Skocz do zawartości

Nowela ustawy o broni i amunicji

bombel

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
W tej dziedzinie Zjednoczonego Królestwa zdecydowanie nie polecam.
Warto natomiast pomyśleć nad wykorzystaniem już istniejących przepisów polskiego prawa. Czy ktoś próbował, czy tylko o tym rozmawia i żali się jak w kraju źle, a u sąsiadow fajnie i łatwo. Może warto próbować.
  • Odpowiedzi 79
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
wg mnie wypowiedź kol.dea nic niewnosi do dyskusji jako że jeżeli czeskie i polskie przepisy o zasadach pozbawienia cech bojowych broni są zbieżne to logicznym jest że czeski certyfikat powinien być w polsce honorowany i takż broń powinienem tylko zarejestrować na policji a nie jeszcze raz płacić za no własnie za co?
Napisano
dea - na podstawie obowiązującej ustawy o broni i amunicji, przy wyrabianiu karty rejestracyjnej trzeba podac legalne źródło pochodzenia - np przedstawić rachunek. która firma sprzeda Ci wykopek mausera? ( musi miec pozwolenie na handel bronią, wiec w antykwariacie tego nie kupisz). jakim prawem kupujesz broń (ten właśnie wykopek) od takiej firmy, skoro nie masz pozwolenia na ten eglamplarz broni - bo przeciez to jeszcze jest broń - karty rejestracyjnej jako bron kolekcjonerską jeszcze na nią nie masz. paragraf 22 normalnie - wykorzystanie polskich przepisów nic nie da, bo są one do niczego. mają dziury jak stąd do moskwy, szkoda tylko, że nie na korzyść kolekcjonerów. przepisy powinny być dla ludzi, a nie odwrotnie, dlatego trzeba je zmienić w tym kraju, a nie zmieniać kraj.
Napisano
pavlo - w przypadku wykopanego mausera dokładnie tak jak piszesz. Ja odnosiłem się do czegoś co zostało pozbawione cech użytkowych poza granicami kraju i posiada stosowne certyfikaty. Byc może się mylę, ale nie znam państwa - członka UE,w którym rejestrujesz sobie wykopa".
Przykład: Serdeczny kolega jest Włochem tak się zdarzyło, że również zbiera (zbierał)wszystko co związane z II wojną. Posiadał kilkanaście sztuk broni wszystko zgodnie z tamtejszymi przepisami. Stany wiadomo jakie. Kilka lat temu raz czasami dwa razy w roku bywał w Polsce. Nazwoził do Włoch kilkadziesiąt sztuk rożnych zabawek w stanach lepszych, gorszych. Generalną zasadą było to aby przedmiot w żaden sposób nie był czyszczony. Tak jak znaleziony tak do kolekcji, wiercić spawać nie chciał ponieważ potrzeby takiej podobno nie było. Pewnego dnia tam na miejscu jakiś miły" człowiek postanowil powiadomić o fakcie posiadania destruktów odpowiednie służby. Kolega stracił oczywiście wszystkie wykopy, ale rownież to co mial na tzw. kwitach.
Obawiam się, że u nas nikt nie stworzy możliwości zarejestrowania wykopa", a gdyby nawet to koszt badań, naniesienia numerów itd. byłby nie do zniesienia.
  • 2 months later...
Napisano
Szanowni Koledzy
Tak sobie czytam Wasze wszystkie posty i przychodzi mi do głowy pewna myśl.
Wszyscy chcą zmiany Ustawy o Bronii i Amunicji pomijając wydaje mi się beznadziejną Ustawę o Ochronie Zabytków. Owszem, trzeba zmienić tę o broni, ale chyba nadrzędną sprawą jest to, aby prawo nie stawiało człowieka z wykrywaczem na równi z gwalcicielem, czy złodziejem.
Co z tego, że zalegalizują wykopanego Mausera, jeśli przestępstwem będzie jego wykopanie.Jest jeszcze inny aspekt tej sprawy.Nie każdy z nas wykopał broń, za to każdy posiada odznakę,nieśmiertelnik i inne przedmioty zdobyte na drodze przestępczej (czyt.wykopane przy pomocy detektora metali).
Mamy nowy rząd i może warto by wystosować jakąś petycję, czy tym podobne.Gdyby Szanowne Pismo Odkrywca zredagowało coś takiego, to myśle,że chętnych na złóżenie swojego podpisu byłoby dużo.
Dlaczego mamy się ukrywać po lasach? Czy naprawdę jesteśmy takim złem dla społeczeństwa?
Co o tym sądzicie?
Napisano
Witam
„w jedności siła” stare powiedzenie, a w tym miejscu i czasie moim zdaniem potrzebne. Nikt z góry nie zauważ potrzeb jednostki, potrzebna jest nam wiec zarejestrowana organizacja zrzeszająca eksploratorów która mogła by wypowiadać się w naszym imieniu.
Czemu mamy być gorsi niż wędkarze czy myśliwi?
Napisano
Bombel, idea słuszna ale.....
Dopóki Waaadza będzie się bała Społeczeństwa ... albo
Dopóki Waaadza nie będzie się wywodzić OD społeczeństwa ....albo
Dopóki Waaadza nie będzie dbała TYLKO o interesy Społeczeństwa...

Dopóty KAŻDY rodzaj broni czy urządzeń obronnych będzie nielegalny.
Demokracja wszakże dba o Społeczeństwo tak aby nie zrobiło sobie krzywdy, bo Społeczeństwo + Broń = Waaadza niepotrzebna
Napisano
Jestem nowy na forum i nie będę się szarogęsił ani wymądrzał.Wy jesteście bardziej doświadczeni i obeznani w temacie, jednak podtrzymuje swój pomysł, że może teraz jest czas na zmianę Ustawy. Nie dość,że mamy nowy Rząd, to czytałem, że doradca premiera też coś mial z nami wspólnego. Nie wiem ile w tym prawdy i nie mnie to oceniać, ale mamy jakąś szansę.
Problem tylko w tym, aby ktoś mądry zredagował pismo do władz. Ja na 100% się pod nim podpiszę.Ktoś jeszcze?
Pozdrawiam
Sebastian
  • 3 years later...
Napisano
Przepraszam że odkopuje stary wątek ale nie daje mi spokoju niejaki kolega o nicku Bąbel,bo coś mi się wydaje że przez tego kolegę straciłem MG i kilka innych rzeczy.Ciekawe czy się jeszcze udziela ten złodziej na forum odkrywcy.
Jeszce raz przepraszam że odgrzebuje stary wątek ale dopiero dzisiaj go znalazłem.
  • 8 months later...
Napisano
Cpt.Nemo, masz troszkę nieaktualne informacje. Nowa ustawa została uchwalona 3 grudnia 2010 i skierowana do senatu.
Myślę, że rekonstruktorzy będą zadowoleni z możliwości posiadania broni Salut". Zniesiono także koncesję na obrót bronią pozbawioną cech użytkowych.
Treść nowej ustawy:

http://orka.sejm.gov.pl/opinie6.nsf/nazwa/3388_u/$file/3388_u.pdf

Pozdrawiam
Bandi
Napisano
Cpt.Nemo, masz troszkę nieaktualne informacje. Nowa ustawa została uchwalona 3 grudnia 2010 i skierowana do senatu."

Jakie informacje ?
Ustawa powoli zbliza sie do finiszu. Sejm uchwalil, teraz Senat moze wniesc poprawki a potem jeszcze Prezydent moze zawetowac, wiec na razie jest w trakcie procesu legalizacyjnego i za jakies trzy miesiace moze byc obowiazujaca jesli ktos po drodze znowu nie zacznie przy niej grzebac :)
Napisano
Aby legalnie kolekcjonować wykopki ,trzeba do Rosji się przenieść. Tam i fantów pod dostatkiem i władza problemów nie nastręcza. Byłem ciekaw dlaczego z odpustowych straganów zniknęły ,,korki,,-toż to materiał inicjujący! Wnukom naszych p(osłów) polecam petardy Corsarz odpowiednio zdekowane z papierami z CLK. W tym kraju nie da się żyć.
Napisano
http://www.senat.gov.pl/k7/dok/dr/1050/1064.pdf

MARSZAŁEK SEJMU
RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ
Pan
Bogdan BORUSEWICZ
MARSZAŁEK SENATU
RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ
Zgodnie z art. 121 ust. 1 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej mam zaszczyt przesłać
Panu Marszałkowi do rozpatrzenia przez Senat uchwaloną przez Sejm Rzeczypospolitej
Polskiej na 79. posiedzeniu w dniu 3 grudnia 2010 r. ustawę
o zmianie ustawy o broni i amunicji...
/.../
MARSZAŁEK SEJMU
(-) Grzegorz Schetyna"
Napisano
zacząłem czytać ten pdf i pare rzeczy mi sie nasunęło na temat zmian złych i dobrych
rewolucji oczywiście nie ma..

i tak np:
-istotnymi częściami broni są no tu wiadomu lufa, komora, zamek itd ale mają wykazywać sprawność i funkcjonalność techniczną czyli teoretycznie skorodowany wykopek byłby legalny ale tu pytanie: czy można sobie przyjąć ze taki grat jest niefunkcjionalny czy tez trzeba mieć na to papier?

-pozwolenia nie trzeba mieć w przypadku dysponowania bronią przekazywaną w celu pozbawienia cech użytkowych" nie rozumiem tego, czy chodzi o to że nie potrzeba pozwolenia instytucji która broń dezaktywuje czy też człowiek może bezkarnie zanieść znalezioną broń do dezaktywacji?

-pozwolenia nie trzeba na broń wytworzoną do 1885roku i repliki tej broni (już sie zaczynałem cieszyć;)) ale dotyczy to tylko broni rozdzielnego ładowania czyli odpadną legalne obecnie np strzelby Lefaucheux
Napisano
Kolego Bandi, na polskim forum piszmy po polsku . Off-topami to na anglojęzycznym sobie rzucaj .Tutaj może być co najwyżej nie na temat.Mieszasz dwa języki i to jest idiotyczne.Może to ty wynieś się do Angli i nie zaśmiecaj języka polskiego angielskim nazewnictwem.
Napisano
tak na szybko pare przemysleń
Istotnymi częściami broni palnej i pneumatycznej są: szkielet broni, baskila, lufa
z komorą nabojową, zamek, suwadło, komora zamkowa oraz bęben nabojowy,
wykazujące sprawność i funkcjonalność techniczną, pozwalające na bezpośrednie
ich wykorzystanie zgodnie z przeznaczeniem
co to suwadło... znowu bedzie czego sie czepaic
no na szczescie sama lufa odpada

1a.W rozumieniu ustawy za dający się przystosować do miotania jednego
lub większej liczby pocisków lub substancji w wyniku działania materiału
miotającego uznaje się przedmiot, który ze względu na swoją budowę lub materiał, z którego jest wykonany, może być bez podjęcia czynności specjalistycznych
przerobiony w celu miotania.”
podpadaja pod to wszystkie rury o grubosci scianki po 0,5mm z kazdej 1 strzał zawsze oddasz nawet z samopału. - IDIOTYZM

Właściwy organ Policji wydaje pozwolenie na broń, jeżeli wnioskodawca
nie stanowi zagrożenia dla samego siebie, porządku lub bezpieczeństwa
publicznego oraz przedstawi ważną przyczynę posiadania
dalej rządzi policja wg własnego widzimisie

3. W rozumieniu ustawy amunicją są naboje przeznaczone do strzelania z broni
palnej.”;
w koncu chyba odpuszczono spłonki proch oddzielnie jako istotne elementy. bo tak naprawde czym sie rózni spłonka od naboju hukowego 6 mm short ,a long??? toż to spłonak i nawet troche prochu...a sa bez pozwolenia.
Napisano
Zgadza się kolego,6mm amunicja hukowa jest bez pozwolenia (mowa o długiej łusce) ,można nią strzelać z kbks-u jako amunicją ślepą. To jest nieporozumienie,wychodzi na to że jedne ślepaki można mieć a innych nie można. A jak z 2000 sztuk legalnych ślepaków wysypię proch do słoika to będę przestępcą kryminalnym,posiadającym materiały wybuchowe-czy to jest mądre? Ciekaw jestem co sąd orzekłby w tym wypadku? Przecież ślepaki nabyłem legalnie to i posiadanie materiału też jest wg mnie legalne.
Napisano
Okejos, obawiam się że nie ma się z czego cieszyć jeżeli chodzi o lufę. Lufa i komora nabojowa to przecież jeden, nierozłączny element. Tutaj nowelizacja niczego nie zmienia.
No i właśnie: suwadło. Chodzi oczywiście o broń automatyczną, ale jestem dziwnie przekonany, że pod ten ajemniczy" termin uda się prokuratorzynom podciągnąć wszystkie trzony zamkowe itp.
Napisano
Komora nabojowa jest integralną cząścią przewodu lufy ( no może oprócz rewolweru ) . Można jedynie obciąć lufę w miejscu stożka przejściowego wtedy pozostanie tylko odcinek lufy z samą komorą nabojową .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie