Cronos Napisano 19 Grudzień 2005 Autor Napisano 19 Grudzień 2005 Istnieje jakiś wykaz czołgów i pojazdów wojskowych na terenie polski?? W muzeach, na pomnikach, w prywatnych rękach, pomóżcie mi to stworze coś takiego. Istnieje już taki wykaz dotyczący T-34 ale zacznijmy od nowa uwzględniając wszelkie wersje. Zaczne od rodzinnego Zabrza: pojazd naprawczy na podwoziu T-34 na terenie zakładów Bumar w Mikulczycach, 2 czołgi T-34 w Gliwicach ( koło Sądu, i na terenie jednostki wojskowej), Ponoć w Gliwicach Łabędach na terenie zakładów Bumar też coś sie znajduje. I jeszcze pojazd naprawczy na podwoziu T-34 w Sosnowcu przy torach kolejowych na Częstochowe. Wpisujcie wszystko co wiecie!! i tak apropo ile jest Shermanów w Polsce?? 2?- w MWP i w Zaganiu czy jeszcze gdzieś?
suchy ss Napisano 19 Grudzień 2005 Napisano 19 Grudzień 2005 w Żaganiu to nie sherman ino niszczyciel czolgów M36:)jak sie nie myle:P
jank6 Napisano 19 Grudzień 2005 Napisano 19 Grudzień 2005 IS2 jako pomnik przy cmentarzu wojennym w Cedyni
Garfield Napisano 19 Grudzień 2005 Napisano 19 Grudzień 2005 ten MWP to też nie Sherman tylko Grizlli 9jeśli jest błąd w pisowni to wybaczcie)pzdrGarfield
Cronos Napisano 19 Grudzień 2005 Autor Napisano 19 Grudzień 2005 To znaczy że w polsce nie ma anijednego Shermana??:/ wiem ze był podobny temat ale on niezostał wyczerpany, ma pytanie czy gdzieś znajduje sie jakiś pomnik gdzie stoi jakieś działo samobieżne serii SU, albo jakiś BTR lub Katiusha?? Słyszałem ze na przełęczy Dukielskiej stoi pomnik T-35 oraz ponoć pzkpfw IV!! ma ktoś zdjęcie ?? stoi po Polskiej czy słowackiej stronie??
tosh Napisano 19 Grudzień 2005 Napisano 19 Grudzień 2005 bylo juz na forum...Panzer IV stoi sobie w parze z T 34 po slowackiej stronie, a tu zdjecia...http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=80690#80704pozdrawiam
jank6 Napisano 19 Grudzień 2005 Napisano 19 Grudzień 2005 Na rynku w Lubrzy stoi ponoc SU-76 przynajmniej wedłóg ksiązki Międzrzecki Rejon Umocniony", jest w niej jego zdjęcie
adi72 Napisano 19 Grudzień 2005 Napisano 19 Grudzień 2005 W zeszłym roku jadąc drogą z Gliwic-Łabęd do Dzierżna po lewej stronie ( na terenie jakiejś firmy ) przy samiuśkim płocie stało sobie na podwoziu pięćpiatki cudeńko pt.wóz zabezpieczenia technicznego ( czy jakoś tak).Ale czy nadal tam się znajduje ?Pozdro.
Cronos Napisano 19 Grudzień 2005 Autor Napisano 19 Grudzień 2005 W Lubrzy SU-76 zdjęto i postawiono PT-70. Te su buło ponoć produkcji wojennej z 43 roku i zasiliło jakies muzeum jako dar od miasta Lubrza. Tylko jakie:/ jak znajde to powiem
Lokomotywa Napisano 19 Grudzień 2005 Napisano 19 Grudzień 2005 we Wrocławoiu w WOSWInżynieryjnych czy jak to się tam teraz zwie na ul Obornickiej mieli jakis sprzęt na podwoziu Szermana -chyba służylo toto do gaszenia pożarów
kat Napisano 19 Grudzień 2005 Napisano 19 Grudzień 2005 Lubuskie Muzeum Wojskowe w Drzonowie ma parę SU-152. Do 1997 r. stały przy cmentarzu żołnierzy 33 Armii generała Cwietajewa w Cybince. Te SU same wjechały na cokoły po specjalnych rampach wybudowanych przez niemieckich jeńców wojennych, potem zdemontowano z wnętrza wszystko co mogło się do czegokolwiek nadawać. O tych SU pisze Tadeusz Blachura w piśmie, które zaczyna się na literę po N :-) (kurde nie wiem czy to już kryptoreklama konkurencji O.)W muzeum w Dukli jest jakieś działo samobieżne, które przywędrowało tam sprzed miejscowego sanktuarium. Może ktoś z miejscowych uściśli tą informację.
grek Napisano 19 Grudzień 2005 Napisano 19 Grudzień 2005 http://www.odkrywca-online.pl/pokaz_watek.php?id=38130#53403
jozfig Napisano 19 Grudzień 2005 Napisano 19 Grudzień 2005 Pyrzyce województwo zachodniopomorskie IS-2 w parku.
polar123 Napisano 29 Czerwiec 2007 Napisano 29 Czerwiec 2007 Witam,Temat trochę stary ale jak kogoś interesuje to pod tym linkiem http://the.shadock.free.fr/Poland_AFVs.pdf znajdzie wykaz pojazdów pancernych zachowaych w Polsce. Dodam tylko że jestem jego redaktorem
akagi Napisano 29 Czerwiec 2007 Napisano 29 Czerwiec 2007 Bardzo fajne, nie przeczę, ale musisz nad tym jeszcze popracować - wykaz zdecydowanie nie pełny - brak wielu prywatnych kolekcji , a jak już są to faktyczny stan posiadania odbiega od podanego.
polar123 Napisano 29 Czerwiec 2007 Napisano 29 Czerwiec 2007 Wiem że wykaz jest nie pełny. Niestety właściciele prywatnych kolekcji z którymi próbowałem się z kontaktować zignorowali moje maile i wykaz opierał się głównie na stronach internetowych kolekcji. akagi mógłbyś podać trochę więcej szczegółów? Np gdzie są błedy, albo których kolekcji brakuje? Będę bardzo wdzięczny.
akagi Napisano 29 Czerwiec 2007 Napisano 29 Czerwiec 2007 Słuchaj, nie bardzo. Myślę, że dlatego do mnie wiele dociera, że mam krótki" język i nie przekazuje dalej bez czyjejś zgody.W Łodzi - wymieniłes jedną prywatną kolekcję, ale podałeś tylk najbardziej znane pojazdy. W Bielsku-Białej wymieniłeś jedną , na dodatek większość z eksponatów jest właśnością MWP. Natoamiast tam sa jescze dwi inne kolekcje. W Nasielsku - także najbardziej znane pojazdy. Brak kolekcji z Wrocławia, Pozania... itp.
polar123 Napisano 29 Czerwiec 2007 Napisano 29 Czerwiec 2007 Rozumiem, że nie możesz podać tych informacji na forum, ale może mógłbyś podać namiary na właścicieli mailem. Bez ich zgody nie umieszczałbym ich kolekcji w wykazie. Rejestr jest jakby przewodnikiem turystycznym w szczególności dla obcokrajowców i nie mam zamiaru umieszczać w nim informacji o pojazdach, których właściciele nie są skłonni prezentować swoich kolekcji szerszemu gronu.
01dalton Napisano 29 Czerwiec 2007 Napisano 29 Czerwiec 2007 Witam. W jednym skansenie jest 2 - T-34 , oraz 1 katiusza , będzie jeszcze kilka dział. Ale i tu złomiadze dają o sobie znać . Pozdr .
beero Napisano 30 Czerwiec 2007 Napisano 30 Czerwiec 2007 W Sokolowie Podlaskim na zlomowisku stoi T-34, ale czesto widac tam inne pojazdy.pzdr
Pit_100 Napisano 30 Czerwiec 2007 Napisano 30 Czerwiec 2007 Tam na pewno stoi T-34?? Jak tam jechałem to wydawało mi się, że jest to jakaś późniejsza konstrukcja
polar123 Napisano 1 Lipiec 2007 Napisano 1 Lipiec 2007 A macie fotki tych pojazdów z Sokołowa? Może możecie je zrobić?
Olgierd J. Napisano 1 Lipiec 2007 Napisano 1 Lipiec 2007 Lokomotywa,na Obornickiej we Wrocławiu stoi prototyp czołgu saperskiego Klon". Czy to miałeś na myśli?http://www.wso.wroc.pl/Szkola/Muzeum%20WI/Muzeum_WI.htm
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.