Skocz do zawartości

Chevrolety - Lilpop, Rau, Loewenstein

bambulu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
Widze, ze tamaty samochodowe" niespecjalnie przyjmuja sie na tym forum. Szkoda, ale sprobuje jeszcze raz.
W Polsce funkcjonowaly dwie montownie Chevroletow. Pierwsza w latach 1928 - 1931 i druga w latach 1937 - 1939.
Czy poza ksiazkami Rummla i Tarczynskiego udalo Wam sie znalesc, gdziesz jakies konkretne informacje o samochodach Chevrolet produkowanych (montowanych) w Polsce.
A jak napiszecie ze macie ksiazki, zdjecia lub jakies dokumenty to... spadne z krzesla.
Polskie Chevrolety" to temat malo spopularyzowany. Szkoda, bo to fajny kawalek naszej historii motoryzacyjnej.
Pozdrawiam
b.
Napisano
Jeśli się jeszcze nie dokopałeś to zajrzyj na
http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=172207#172207

Chevroleta, który był wystawiony na Allegro prawdopodobnie oferował russian_boxers. Samochód stał na Ukrainie - ciekawe czy to polski?
Jakiś samochód od Lilpopa jest chyba w posiadaniu Patryka Mikiciuka (Buick 90?).
Wespe - samochód W. Rychtera być może jeszcze stoi w Grodzisku Mazowieckim (lub już poszedł na złom). Nie ustaliłem dokładnie tego miejsca więc nie widziałem osobiście. Zobacz http://www.weteranszos.pl/archiwum/kolekcje/damecki/index.html
Napisano
Pajak, w pierwszej odpowiedzi odsylasz do artykulu o pozostalosciach po kolekcji Tadusza Tabenckiego. Piekan bujda na resorach.
W drugiej odpowiedzi pokazujesz jeden z jego placow T. Tabenckiego.
Dziki za zainteresowanie.
Szukam fotek osobowych Chevroletow.
Napisano
Polsmol - rozwinac temat czego - Chevroletow czy Tabenckiego ???
Prawdopodonie Ty i wielu innych wypowiadajacych sie na tym forum znaja ksiazki: Tarczynskiego, Rummla, Rychtera, Groniowskiego, w ktorych jest mowa o montazu (produkcji) Chevroletow w Polsce. Ja wiem nie wiele wiecej. Zadanie tematu na forum mialo za zadanie odnalezienie kogos, kto wie wiecej np. wnuka jakiegos pracownika lub cos w tym rodzaju.

Co do Tabenckiego to nie bede sie wypowiadal. Tajemnica poliszynela - kazdy, kto troche glebiej siedzi w temacie wie jak bylo i jest naprawde.

Temat Cevroletow" na forum chwycil.
  • 2 weeks later...
Napisano
TomekSz - dzieki za zdjecia. Temat Chevroletow jakos nie chwycil. Szkoda.
Szukam niepublikowanych informacji o roznych watkach zwiazanych z historia motoryzacji w Polsce i w tym celu wykorzystuje kazda mozliwosc. Umiesczenie watku na forum Odkrycy" mialo byc jedna z nich.
Pozdrawiam
  • 2 weeks later...
Napisano
Sadyk, czy nie masz tego na kolorowo w dobrej rozdzielczosci pod reka albo wiesz gdzie ewent mozna zdobyc? Chce zmnniejszyc jako afisz reklamowy do modelu w skali 1/72 :)

Pozdrawiam
Krzysztof
Napisano
Sadyk,
dziekuje bardzo za fatyge. Fajna reklama.

Gebhardt,
Zajrzyj w bibliotece do rocznikow pisma AUTO" (lub innych pism samochodowych - bylo tego troche przed wojna) z lat 1937 - 1939. Tam znajdziesz przerozne reklamy kolorowe Chevroletow.
Nie wiem gdzie miszkasz, ale w Warszawie w Bibliotece Narodowej mozna zamawiac skany takich rzeczy.
Pozdrawiam
Napisano
Krzysiu,
zdziwisz się,ale reklamę znalazłem w piśmie Arkady" z maja 1938, poświeconego sztuce. Szukałem tutaj informacji na temat pomników marszałka J.P. i wpadłem na to przypadkowo. Niestety reklama jest czarno-biała. Jeżeli taka Ciebie zadowoli to oczywiście mogę wysłać w dowolnej rozdzielczości. Ale jak wpadnę na kolor to masz jak w banku (swoim...:-)
  • 5 months later...
Napisano

Samochody Buick przekazane Armii w dniu 11 czerwca 1938 przez montownię Lilpop Rau i Loewenstein. Zdjęcie robiłem cyfrówką z gazety i niestety wyszło poruszone :/

Napisano
Pająk, dzieki za uaktualnienie watku. Widze, ze zdobylesc AUTO rocznik 1938 ? Ostatnio znalazlem czysta karte gwarancyjna z warszawskiej montowni. Mala rzecz a fajna.
Napisano
Niestety nie zdobyłem :/
Udało mi się pożyczyć kilka numerów na krótki czas. Jest parę reklam Chevroleta, ale raczej znane. W tygodniu kupię jakiś lepszy skaner i zabiorę się do roboty, zdjęcia wrzucę do wątku. Oczywiście zrobię ksero całości.
Napisano
Pajak, zapraszam na kawe, jak bedziesz w moich okolicach. Mam kilka pelnych rocznikow AUTA i innych przedwojennych pism motoryzacyjnych.
Jak bedziesz skanowal to zdejmuj raster. Jest w skanerze taka funkcj.
  • 1 month later...
Napisano
mój pradziadek był głownym udziałowcem i dyrektorem tej fabryki. Przez przypadek trafiłem na to formum... Jeżeli chcecie coś wiedzieć na temat tych samochodów, to dajcie mi znać - postaram się zdobyć jakieś informacje. Proszę napiszcie na mojego maila - pgrupinski@bilmex.com.pl. pozdrawiam serdecznie.
  • 11 months later...
Napisano
witam poszukuje informacji o tadeuszu tabenckim swojego czasu mieszkał na przeciwko domu rodzinnego mojgo ojca w grodzisku mazowieckim sam jako mały dzieciak miałem okazje go poznać interesuje mnie dokladny jego zyciorys wiekszosc opowiedziala mi moja babcia i dziennikarze i kolekcjonerzy przyjezdzajacy z otrębus ale są to minimalne info o tym człowieku

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie