Skocz do zawartości

Pierwsza cyfrówka

kriss

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Stoję właśnie przed wyborem mojej pierwszej cyfrówki,niestety kompletnie nie wiem na jaką markę i model się zdecydować.Pierwszym kryterium jest cena :na max mam do wydania 800 pln,aparat ma służyć do amatorskiego pstrykania (u cioci na imieninach) ,wyjazdach w teren(wykopki ,wczasy itp),dobre makro(znaleziska) ,nie być zbyt skomplikowany w obsłudze (menu po polsku).Trwały i solidny,posiadać dosyć duży wyświetlacz,robić ładne zdjęcia (naturalne kolory),wyposażony w akcesoria(aku,ładowarka,ew dodatkowa karta pamięci),wymiary -nie koniecznie kieszonkowe(łatwość zagubienia-pozostawienia) MA być nowy i posiadać polską gwarancję.Im więcej szukam w necie opini tym bardziej wiem -że nic nie wiem.
Jaka marka jest najbardziej niezawodna (nie leży w serwisie najczęściej)?To chyba dość ściśle sprecyzowane wymagania?
Moje dotychczasowe typy to:
Kodak z700
Kodak c330
Praktica Luxmedia 5203
Pomóżcie w wyborze sprzętu by nie wywalić kasy w błoto
  • Odpowiedzi 56
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Wybieraj jedynie posrod firm zajmujacych sie aparatami fotograficznymi jak Canon,Nikon,Olympus itp.Wspomniny powyzej Canon 510 lub 520 jest sesownym rozwiazaniem za wspomniane pieniadze.
Napisano
Witam,
siedze w tej branzy kilka lat i jesli moge doradzic to odpusc sobie aparat Praktica gdyz jest to typowa chinszczyzna majaca z Praktica tyle wspolnego co ja z baletem.
Dect dobrze mowi, pomysl nad Canonem 520 jako uniwersalnym aparatem (ladowarke i akku bedziesz musial sobie dokupic) lub ktoryms z Nikonow (w Nikonach jest super macro oraz funkcja BBS ktora pomaga przy fotografowaniu detali)
Pozdrowienia
Piorek
Napisano
Tak zgadzam sie z przedmówcami. CANON A510 - A520.

Sam posiadam Canona A-85, czyli wcześniejsze wydanie tych modeli i jestem bardzo zadowolony. Spełnia wszystkie wymienione przez Ciebie kryteria.

Pozdrawiam
d007
Napisano
a też się zgodzę że canon jest ok i robi fajne fotki, makro też dobre, jeszcze można pomyśleć nad nikonem lub sony ja chyba też zmienię sobie w lecie aparat myśle że będzie to Nikon CoolPix L1/101 lub Sony Cyber-Shot DSC-W12 , Canon PowerShot A610???
Napisano
Witam.Drugi rok chodzę z Canonem power shot A 400,nie jednokrotnie w bardzo trudnych warunkach [deszcz,śnieg,mróz].Jestem bardzo zadowolony - polecam tą firmę. Pozdr. Miro.
Napisano
K-szela, jesli myslisz o macro odpusc Sony, zaufaj w porownaniu z Nikonem lub Fuji macro w Sony nie istnieje! Jesli chodzi o odwzorowanie kolorow, jakosc, latwosc obslugi Sony jest ok ale do fotografowania detali odpada na calej lini.
Napisano
Dzięki ,właśnie o takie porady mi chodziło,będę szukał Canona lub nikona, tylko jeszcze spytam gdzie lepiej kupic na Allegro czy np w MM czy szukać po sklepach internetowych?
Napisano
Niedawno kupiłem Canona a410, cena 529zł, ładowarka do tego za grosze, a do 100zł wybierzesz przyzwoitą karte.
Praktycznie nie mam co do niego żadnych zastrzeżeń, więc mogę śmiało polecić.
Pozdrawiam!
Napisano
To zależy od modelu jest model Canona który nie ma wcale makro:)))S1 IS, sonego miał mój brat i nie był taki zły co do nowych modeli tez są OK, ja myślę jednak nad Nikonem L1 obecnie mam już starą Minoltę makro porażka ( działa tylko ze statywu i to z 25-30 cm ) ale sprzęt mam już ponad trzy latka:))
Napisano
Cze,
Ja kupilem sony dsc-t33,troche drogi ale a to naprawde wart pieniexzy,nowy z 1200 a znajdziesz na allego i za 990.
Pozdrawiam bo aparat naprawde super,wielki wyswietlacz,
Napisano
To max ktory potrafi Nikon C3100:
http://www.exploracja.cyberdusk.pl/phpbb2/download.php?id=2187

http://www.exploracja.cyberdusk.pl/phpbb2/download.php?id=2188

Szukalem macro ktore zrobilem Sony F717 ale musialem wywalic ta fotke za szczegolna szpetote ;)
Tak na marginesie dodam ze dzis branza foto wstrzasnela informacja o wycofaniu sie Konica Minolta z produkcji aparatow fotograficznych:
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=3820
Wszystkich ktorzy liczyli na zakup nowego modelu tej firmy zmartwi ta wiadomosc.
Piorek
Napisano

a to z wiekszego brata", Canona G3...wrzucilem dla porownania, co moga starsze modele, nie jest to moze rewelacja, ale jak na potrzeby eksploratorskie w sam raz...
pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie