Skocz do zawartości

Zbrodniarz wojenny w sądzie!

Rumburak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ciekawa depesza z dzisiaj. Polecam!

Sąd przysięgłych w Monachium uniewinnił w poniedziałek Niemca słowackiego pochodzenia Ladislava Niznanskiego(Niżnianskiego) oskarżonego o udział w zbrodniach
wojennych na Słowacji. Podczas trwającego 15 miesięcy procesu sędziowie nie znaleźli dowodów na współodpowiedzialność 88-letniego oskarżonego za masakrę dokonaną na ludności cywilnej zimą 1945 r. Prokuratura domagała się kary dożywotniego pozbawienia wolności. Niznansky otrzyma odszkodowanie za czas spędzony w więzieniu.

Niznansky dowodził od jesieni 1944 roku słowackim pododdziałem specjalnej jednostki niemieckiego Wehrmachtu
Szarotka" (Edelweiss) przeznaczonej do walki ze słowacką
partyzantką. W styczniu 1945 roku oddział dokonał pacyfikacji słowackich wiosek Ostry Gruń i Klak, zabijając 146 mieszkańców. Miesiąc później żołnierze z oddziału Niznanskiego rozstrzelali 18 Żydów ukrywających się w leśnej ziemiance. Utworzona 14 marca 1939 r. Republika Słowacka była podczas wojny sojusznikiem Trzeciej Rzeszy.

Po zakończeniu wojny władze ZSRR skazały niemieckiego
dowódcę jednostki Szarotka" na karę śmierci. Niznansky uciekł ze Słowacji do Austrii i pracował dla amerykańskiego wywiadu. Później przeniósł się do RFN i podjął pracę w rozgłośni Radio Wolna Europa w Monachium. W 1996 roku otrzymał niemieckie obywatelstwo.

Sąd w Bańskiej Bystrzycy na Słowacji skazał go w 1962 roku
zaocznie na karę śmierci. Niemiecka prokuratura wdrożyła w 2001 r. ponownie śledztwo na wniosek słowackiego ministerstwa sprawiedliwości. Niznanskiego aresztowano w styczniu 2004 r. w jego monachijskim mieszkaniu. Do października 2004 r. przebywał w areszcie śledczym.
Koronnym świadkiem w procesie był dawny współpracownik oskarżonego, który twierdzi, że widział, jak dowódca oddziału własnoręcznie zastrzelił ok. 20 osób.
Niznansky utrzymywał, że jest niewinny.

Mój dopisek. Niewinny? Przecież dowodził! Niewinny? To dlaczego uciekł ze Słowacji? Dlaczego sąd słowacki go skazał, a niemiecki nie? Zapraszam do dyskusji...
Napisano
Moje zdanie: W 2005 roku jeszcze tych ludzi karac to zbyt glupie by bylo. Wiadomo ze bylo to niedobre co ci ludzie robili, ale teraz tych dziadkow" karac to tez nie rozsadne :(
Napisano
Nie chodzi o to, zeby mścić się starym dziadku, który zgniłby w więzieniu. Chodzi o to, żeby udowodnić, że za zbrodnie wojenne i ludobójstwo można być pociągnietym do odpowiedzialności w każdym czasie i nie ma od tego ucieczki. To sygnał dla innych, którzy chcieliby sobie poszaleć w czasie wojny łamiąc konwencje i prawo międzynarodowe.
Napisano
Erich Priebke też sobie poszalał. 23 marca 1944 roku w odwecie zamach na niemieckich żołnierzy wydał rozkaz jako miejscowy szef służby bezpieczeństwa /SD/ SS rozstrzelania 335 zakładników w grotach ardeatyńskich w okolicach Rzymu.Sam miał uczestniczyć w egzekucji.
Sprawiedliwość dopadła go po ponad 50 latach od akcji"
Czyli co się odwlecze to nie uciecze, chociaż........
Napisano
Kot05,
Nie wdajac sie w rozwazania na temat istoty penitencjaryzmu i prawa jako takiego - jestem innego zdania.Uwazam, ze (wybaczcie dosadnosc, ale chce byc uczciwy wzgledem siebie i ofiar) bydleta nalezy scigac bez litosci nie baczac na wiek, miejsce i czas.Nalezy scigac, zapewniac sprawiedliwy proces po czym publicznie wieszac.I niech tu chodzi WLASNIE O TO BY POMSCIC OFIARY takiego dzisiaj juz dziadka.A robmy to po to, by niedoszli kaci wiedzieli z gory, ze nie bedzie im darowane.
Pozdrowienia
Grendel
Napisano
Niestety sady dzialaja opieszale, a kodeksy postepowania poszczegolnych krajow zawieraja luki...Nie wspominajac juz o tym , ze istnieja powazne roznice w definiowaniu pojecia ludobojstwo" pomiedzy panstwami.Wlasnie dlatego zaznaczylem, ze nie chce sie wdawac w dyskusje n/t prawodawstwa, prawa i penitencjaryzmu.
Pozdrowienia
Grendel
Napisano
Panowie,
byłbym skłonny Waszym wypowiedziom przyklasnąć, niestety nie mogę, ganiacie za dziadkami a co z tymi dwudziesto i trzydziestolatkami" ? Sprawiedliwość" dosięga TYLKO tych co przegrali. Zwycięzców nikt nie sądzi : My Lai, Katyń, Irak, Panama, Serbia it.d it.p. Coś mi się wydaje, że już Was zahypnotyzowali, drodzy czytacze gazetów" i oglądaczy przygnębiającej skrzynki" !
z wstrzemięźliwym pozdrowieniem,
v.T.
Napisano
Dla równowagi powiem , że ostatnio sąd w Niemczech skazał 19-latkę na 10 miesięcy więzienia za pokazanie hitlerowskiego pozdrowienia wycieczce w Sachsenhausen. Nie jest tak źle.
Napisano
Von Teuto,
Moja skleroza nie jest chyba jednak az tak zaawansowana by sprawic, bym nie pamietal, ze por.Calley'a skazano na dozywocie (to, ze Nixon go ulaskawil, to zupelnie inna historia).Serbskich zbrodniarzy na szczescie sie sciga.Z tego co wiem, aktualnie toczy sie kilkanascie dochodzen w sprawie pomylek" w konflikcie irackim.Mozna by to mnozyc, ale zupelnie nie o tym pisalem.Nie o detale mi chodzilo, ale o PRYNCYPIA.
Mam nadzieje, ze taraz zrozumiesz.Bo wczesniej chyba nie bardzo, ale moze nie wyrazalem sie zbyt jasno...
Pozdrowienia
Grendel
Napisano
Grendel,-pryncypia?, oczywiście, ale które? Ja już Ciebie dobrze zrozumiałem. Goni się Serbów, a za co ? Zajrzyj pod ten adres,text trochę długi ale należy przeczytać do końca,-http://forum.wprost.pl/ar/?O=510666&NZ=0.
Pozdrawiam.
Napisano
von Teuto. Goni sie nie tylko Serbów ale i Chorwatów, Bośniaków a także Albańczyków z WAK. NA razie głośno się mówi o Serbach, bo zbrodnie z wojny domowej są już dobrze udokumentowane a i Serbowie nie współpracują z Hagą.
Napisano
Von Teuto,
Widze, ze nie tylko z rozumieniem wypowiedzi nietego, ale nawet z czytaniem...Napisalem wyraznie, ze nie o detale mi chodzi - czyli kogo w danym momencie sie sciga, ale o fakt, ze SIE SCIGA!To sa wlasnie owe PRYNCYPIA, by zbrodniarze nie chodzili wolno, ale byli JAK NAJSZYBCIEJ I SPRAWNIE KARANI.
Teraz juz pojales?
Pewnie nadal za trudne...Ale to juz nie moja wina.
Pozdrowienia
Grendel
Napisano
Czasami sobie myślałem, że bogowie mogli włożyć więcej trudu w kształtowanie mojej osobowości. Ale teraz jestem właściwie zadowolony z mojej cielesnej powłoki i WSZYSTKICH, bez zarzutu, funkcjonujących narządów. Zmysły i duch też mają się dobrze.
To moja ostatnia wypowiedź w tym wątku.
Pozdrawiam.
v.T.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie