Skocz do zawartości

Rekwizyty naszych filmów wojennych

acer

Rekomendowane odpowiedzi

większość ciekawostek, oczywiście nie wykończonych przez czas, zdjęcia i inne szkodliwe czynniki znajduje się w łodzkiej filmówce. Część rzeczy to oryginały, część kopie, co do części sami pracownicy filmówki nie wiedzą czy oryginał czy kopia, Jarzębina Czerwona, jest już mocno przetrzebiona jeśli idzie o niemiecki sprzęt, mundury i broń, widać ich przeważnie z daleka, biegają z empi, które najczęściej nie strzelają- nawet scena strzelania przez ss do wychodzących z piwnic cywilów- ładują na 99% z goriunowa albo maxima bez tarczy, nie wierzę, żeby to był wz. 08. Za to wcześniejsze filmy to rarytasik, pierwsza seria czterech pancernych, (choć to w drugiej serii Janek wali ze Sturma do stogu) zakazane piosenki ;)

już 2 raz przeczytałem o tym szturmie janku i stogu. czy to ta scena gdy siedzą w domku obok tamy? bo tam to chyba strzelają z mg (grześ się miota że mu janek czołg podpala).
już tez nadmienialiśmy że Rudy rozgniata haubicę 105 niemiecką. albo o pistolecie maszynowym spadochroniarza japońskiego.
Jak patrzę na te stare filmy to sobie mimowolnie podliczam, płaszcz WH+ pas+ hełm+ maska+ MP+....to jest ile zł? Mimo że filmy badziewne są to jak popatrzeć na rekwizyty to w USA produkcjach takich nie ma.

acer już kiedyś o tym pisałem, ale powtórzę: w tych starych polskich filmach broń była na 100% oryginalna. Sami filmowcy w różnych wywiadach wspominają tamte lata jako szalone :) W 1946, gdy kręcono kazane piosenki" nie było ślepej amunicji do MG-34: w ruiny walono ostrą!!!
Nie było jeszcze wtedy tzw. roni filmowej", a o oryginały z 2.WŚ nie trzeba się było zbytnio starać. Kiedyś czytałem w Filmie" lub Ekranie" [dawno temu], że Ludowe Wojsko Polskie pozbywając się przestarzałej broni z magazynów przekazało Łódzkiej Wytwórni Filmów Fab. 600 sprawnych pepesz". Podobnie było z bronią poniemiecką. Jak teraz wygladają magazyny filmówki" lepiej nie pytać. 60 lat złodziejstwa robi swoje. Ponoć kilku konsultantów d/s rekwizytów" ma własne zasoby, które wynajmują" - skąd? Nie wiem :)
Były też setki oryginalnych niemieckich mundurów [w tym maskujących], które LWP przekazało filmowcom ze zdobytych niemieckich magazynów. Przykładowo w Kolumbach" część powstańców walczy w NRD-owskich panterkach o kamuflażu Blumentarn", które mają udawać SS-mańskie Eichenlaub" :)Dzisiaj na zlecenie szyje się repliki... A gdzie się podziały oryginały? Mole zjadły, panie, mole" :)

Tak Whatforze, ale oglądając Popiół i diament" przyszło mi do głowy że MP-40 z którego strzela Maciek/Zbigniew Cybulski zabjając aktywistów PPR, kilkanaście lat wcześniej, strzelało tak samo trzymane ręką Niemca pewnie do partyzantów, ale ostrą amunicją....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie