pass Napisano 13 Grudzień 2005 Autor Napisano 13 Grudzień 2005 Ciekaw jestem czy ktoś z was słyszał nazwę miejscowości(prawdopodobnie) Lukjaniki". Nazwę mam z podpisu zdęcia od ojca mego wujka. Gość służył w wehrmachciei przeszedł Krym, Stalingrad, a do niewoli dostał się w Prusach Wschodnich. Zdjęcie przedstawia bunkier polowy (drewno ,ziemia) i podpisane jest: 23.9.1941 Abschied vom bunker Lukjaniki.Dziadek jeszcze żyje(86 l.) i dopiero niedawno zaczął opowiadac o wojnie (wcześniej się bał!!!)Umawiam się na spodanie i chciałem się trochę przygotować. Służył w łączności.
Paweł80 Napisano 13 Grudzień 2005 Napisano 13 Grudzień 2005 taaa teraz to oni wszyscy albo służyli w orkiestrze albo w łączności:))) (bez złośliwości)
pass Napisano 13 Grudzień 2005 Autor Napisano 13 Grudzień 2005 No wprawdzie gość miał podpsaną 2 volksliste(przez rodzicow) to i tak nie mamy prawa go osądzać .Już na tym forum nieraz pisano o naszych dziadkach w wehrmachcie - nie ma co do tego wracać. Według mnie temu iż był właśnie w takiej jednostce zawdzięcza to że przeżył. Jeszcze 2 lata temu słowa o wojnie nie szło z Niego wyciągnąć ,a ma co opowiadć i przy okazji aparat miał i kupe zdjęć które zamierzam obejrzeć. Wiele z umocnieniami, Ukrainą, Stalingradem a tygrysy i pantery toże - te już miałem okazję.
Albert Napisano 13 Grudzień 2005 Napisano 13 Grudzień 2005 pass ,sprobuj ustalic w jakim pulku ,albo chociaz dywizji sluzył!moj wuja tez zdobywał Krym...moze to byli koledzy!Pozdrawiam
scapa flow Napisano 15 Grudzień 2005 Napisano 15 Grudzień 2005 Pass, wrzoc kilka fotek, o ktorych wspomniales powyzej.
krzysiek Napisano 15 Grudzień 2005 Napisano 15 Grudzień 2005 Wrzuć fotki, jeśli możesz podaj jak najwięcej szczegółów, nazwiska dowódców, oficerów, jak najdokładniej szlak bojowy. Może uda się cokolwiek ustalić.PozdrawiamKrzysiek
krzysiek Napisano 15 Grudzień 2005 Napisano 15 Grudzień 2005 Jeśli możesz wrzuć te zdjęcia z czołgami. Być może pozwoli to na ustalenie jednostki. PozdrawiamKrzysiek
Lokomotywa Napisano 15 Grudzień 2005 Napisano 15 Grudzień 2005 dziadzio sie bał ale zdjęcia zachował - mało prawdopodobne jest aby słuzył pod Stalingradem i na Krymie bo to były rejony operowania różnych Armii
Albert Napisano 15 Grudzień 2005 Napisano 15 Grudzień 2005 Tez mi sie tak wydaje ,to dwa rozne rejony operacyjne na Krymie 11 ,a pod Stalingradem 6 armia!!!No ,ale kto wie!
pass Napisano 15 Luty 2006 Autor Napisano 15 Luty 2006 Witam mam kilka fotek, o których pisałem. Niestety nie mam skanera więc są to zdjęcia zdjęć:)
pass Napisano 15 Luty 2006 Autor Napisano 15 Luty 2006 podpis: 6.7.41 Vormarschstrasse Bakczty Wollny der Grossenwahnsinnige" - przepraszam jak znajdzie się jakiś błąd niestety małe klopoty z odczytaniem.
pass Napisano 15 Luty 2006 Autor Napisano 15 Luty 2006 też widokówka ale rozpoznaję dziadka 1-szy po lewej
pass Napisano 15 Luty 2006 Autor Napisano 15 Luty 2006 15.9.41 Lukjaniki Bauwnserer UnterKunft Jeśli ktoś chce zrobię zdjęcie bo nie wiem czy poprawnie odczytałem.
pass Napisano 15 Luty 2006 Autor Napisano 15 Luty 2006 23.9.41 Abschied vom Bunker LujanikiTo wszystko co mi się udalo na razie załatwićPozdrawiam.
pni Napisano 17 Luty 2006 Napisano 17 Luty 2006 Te zdjęcia to prawdziwy skarb, na marginesie dobrze byś zrobił jakbyś skołował dyktaon i nagrał jego wspomnienia dziadek jest tuż stary i wraz znim jego historia kidyś odejdzie w zapomnienie a spewnością jest b. ciekawa i wartościowa dla ogólnego poznania losów ludzi w czasie wojny II w.ś. Pozdr.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.