Skocz do zawartości

Krym 1941r.

pass

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ciekaw jestem czy ktoś z was słyszał nazwę miejscowości(prawdopodobnie) Lukjaniki". Nazwę mam z podpisu zdęcia od ojca mego wujka. Gość służył w wehrmachciei przeszedł Krym, Stalingrad, a do niewoli dostał się w Prusach Wschodnich. Zdjęcie przedstawia bunkier polowy (drewno ,ziemia) i podpisane jest:
23.9.1941 Abschied vom bunker Lukjaniki.
Dziadek jeszcze żyje(86 l.) i dopiero niedawno zaczął opowiadac o wojnie (wcześniej się bał!!!)Umawiam się na spodanie i chciałem się trochę przygotować. Służył w łączności.
Napisano
No wprawdzie gość miał podpsaną 2 volksliste(przez rodzicow) to i tak nie mamy prawa go osądzać .Już na tym forum nieraz pisano o naszych dziadkach w wehrmachcie - nie ma co do tego wracać. Według mnie temu iż był właśnie w takiej jednostce zawdzięcza to że przeżył. Jeszcze 2 lata temu słowa o wojnie nie szło z Niego wyciągnąć ,a ma co opowiadć i przy okazji aparat miał i kupe zdjęć które zamierzam obejrzeć. Wiele z umocnieniami, Ukrainą, Stalingradem a tygrysy i pantery toże - te już miałem okazję.
Napisano
Wrzuć fotki, jeśli możesz podaj jak najwięcej szczegółów, nazwiska dowódców, oficerów, jak najdokładniej szlak bojowy.

Może uda się cokolwiek ustalić.

Pozdrawiam
Krzysiek
  • 2 months later...
Napisano

Witam mam kilka fotek, o których pisałem. Niestety nie mam skanera więc są to zdjęcia zdjęć:)

Napisano

podpis:

6.7.41 Vormarschstrasse Bakczty Wollny der Grossenwahnsinnige"

- przepraszam jak znajdzie się jakiś błąd niestety małe klopoty z odczytaniem.

Napisano

15.9.41 Lukjaniki Bauwnserer UnterKunft
Jeśli ktoś chce zrobię zdjęcie bo nie wiem czy poprawnie odczytałem.

Napisano

23.9.41 Abschied vom Bunker Lujaniki
To wszystko co mi się udalo na razie załatwić
Pozdrawiam.

Napisano
Te zdjęcia to prawdziwy skarb, na marginesie dobrze byś zrobił jakbyś skołował dyktaon i nagrał jego wspomnienia dziadek jest tuż stary i wraz znim jego historia kidyś odejdzie w zapomnienie a spewnością jest b. ciekawa i wartościowa dla ogólnego poznania losów ludzi w czasie wojny II w.ś. Pozdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie