Jump to content

Wojenne wynalazki i modyfikacje

tosh

Recommended Posts

witam
moze temat juz byl poruszany, ale chcialem sie dowiedziec czegos wiecej o wojennych wynalazkach. Chodzi mi o patenty stosowane przez zalogi czolgow i pojazdow typu dodatkowe opancerzenie, siatki chroniace przed glowicami kumulacyjnymi (gdzies widzialem zdjecie tak wyposazonego T 34...), zeby dospawywane do czolgow w Normandii sluzace do wyrywania zywoplotow, palaki na Wyllisach do zrywania drutow ucinajacych glowy pasazerow i takich podobnych...jak macie zdjecia to wrzucajcie
pozdrawiam

Witam.Czytałem że podczas szturmu Berlina rosjanie czepiali do czołgów np.ramy od łużek ze sprężynami oraz elementy płotów z siatki.Finowie okładali sprzęt pancerny pniami drzew.Angole i amerykanie stosowali worki z piaskiem.Michu

Witam. Ta modyfikacja Jeepa, jaką był kątownik przyspawany do przedniego zderzaka służyła temu, aby druty rozciągane przez Niemców na wysokości głów załóg tych pojazdów w poprzek często uczęszczanych dróg nie spełniały swojego zadania. Podobne patenty były stosowane przez GI w Korei i Wietnamie. Z wynalazków" wojennych stosowanych na pojazdach pancernych wymienię jeszcze betonowe zabezpieczenia stosowane przez Niemców na działach samobieżnych, głównie na przednich pancerzach. Może ktoś ma zdjęcie, żeby dać ogólne pojęie jak to wyglądało? Ja mam tylko model Sturmgeschutz IV z taką modyfikacją, ale nie mam cyfrówki więc nici ze zdjęć.Pozdrawiam.

A tak na fali Jeepów, bo to wdzięczny temat jeżeli chodzi o modyfikacje to wspomnieć trzeba o Jeepach przygotowanych dla grup dalekiego zwiadu pustynnego (Long Range Desert Group) SAS'u. Trochę o ich historii i wyglądzie wozów na tej stronie: http://ourworld.compuserve.com/homepages/jeep_man/sasjeep.htm .

rosjanie raczej kopiowali druga wersje ekranow przeciwkumulacyjnych zbudowanych z siatki stalowej (niemieckie typu Thomma). Ciekaw jestem, czy podobne pomysly byly stosowane przez Brytyjczykow i Amerykanow...?
pozdrawiam

i nastepny...ciekawe, ze na dodatkowe opancerzenie stosowane nie tylko ogniwa gasiennic, ale rowniez worki z piaskiem, bale drewniane i inne materialy lacznie z betonem, o czym wspomnial Lukas P (jestem w trakcie poszukiwania zdjec)...nadal dreczy mnie sprawa stosowania przez Aliantow ekranow siatkowych...
pozdrawiam

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information