mr2z Napisano 26 Grudzień 2005 Share Napisano 26 Grudzień 2005 Chorera, a ja zawsze myślałem, że Cybulski ma na sobie zwykłą M-65 ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeager Napisano 27 Grudzień 2005 Share Napisano 27 Grudzień 2005 większość ciekawostek, oczywiście nie wykończonych przez czas, zdjęcia i inne szkodliwe czynniki znajduje się w łodzkiej filmówce. Część rzeczy to oryginały, część kopie, co do części sami pracownicy filmówki nie wiedzą czy oryginał czy kopia, Jarzębina Czerwona, jest już mocno przetrzebiona jeśli idzie o niemiecki sprzęt, mundury i broń, widać ich przeważnie z daleka, biegają z empi, które najczęściej nie strzelają- nawet scena strzelania przez ss do wychodzących z piwnic cywilów- ładują na 99% z goriunowa albo maxima bez tarczy, nie wierzę, żeby to był wz. 08. Za to wcześniejsze filmy to rarytasik, pierwsza seria czterech pancernych, (choć to w drugiej serii Janek wali ze Sturma do stogu) zakazane piosenki ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michał ł Napisano 28 Grudzień 2005 Share Napisano 28 Grudzień 2005 Jarzębina mi się podoba z powodu 2 ekwizytów" - Su-76 9o ile pamiętam) jako wsparcie zamiast oklepanych T-34 i prawdziwy niemiecki pociąg pancerny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a.korbaczewski Napisano 28 Grudzień 2005 Share Napisano 28 Grudzień 2005 już 2 raz przeczytałem o tym szturmie janku i stogu. czy to ta scena gdy siedzą w domku obok tamy? bo tam to chyba strzelają z mg (grześ się miota że mu janek czołg podpala).już tez nadmienialiśmy że Rudy rozgniata haubicę 105 niemiecką. albo o pistolecie maszynowym spadochroniarza japońskiego.Jak patrzę na te stare filmy to sobie mimowolnie podliczam, płaszcz WH+ pas+ hełm+ maska+ MP+....to jest ile zł? Mimo że filmy badziewne są to jak popatrzeć na rekwizyty to w USA produkcjach takich nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
whatfor Napisano 29 Grudzień 2005 Share Napisano 29 Grudzień 2005 acer już kiedyś o tym pisałem, ale powtórzę: w tych starych polskich filmach broń była na 100% oryginalna. Sami filmowcy w różnych wywiadach wspominają tamte lata jako szalone :) W 1946, gdy kręcono kazane piosenki" nie było ślepej amunicji do MG-34: w ruiny walono ostrą!!!Nie było jeszcze wtedy tzw. roni filmowej", a o oryginały z 2.WŚ nie trzeba się było zbytnio starać. Kiedyś czytałem w Filmie" lub Ekranie" [dawno temu], że Ludowe Wojsko Polskie pozbywając się przestarzałej broni z magazynów przekazało Łódzkiej Wytwórni Filmów Fab. 600 sprawnych pepesz". Podobnie było z bronią poniemiecką. Jak teraz wygladają magazyny filmówki" lepiej nie pytać. 60 lat złodziejstwa robi swoje. Ponoć kilku konsultantów d/s rekwizytów" ma własne zasoby, które wynajmują" - skąd? Nie wiem :)Były też setki oryginalnych niemieckich mundurów [w tym maskujących], które LWP przekazało filmowcom ze zdobytych niemieckich magazynów. Przykładowo w Kolumbach" część powstańców walczy w NRD-owskich panterkach o kamuflażu Blumentarn", które mają udawać SS-mańskie Eichenlaub" :)Dzisiaj na zlecenie szyje się repliki... A gdzie się podziały oryginały? Mole zjadły, panie, mole" :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 29 Grudzień 2005 Autor Share Napisano 29 Grudzień 2005 Tak Whatforze, ale oglądając Popiół i diament" przyszło mi do głowy że MP-40 z którego strzela Maciek/Zbigniew Cybulski zabjając aktywistów PPR, kilkanaście lat wcześniej, strzelało tak samo trzymane ręką Niemca pewnie do partyzantów, ale ostrą amunicją.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 29 Grudzień 2005 Autor Share Napisano 29 Grudzień 2005 Konsultanci - między innymi pan Andrzej S. - który lubiał grywać rólki gestapowców, volksdeutschów, albo tłumaczy gestapowców ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeager Napisano 30 Grudzień 2005 Share Napisano 30 Grudzień 2005 a.korbaczewski, właśnie ta scena :) owszem głównie strzelają z MG (Grześ), ze snajperki (Janek) z fajnych handgrantów (Gustlik), ale na moment zapalania, Janek łapie Sturma i idzie świetlna seria do stogu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okejos Napisano 31 Grudzień 2005 Share Napisano 31 Grudzień 2005 zwróccie uwage kiedy gustlik z honrata uciekaja samochodem i rzucają granatami. nie wyciagaja kulek - zawleczek tylko jakieś metalowe kółka. i chyba za lekko im to idzie:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter Napisano 4 Styczeń 2006 Share Napisano 4 Styczeń 2006 Można popytać w WFD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daniel29 Napisano 6 Styczeń 2006 Share Napisano 6 Styczeń 2006 gdzieś czytałem że już za wojskiem szła specjalnie wydzielona ekipa która zbierała broń itp. oraz sprzęt filmowy z myślą o filmówce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.