Skocz do zawartości

7TP początek prac konserwacyjnych

PATRON

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
jak na razie ....tyle ...wszystie wyminione fanty pochodzą z darowizny.

PZDR PATRON

PS. a tak nawiasem mówiąc to Projekt 7TP" został wybany na oficjalną nazwę tego pzedsięwzięcia.
  • Odpowiedzi 289
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
wszelkie sugestie mile widziane ....JsJ, ChrisFly,kopijnik2, i wszyscy inni ...

mam nadzieję, że nie z przekąsem - Tam wylądowałem...
średnica otworu ok 35 mm - jedna z wielu możliwości - osłona gniazda elektrycznego
czy brzegi trójkąta są liniami prostymi?
jak wyglądają ogi" trójkąta?
Napisano
kopijnik2 \\:-))) nie z pzekąsem ... po porstu wypisałem najbardziej aktywnych w dyskusji na temat poprzedniej płyty:-)
brzegi linie proste
rogi ostre
raczej nie gniazdko ....za ciężki dostęp przez klapke ...ja obstawialem jakiś dostęp za pomocą klucza...korby wajchy ....nie wiem ...

PZDR
Napisano
np w systemach łączności złączki ok 30 mm śr.
przy zastosowaniu opcjonalnym (sporadycznym) mogłoby by być pożyteczne takie schowanko" na gniazdo, gdyż dostęp by polegał jedynie na : odsunięciu skobelka i uchyleniu klapki. W ormalnych" rozwiązaniach jest nakrętka kryjąca " gniazdo. Dostęp wymaga pokonania gwintu (czas).

Druga wersja - kranik paliwowy"...
Napisano
Witam wszystkich po przerwie. Na razie tylko tyle. No, jeszcze gratuluje nowych wykopków. Karawana idzie dalej i to jest najwazniejsze. Zaczalem juz myslec o trójkatnej blasze, ale na razie nic mi do glowy nie przychodzi. Natomiast mam pytanka:
1. Czy ona jest pogieta, czy mi sie zdaje?
2. Czy te faldy, które widze, robia wrazenie uszkodzen, czy tez raczej celowego wykonania? Fotografia nie jest najlepsza i stad watpliwosci.
3. Co daje pewnosc, ze to na 100% jest od 7TP?
4. Dlaczego od razu wykluczac wieze jako jej umiejscowienie?
Napisano
Witam
kopijnik - ślady po mocowaniu ...hmm nie wiem bo nie przyjżałem się ...jak będę miał pod ręką tą blachę to sprawdze...

JSJ ...uff dobrze że sie odezwałeś :-)
1/ była pogięta ale w wtórnie ...zdecydowanie pierwotnie była prosta
2/lepszą fotę zrobię po łykendzie ..
3/ wszystkie elementy pochodza z jednego dolka gdzie wszystko było od 7tp po rozbiórce przez niemców.
4/ ja nie wykluczam wierzy ...mnie się tylko tak na gorąco wydawało.

PZDR PATRON
Napisano
tak w ogóle to gratuluję...
Próba analizy funkcjonalnej (@!@$!%^*)
1 - cienka
2 - trójkątna
3 - zasłaniany otwór z blokadą ok 30 mm
ad 1 - wnętrze pojazdu, element osłaniający przed małymi siłami (przed człowiekiem albo człowieka)
ad 2 - ten kształt może wynikać ze skosów skorupy lub z faktu, że ławo go wpasować w kont (złączenie trzech blach) pojazdu
ad 3 - okresowy, opcjonalny dostęp do przestrzeni za klapką, wymagający owych 30 mm, - tu można poszaleć:
optyczna kontrola
bagnet od oleju - no właśnie gdzie był
wlew akumulatorowy
dodatkowe gniazdo elektryczne - łączności
dostęp do odpowietrzacza (?)
do tzw zęzy
Napisano
Nie wiem na ile wiadomośc się przyda, ale w Londynie w Inst. Sikorskiego zaraz przy wejściu stoi rozbity, wysadzony koniec lufy, bofors z 7TP razem z mocowanie do wieży, w tym z miejscem na km. Chyba jest to zarazem płyta pancerna z tej częsci wieży. Jak trzeba mogę wysłac zdjęcie.
Podobno pochodzi ona z 7TP zdobytego przez francuski ruch oporu. Unieszkodliwili go nisząc mu lufe i przekazali czołg WP na Zachodzie. Co sie stało z resztą czołgu nie wiem.
Napisano
Zdjęcie jest, jeśli dobrze pamiętam, w monografii 7TP i chyba też przewinęło się na forum. Historia jest ogólnie znana, przynajmniej w takim zarysie jak podał Andronicus.
Napisano
jotes...NO WŁAŚNIE.....wyszło nam po tygodniu debatowania że to jest jedna z ostatnich siódemek" .....koniec 38 i początek 39 roku ....już na gąskach pzinż lewo/prawych...

PZDR PATRON
  • 2 weeks later...
Napisano
Witam,
pragnę złożyć podziękowania w imieniu wszystkich osób zaangażowanych w odbudowę 7TP Redakcji miesięcznika odkrywca" za zaangażowanie i SFINANSOWANIE zakupu części blach niezbędnych do odbudowy. Niewątpliwie inicjatywa ta pozwoli na przyspieszenie prac i doprowadzenie do pojawienia się wreszcie upragnionej siódemki" w Polsce.
Specjalne podziękowania należą się niewątpliwie Pani red. kwiecińskiej oraz napewno Szanownemu Proteusowi.....

Dziękujemy

PZDR PATRON

Ps: ten niewątpliwie miły akcent zakończy pierwszy wątek o odbudowie 7TP i niech będzie jednocześnie początkiem kolejnej odsłony . na dobry początek powtarzam ten post w nowym wątku i wkrótce zapowiadam dalsze zdjęcia ...

ps2
Mamy prawie 20.000 odslon :-))))
Proszę admina o zablokowanie tego wątku jako że przenosimy sie do nowego.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie