Skocz do zawartości

Mit Montgomerego Bernarda w Galaktyce

a.korbaczewski

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Bo angole to cieniasy" byli ogólnie,gdyby nie amerykańskie dostawy,kto wie czy Erwin nie skopałby d... Montiemu :)na afrykańskiej ziemi.
Pozdro.
Napisano
ale czy Bernard cokolwiek wygrał. Ma opinię superstratega a w Normadnii niby specjalnie sie grzebał (a Caen miało być zdobyte po 24 godzinach), potem superplan pod Arnhem.

Gdzie on jeszcze cos osiągnął. W Afryce dowodził przez przypadek chyba w zastepstwie.
Napisano
Znam opowieści o Montym i Amikach z Afryki.Opowiadał mi Dziadek - członek ekspedycji z pomocą Włochom (którzy wygrali tylko w Abisyni...)w szeregach DAK.
Napisano
Mi też sporo dziadek opowiadał na temat Angoli i Montiego.
Nic dobrego na ich temat mi nie powiedział,w skrócie tylko tyle,że to obiboki.Poza tym z jego rozmów wynikało,że naszych lepiej nie traktowali jak Niemcy(no może troszke przesadzam).Dziadek opowiadał, jak widział Montiego oficialnie nabijającego się z naszych....
Napisano
w ogóle nie rozumiem tego całego angielskiego mitu wśród polaków. Że niby ci co zostali to mieli na zachodzie dobrze. A mieli tak: panie robiły jako ursy" w szpitalach i przytułkach a panowie w kartoflaki albo do najgorszej roboty. tak wyglądała angielska i australijska rzeczywistość dla polaków po wojnie.
A w czasie wojny to Polacy czuli że dla Anglików armia andrsa to tylko obciążenie. Te opowieści znam akurat z pierwszej ręki.
Napisano
a czego wiecej wymagać od kolonialnej armii i ich dowódcy-nasze skostnienie w relacjach miedzyludzkich przyszlo z armii zaborczych a u nich trwalo od czasów wiktorianskich i trwa do dzisiaj , murzyn hindus irlandczyk czy polak to element mniej wartościowy nawet od araba bo ten podrzuca na bombach ostatnio i trzeba czuć przed nim respekt
Napisano
Przepraszam a gdzie ten mit Montiego w Polsce bo jakoś nie widzę żeby ktos u nas czcił tego nieudolnego dowódcę.
A co do sytuacji Polaków po wojnie w Anglii to Rob niestety ma rację ale też trzeba zrozumieć Angoli - nagle na wyspę powraca z całego świata parę milionów facetów i każdy chce znaleźć pracę. I na pewno nie daruję im, że generał Stanisław Sosabowski zapieprzał jako barman w pubie polewając beer...A swoa drogą to wolałbym zapieprzać w pubie ze ścierą niż z siekierą na Kołymie.
Napisano
Ale to jest mit Galaktyczny a nie polski tylko.
Jesli zapytacie przeszkolaka kto był najlepszym dowódcą angielskim w 89,23% respondentów powie że Bernard M.
Może macie wiedzę o jego sukcesach gdziekolwiek, np w I wojnie?
Napisano
Bernard nie dosc ze chodzil w berecie, to jeszcze w skorzanym plaszczu czy czyms takim (nawet w Afryce...), przez co krag jego wielbicieli jeszcze bardziej sie poszerzyl :)
pozdrawiam
Napisano
Widziałem w Bovington jego sweterek, wygladał jak kloszarda ubranko. Tez widziałem mundur romla (jak dla dziecka, może sie w praniu skurczył). Ale to chyba do watku o micie armi hitlera i o tym kto jak się ubierał na śmiertelną bitwę.
Napisano
No i widzisz korbaczewski i znowu jakis menel w spranym sweterku nakopał do tyłka Afrika Korps w pieknych uniformach,widac maało był wart ten ich cały Wehrmacht.Cały wehrmacht to tylko mity i legendy...
Napisano
I cały B.L.M. to też mit i legenda, tyle tylko że z jednym rozdmuchanym do granic mozliwości zwycięstwem (z taką ilością sprzętu to ciężko nie wygrać). A co do Arnhem to jak sam napisał we własnych wspomnieniach operacja udała się w 90 % ... Boże chroń królową przed takimi oficerami.
Napisano
Arnhem to byla tragiczna porazka...wedle doniesien holenderskiego ruchu oporu,gdyby angole ruszyli 3-4 tygodnie wczesniej to wzieliby holandie bez wiekszych problemow ,bo nie mial kto jej bronic,a tempo w jakim niemcy zwiewali siegnal zenitu...niestety w pewnym momencie znalazl sie jakis madrala co pozbieral towarzystwo i pokazal Montemu jak sie prowadzi obrone i jak sie nie powinno prowadzic ataku i moze nie tyle prowadzic co nie planowac takiej akcji gdy wszystkie znaki na niebie i ziemi mowia ze sie nie powiedzie.Poniekad ten sam holenderski ruch oporu dostarczyl informacje o stacjonowaniu jednostek ss w okolicy Arnhem,ale Monty byl tak zapatrzony w swoj plan ze chocby stala tam cala niemiecka armia on i tak kazalby tam zrzucic desant.Generalnie facet nie mial tego czegos co powinien miec dowodca,moze i w sztabie przekladajac papierki z jednego stosu na drugi to by sie sprawdzil,ale dowodzac ludzmi sie nie sprawdzal a wrecz nie nadawal.I na koniec wedlug mnie kwintesencja Montego,wiecie kto uratowal Amerykanow w Ardenach???Otoz wedle Bernarda to on i jego brytole przyszli w sukurs amerykanom ,a nie tam jakis ,,marny,, general Patton,tak przynajmniej twierdzil na poczatku,ale po lekkim opier... od Eisenhowera sprostowal to.:)
Napisano
Szkoda, że mój wujek już nie żyje, on by najlepiej podsumował Monty'ego. Lądował z Sosabowskim o jeden most za daleko". Monty to zas..y geniusz i megaloman zrobiony a siłę" bohaterem przez Churchilla, bo taka była potrzeba propagandowa. Mógłby dowodzić najwyżej kompanią i to przy pomocy dobrych podoficerów.
Napisano
Angole mieli oczywiscie 2 o niebo lepszych dowodcow - Auchinleck'a i Wavell'a. Niestety byli 'Indian Army' wiec nieodpowiedniej klasy (moze i nie chodzili do odpowiednich szkol w dziecinstwie). Powaznie, to miedzy innymi umieli dowodzic bo w Indian Army prowadzono cwiczenia dywizyjne czy korpusne na wielka skale wiec mieli odpowiednia zaprawe, a wychowankom BA bez wyscibienia nosa z Anglii dobrze jak sie udalo kilka-baonowe. Dlaczego ich usunieto - prawda jest zapewne do pewnego stopnia banalna. Dla tych samych powodow co zostal usuniety zwyciesca bitwy o Anglie, Hugh Dowding: bo nie umieli odpowiednio d... lizac Churchillowi (po angielsku to sie nazywa 'the noble art of arslikkum'). A co juz bylo calkiem niewybaczelne to to ze okazalo sie ze w krytycznych sporach mieli racje a Churchill nie.

Wsadziwszy swojego pupila Montgomerego na konia, Churchillowi zabraklo odwagi czy pokory zeby przyznac sie do bledu i go odrobic.

Tak mi sie w kazdym razie wydaje.
Napisano
Święte słowa Gebhart! Monty to plecak, syn biskupa kończył St. Paul i Sandhurst. A taki Auchinleck? Zaraz po college'u do armii indyjskiej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie