tosh Napisano 5 Styczeń 2006 Autor Napisano 5 Styczeń 2006 witammoze temat juz byl poruszany, ale chcialem sie dowiedziec czegos wiecej o wojennych wynalazkach. Chodzi mi o patenty stosowane przez zalogi czolgow i pojazdow typu dodatkowe opancerzenie, siatki chroniace przed glowicami kumulacyjnymi (gdzies widzialem zdjecie tak wyposazonego T 34...), zeby dospawywane do czolgow w Normandii sluzace do wyrywania zywoplotow, palaki na Wyllisach do zrywania drutow ucinajacych glowy pasazerow i takich podobnych...jak macie zdjecia to wrzucajciepozdrawiam
tosh Napisano 5 Styczeń 2006 Autor Napisano 5 Styczeń 2006 co prawda model, ale chodzi mi o takie wlasnie przerobki...pozdrawiam
paulo Napisano 5 Styczeń 2006 Napisano 5 Styczeń 2006 Jesli szukasz wojennych wynalazkaów to zobacz współczesne fotki Polskich honkerów z Iraku, tam to dopiero zastosowano patenty :)
mietek Napisano 5 Styczeń 2006 Napisano 5 Styczeń 2006 Te siatki uzywane przez Rosjan to byla produkcja seryjna.Urzadzenia do ciecia zywolotow w Normandii wymyslil jeden z wojakow (nazwisko mi ucieklo), potem je robiono w warunkach polowych, ale wg. tego samego schematu.
pik78 Napisano 5 Styczeń 2006 Napisano 5 Styczeń 2006 Wprawdzie nie jest to pomysl zalog czołgow jednak napewno pasuje dotematu.Podstawki pod nozki rkm-ow ,zeby sie bron nie zapadała w śniegu.pzdr pik
scapa flow Napisano 6 Styczeń 2006 Napisano 6 Styczeń 2006 Mietek, ten gosciu od zywoplotów z Normandii to Sierzant Curtis G. Culin z U.S. 2nd Armored Division.ponizej zamieszczam link:http://search.eb.com/dday/article-9344578
bjar_1 Napisano 6 Styczeń 2006 Napisano 6 Styczeń 2006 Niemieccy pancerniacy jak wiadomo powszechnie obkładali" swoje maszyny odcinkami gąsienic ,na zdjęciu Pz.Kpfw.IV z nałożonymi gąsienicami od T-34.
IRONRAT Napisano 6 Styczeń 2006 Napisano 6 Styczeń 2006 Modyfikacja jeepa, o której wcześniej wspomniano.Ironrat
IRONRAT Napisano 6 Styczeń 2006 Napisano 6 Styczeń 2006 http://www.web-birds.com/12th/57/57th.htmPod koniec strony dokument (5 stron) opisujący polową modyfikację P-47.Ironrat
IRONRAT Napisano 6 Styczeń 2006 Napisano 6 Styczeń 2006 Znowu modyfikacja jeepa. Tym razem po przejściach.Ironrat
IRONRAT Napisano 6 Styczeń 2006 Napisano 6 Styczeń 2006 Jeep z dodatkowymi zasobnikami na drobiazgi.Ironrat
IRONRAT Napisano 6 Styczeń 2006 Napisano 6 Styczeń 2006 Na zakończenie link do przeróbek jeepa dla brytyjskich spadochroniarzy.http://visualcollector.com/OBLI/JeepSignals.htmIronrat
michu69 Napisano 6 Styczeń 2006 Napisano 6 Styczeń 2006 Witam.Czytałem że podczas szturmu Berlina rosjanie czepiali do czołgów np.ramy od łużek ze sprężynami oraz elementy płotów z siatki.Finowie okładali sprzęt pancerny pniami drzew.Angole i amerykanie stosowali worki z piaskiem.Michu
Lukas P Napisano 6 Styczeń 2006 Napisano 6 Styczeń 2006 Witam. Ta modyfikacja Jeepa, jaką był kątownik przyspawany do przedniego zderzaka służyła temu, aby druty rozciągane przez Niemców na wysokości głów załóg tych pojazdów w poprzek często uczęszczanych dróg nie spełniały swojego zadania. Podobne patenty były stosowane przez GI w Korei i Wietnamie. Z wynalazków" wojennych stosowanych na pojazdach pancernych wymienię jeszcze betonowe zabezpieczenia stosowane przez Niemców na działach samobieżnych, głównie na przednich pancerzach. Może ktoś ma zdjęcie, żeby dać ogólne pojęie jak to wyglądało? Ja mam tylko model Sturmgeschutz IV z taką modyfikacją, ale nie mam cyfrówki więc nici ze zdjęć.Pozdrawiam.
Lukas P Napisano 6 Styczeń 2006 Napisano 6 Styczeń 2006 A tak na fali Jeepów, bo to wdzięczny temat jeżeli chodzi o modyfikacje to wspomnieć trzeba o Jeepach przygotowanych dla grup dalekiego zwiadu pustynnego (Long Range Desert Group) SAS'u. Trochę o ich historii i wyglądzie wozów na tej stronie: http://ourworld.compuserve.com/homepages/jeep_man/sasjeep.htm .
ka222 Napisano 7 Styczeń 2006 Napisano 7 Styczeń 2006 WitamNie zapominajmy o ruskim patencie doczepiania materacy z łóżek do czołgów jako zapezpieczenia przed wszędobylskimi głowicami panzerfaustów.PozdrawiamKa222
IRONRAT Napisano 7 Styczeń 2006 Napisano 7 Styczeń 2006 Chyba miałeś na myśli ramy od łóżek, a nie materace.Ironrat
IRONRAT Napisano 7 Styczeń 2006 Napisano 7 Styczeń 2006 A tak wyglądała niemiecka, fabryczna wersja tego samego rozwiązania.Ironrat
tosh Napisano 7 Styczeń 2006 Autor Napisano 7 Styczeń 2006 rosjanie raczej kopiowali druga wersje ekranow przeciwkumulacyjnych zbudowanych z siatki stalowej (niemieckie typu Thomma). Ciekaw jestem, czy podobne pomysly byly stosowane przez Brytyjczykow i Amerykanow...?pozdrawiam
tosh Napisano 7 Styczeń 2006 Autor Napisano 7 Styczeń 2006 sherman z dodatkowym opancerzeniem jutowo-krzemowym"
tosh Napisano 7 Styczeń 2006 Autor Napisano 7 Styczeń 2006 i nastepny...ciekawe, ze na dodatkowe opancerzenie stosowane nie tylko ogniwa gasiennic, ale rowniez worki z piaskiem, bale drewniane i inne materialy lacznie z betonem, o czym wspomnial Lukas P (jestem w trakcie poszukiwania zdjec)...nadal dreczy mnie sprawa stosowania przez Aliantow ekranow siatkowych...pozdrawiam
tosh Napisano 7 Styczeń 2006 Autor Napisano 7 Styczeń 2006 sherman z drewnianymi balami z przodu...fotka jest kiepska, ale czolg ten ma dospawane dodatkowe opancerzenie ...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.