano 15 Luty 2006 Serdecznie witam! Panowie mam pytanie odnośnie Pułku -Czy Macie informacje odnośnie odnośnie ppor Franciszka Nentwig który był dcą baterii armat(?) i poległ w 1939 nad Bzurą podobno w pierwszych godzinach(?) walk...za wszelki info na temat Tego Pana pozostanę BARDZO wdzięczny.Serdecznie pozdrawiam Sympatyków 37 Pułku!
stifz Napisano 15 Luty 2006 Napisano 15 Luty 2006 Ppor. rez. piech. Franciszek Alojzy Augustyn Nentwig ur. 9.12.1910 byl dca 1 pl w 3 komp. Polegl 16.09.1939 r. w ok. Dębska lub Gągolina Płd.W latach 1932-33 odbywal sluzbe wojskowa 4 komp. Szkoły Podchorążych Rezerwy Piechoty w Zambrowie. Po zakończeniu szkolenia z tytułem pchor. rez. piech. otrzymał przydział do 60 PP w Ostrowie Wlkp. Awans na ppor. rez. piech otrzymał w 1937 r. z przydziałem do 37 PP i Komendy Rejonu Uzupełnień Kutno.stifz
von Nogaj Napisano 16 Luty 2006 Napisano 16 Luty 2006 stifz BARDZO dziekuję za odpowiedz.Skąd Pan ma takie wiadomosci? Jesli to ksiazka to jaka? Jestem w trakcie pisania pracy na ten temat.Jeszcze raz wielkie dziekuję! pozdrawiam serdecznie
stifz Napisano 17 Luty 2006 Napisano 17 Luty 2006 Informacje pochodza z ksiazki Łukasiaka Szkoła Podchorążych Rezerwy Piechoty w Zambrowie". Wyd. Ajaks. jeszcze do kupienia.Reszta to Lista poleglych ..., czy jakos tak, Rezmer Armia Poznan", mozna tez poszukac u Głowackiego Obrona Warasza i Modlina ...".A jaki jest temat Twojej pracy? Dotyczy 37PP czy konkretnych osob?PozdrawiamStifz
Kinoman Napisano 23 Lipiec 2006 Napisano 23 Lipiec 2006 Jeden z batalionów 37 pp stacjonował w Łęczycy, ale tylko do końca lat 20-tych XX w. Por.Franciszek Nentwig poległy w nocy 16 IX 1939 roku podczas ataku na Kozłów Szlachecki Nowy A jest obecnie pochowany w Oporowie k.Kutna na cmentarzu parafialnym. Leży w bardzo skromnej mogile, prawdopodobnie obok zmarłej matki lub babki Klary Nentwig z d.Koschitzkiej(1875-1936), w drugiej alejce po lewo od wejścia. Został tam przeniesiony prawdopodobnie w 1940 roku, kiedy wiele rodzin poległych żołnierzy 37 pp dokonywało nielegalnych ekshumacji z tymczasowego cmentarza we wsi Dębsk Nowy (miejsce określono też jako Dębsk - Kasa). Śmierć por.Nentwiga jest dość szczegółowo opisana w książce Piotra A. Kukuły Piechurzy kutnowskiego pułku".Na podstawie tej książki myślę, że można ocenić, że śmierć porucznika nastąpiła nie w Gągolinie, lecz na polach Dębska Nowego bądź Kozłowa Szlacheckiego Nowego A. Skłaniałbym się jednak, że por.Nentwig poległ już w Kozłowie, gdyż dowodził plutonem, który szedł w nocnym ataku na pozycje niemieckie w Kozłowie Szl.Nowym A jako pierwszy. Żołnierze jego plutonu podeszli do niemieckich pozycji nawet na 30 m. Wówczas huknęły CKM-y. Nentwig padł ranny jako jeden z pierwszych, lecz poległ dopiero usiłując cofnąć się spod ognia rowem położonym wzdłuż drogi z Gągolina Pd. do tzw. autostrady warszawskiej (dzisiejszej drogi krajowej nr 2). Śmiertelny postrzał otrzymał w głowę, jak twierdził - u Kukuły - naoczny świadek.
M98k Napisano 23 Sierpień 2006 Napisano 23 Sierpień 2006 Apropo 37 pp to mój dziadek w nim służył, najpierw w służbie zasadniczej a w 1939 w wojnie. Przeszedł cały szlak bojowy (można tak powiedzieć bo on był w jednostkach tyłowych - w zaopatrzeniu) ale niestety został ranny w bitwie pod Bzurą i dostał się do niewoli. Niby wszystko pięknie ale nic praktycznie po nim nie mam :/ Bo babcia niestety spaliła w piecu jego papiery wojskowe bo stwierdziła że jej to niepotrzebne a nie wiedziała że się ymi" rzeczami interesuje. Powiedziała mi, że mogłeś mi wcześniej powiedzieć" :/ normalnie myślałem że wyjde z siebie i stane o bok. Papierów juz mieć nie bedę ale może jest szansa na zdjęcia, które niestety ciotka zabrała :/ z tego co babcia mi mówiła to jest ich troszke, Nawet po wyjściu z niewoli zrobili sobie zdjęcie - jeszcze w mundurach i furażerkach. Ale zobaczymy. Jak coś bede miał to dam znać i chętnie udostępnie do tej stronki o pułku :)Pozdrawiam M98k
M98k Napisano 23 Sierpień 2006 Napisano 23 Sierpień 2006 Bym był zapomniał :) czy osoby zmobilizowane we wrześniu '39 roku dostawały odznaki pułkowe?? Czy to tylko było zarezerwowane dla żołnierzy czynnej słyżby?? bo nie wiem czy dziadek miał :/Pozdrawiam M98k
Badylarz Napisano 24 Sierpień 2006 Napisano 24 Sierpień 2006 WitamM98k, współczuję Ci. Niestety, moja babcia też spaliła czy powyrzucała co niepotrzebne. Po dziadku pozostało trochę zdjęć z wojska, ale dokumenty żadne. No i tradycja, że był w Baranowiczach.W ostatniej chwili udało mi się ocalić dwie fotografie pradziadka w wojsku carskim. Ech, życie, ile to pamiątek zostało głupio zniszczonych.Ludzie!!!!!!!, zostawcie trochę dla potomnych.PozdrawiamRozgoryczony Badylarz
Gebhardt Napisano 24 Sierpień 2006 Napisano 24 Sierpień 2006 Odznake pulkowa dostawalo sie po wypelnieniu wymogow tzn x lat sluzby w pulku + inne. Niech wypowiedza sie zanawcy, ale o ile pamiec nie myli w roznych pulkach byly roznice w wymaganiach i zalezaly tez od stopnia etc. Dosc ze odznaki nie dostawalo sie automatycznie jak np angielski 'cap badge'.
M98k Napisano 24 Sierpień 2006 Napisano 24 Sierpień 2006 A ma może ktoś zdjęcie albo grafike sztandaru 37 pp?? dobrze by było też wiedzieć jakie wymiary miał ten sztandar :) Pozdrawiam M98k
kozakk88 Napisano 25 Sierpień 2006 Napisano 25 Sierpień 2006 Podobno replika sztandaru wisi w muzeum bitwy nad bzurą w kutnie
M98k Napisano 25 Sierpień 2006 Napisano 25 Sierpień 2006 A mógłby ktoś zrobić zdjęcia poglądowe?? Jeśli to prawda oczywiście
kozakk88 Napisano 25 Sierpień 2006 Napisano 25 Sierpień 2006 mam niedaleko moge sie przejść i sprawdzić ;) póki co skany z ksiażki http://img132.imageshack.us/img132/536/skanuj0001qo9.jpg http://img87.imageshack.us/img87/2983/skanuj0002tg9.jpg
M98k Napisano 25 Sierpień 2006 Napisano 25 Sierpień 2006 jeśli to by nie sprawiło problemu to ja bym bardzo ładnie prosił :) a jeśli to prawda że tam jest kopia to proszę (w miarę możliwości) troszkę zdjęć, dobrze było jak by były też szczegóły np orzełek, napisy wieniec itp itd :)pozdrawiam i z góry dziękuje
kozakk88 Napisano 25 Sierpień 2006 Napisano 25 Sierpień 2006 o ;) a czyżby kolega chcial zrobić sobie kopie sztandaru? :> jesteś moze z kutna lub okolic ?
M98k Napisano 27 Sierpień 2006 Napisano 27 Sierpień 2006 nie kozakk88, ja mieszkam od Kutna około 320km tak więc mam troszke kawałek niestety :/ bo chciałbym bardzo włączyć się do tej grupy RH co tam się tworzy lub stworzyła :) a co do sztandru to masz racje, zamierzam cos zrobic w tym kierunku :) myśle że powinno coś z tego wyjść tylko nie wiem kiedy :/ narazie zbieram informacje o sztandarze i właśnie zdjęć mi brakuje :/
M98k Napisano 29 Sierpień 2006 Napisano 29 Sierpień 2006 A tak apropo samego sztandaru to co to są za herby te dwa na samym dole z lewej strony sztandaru?? Jeden widnieje na odznace pułkowej ale nie wiem co oznacza no i ten zamek lub 3 wieże?? wiecie co one oznaczają??P.S.A jako ciekawostke zamieszczam wyraźniejszą i kolorową wersję sztandaru zamieszczoną przez kozakk88 :) oczywiście kolory to tylko przypuszczenia, bo nie wiem jakie powinny być :/ http://img131.imageshack.us/img131/8462/kolor3zx0.jpgPozdrawiam M98k
kozakk88 Napisano 30 Sierpień 2006 Napisano 30 Sierpień 2006 o ile dobrze kojarze fakty :) ten zamek" to herb Łęczycy
M98k Napisano 30 Sierpień 2006 Napisano 30 Sierpień 2006 OK a ten drugi to jest chyba Herb starostwa powiatowego w Łeczycy, przynajmniej tak wynika z linku http://leczyca.bip.cc/?p=council ale czy przed wojną tam tez było starostwo??
M98k Napisano 30 Sierpień 2006 Napisano 30 Sierpień 2006 aha kozakk88 co z tym sztandarem?? odwiedziełes muzeum?? Jest tam kopia??
kutno Napisano 1 Wrzesień 2006 Napisano 1 Wrzesień 2006 kopia była ...chyba że dostała nibynóżek przez okres wakacji :) Kozak bliżej muzeum mieszka wiec napewno On pójdzie zrobić te foty ale ja go przypilnuje ;D Pozdrawiam
kris_kutno Napisano 1 Wrzesień 2006 Autor Napisano 1 Wrzesień 2006 W przyszłym tygodniu zamieszcze fotki tego sztandaru
kutno Napisano 1 Wrzesień 2006 Napisano 1 Wrzesień 2006 heh .. no co tu dużó mówić , temat się rozkręca , nabiera rumieńców , ale także zainteresowanych przybywa , co mnie osobiście bardzo cieszy .. Może uda Nam się coś rozkręcić w Kutnie ...byłoby miło :) ale najpier trzeba zaangażować lokalne władze troszeczkę .. no i oczywiście arcy-kapłanów dowodzących Muzeum ;/ Ci ludzie to wciąż mają tzw. zapieprz " jak Oni to mówią ;/ aż się odechciewa czego kolwiek załatwiać.. a nawet rozmawiać o czym kolwiek .. POzdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.