Skocz do zawartości

Rzymski salut ??

Peiper

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ciekwi mnie jak salutują członkowie grup odtwarzających jednostki Waffen SS.
Czy oddają rzymski salut czy też salutują dłonią do czapki?
Pytanie może głupie, ale ktos napisał, że rzymski salut jest źle widziany w czasie rekonstrukcji.
Napisano
Raczej do czapki. Rzymski salut (vel. PPP - pięć piw proszę) z wiadomych przyczyn jest zabroniony. Zresztą dyskutowaliśmy o tym już nie raz na łamach tego forum.

Jednak podczas rekonstrukcji powstania warszawskiego w Gdańsku, ku zdziwieniu wielu rekonstruktorów, szef oddziałów niemieckich, biorąc na siebie odpowiedzialność, zalecił PPP, jako salut używany przez oficerów podczas pokazu. Argumentacja była taka, że odtwarzamy wojska niemieckie i jako takie winniśmy dochować prawdy historycznej, nie bacząc na tzw. nastroje. Sam (odtwarzając WH) nie jestem do końca zwolennikiem takiej postawy, jednak.......... hm :)
Napisano
z tego co wiem salut rzymski był pozdrowieniem partyjnym do 44 roku. wojska niemieckie salutowały do czapki pełna dłonią. w 44 Hitler wprowadził obowiązek slutu we wszystkich formacjach, ale wojsko i tak w 90% salutowało klasycznie.
Napisano
Salut rzymski wprowadzono jako obowiązkowy po zamachu 20 lipca 1944. Rzeczywiście przez jakiś czas salutowano klasycznie, ale potem jednak w większości jednostek zaczęto wymagać salutowania rzymskiego. Przynajmniej tak wynika z większości wspomnień. Pewnie bardzo wiele zależało od kadry oficerskiej w danej jednostce.

Pozdrawiam
Krzysiek
Napisano
Kiedy i w jakich okolicznościach rzymski salut stał się obowiązkiem - o tym wszyscy wiemy. Jednak jak to się ma do tego czy niemieckie GRH powinny lub nie powinny go używać?
Napisano
Skoro odtwarzamy historię to trzeba być konsekwentnym. Choćby po to żeby ludziom ten gest źle się kojarzył.
Ponadto nieuzasadnione historycznie unikanie tego gestu może paradoksalnie stać się argumentem dla zwalczających rekonstrukcję niemiecką lub postulujących zakaz używania nazistowskich symboli na mundurach.

Oczywiście nie zachęcam do nadużywania PPP. Po prostu trzeba jasno określić sytuacje, w których można go używać.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie