bjar_1 Posted May 20, 2004 Posted May 20, 2004 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=25409075 - tu jest jakaś blaszka z HG.
bjar_1 Posted May 20, 2004 Posted May 20, 2004 Aha ,a mógłbys wrzucić tutaj fotki wszystkich blaszek z HG ,które znaleźliście w okolicy Grudziądza?pzdrbjar_1
Marti Posted May 20, 2004 Posted May 20, 2004 WitamBlaszka z allegro zostala kupiona w wiekszymzestawie" tez na allegro i jest, jak widac,sprzedawana w celu uzyskanie korzysci majatkowych..mysle, ze w trakcie jej drogi handlowej bezpowrotniezatracony zostal kontekst jej pochodzenia;Wszystkie niesmiertelniki mozna zobaczyc na stronach projektu jak i w poscie, wymienionym przeze mnie wyzej,wszystkie procz niesmiertelnika Slomy, ktory nie dotarldo mnie;w sumie jest to 7 znakow tozsamosci,4 kodowane i 3 konwencjonalne",wsrod tych trzech ostatnich dwa zostaly znalezioneprzy zwlokach;pozdrawiammarti
Marti Posted May 20, 2004 Posted May 20, 2004 nic nie wiem o tym,zeby ta blaszka pochodzila zeznaleziska z okolic Grudziadza;
bjar_1 Posted May 20, 2004 Posted May 20, 2004 Dzięki Marti! Życzę powodzenia w dalszym drążeniu temetu niemieckich spadochroniarzy.pzdrbjar_1
Frozzer Posted May 20, 2004 Posted May 20, 2004 marti oto zdjecie slomyhttp://www.odkrywca.pl/picsforum1/hg.jpg
Marti Posted May 20, 2004 Posted May 20, 2004 Frozzer, zdiecie jest mi znane,jak i sama blaszka, przy czym na potrzeby strony projektu jak iujednoliconej dokumentacji bardziejadekwatny, w sumie niezbedny, bylosobisty" kontakt z niesmiertelnikiemi mozliwosc wykonania tejze dokumentacjizdieciowej itd.,stad jej brak na stronie projektu;pozdrawiammarti
Vercyn Posted May 20, 2004 Posted May 20, 2004 WitamA oto moje znalezisko, może coś wniesie do tematu. Nieśmiertelnik ten, znalazłem w okolicy Lubina woj dolnośląskie. Jest on prawie identyczny z tym zamieszczonym na allegro.PozdrawiamVercyn
Marti Posted May 20, 2004 Posted May 20, 2004 WitamWniesie, jak dokladnie opiszesz okolicznosciznalezienia i czy zostal znaleziony przy zwlokac,czy luzem,wszystko, o czym uwazasz, ze chcialbys nam napisac+ dokladny skan, przeslij na adres:spadochroniarze@go2.plJezeli inne osoby rowniez maja cos do dodania w tym temacie, podobnie prosze o mail na powyzszy adres;dziekuje za ten odzew i licze,ze nie bedzie on ostatni,zwazywszy na ogolnopolska skale portalu ;)pozdrawiammarti
1108 Posted May 21, 2004 Posted May 21, 2004 Na pewno jakiś oddział spadochroniarzy brał udział w walkachna przyczółku sandomierskim w okolicach opatów-ożarów. Spora liczba była pochowana w miejscowości pod ożarowem. Znajomi byli przy przy ekshumacji która miała jakis czas temu miejsce , podobno 1\3 ciał na około 350 to byli skoczkowie
Guest Posted September 13, 2004 Posted September 13, 2004 miło mi ,gdy czytam te niesamowite historie o moich 10 hełmach, wszystkie leżały w ziemi ,niestety tylko 2 zachowały się w bardzo ładnym stanie ,reszta to stany średnie i złe.pozdrowienia z wrocławiażyczę owocnych poszukiwań
mjr Ponury Posted September 13, 2004 Posted September 13, 2004 kolega wykopal w lasach ozarowskich pancerz od czolgu...dal cynk kumplom ktorzy zbieraja zlom. oni przyjechali we 2...nic by nie bylo w tym dziwnego ze pod tym ciezkim pancerzem lezal piekny m-38:)))pozdrawiam Bartek
marek123 Posted September 13, 2004 Posted September 13, 2004 A panowie niewiem czy wiecie ale kopania spadochroniarzy w dniu 1 lub 2 września 1939 roku opanowala lotnisko w Dukli na Podkarpaciu !!!!!!!!!! Byla to chyba jedyna akcjia powietrzno desantowa na terenie polski i chyba jedna z pierwszych.........pozdrawiam marek 123
gregor67 Posted September 14, 2004 Posted September 14, 2004 moj hełm znalazłem na kupce złomu w chojnie
the_tuna Posted September 14, 2004 Posted September 14, 2004 dla Beaviscoz tego co słyszałem jedna blaszkę z HG trafiono wZzłotej Karczmie,potem nasi panowie wycofali sie biwakować do Oliwy.....ostanio mój kumpel z wyspy Sobieszewskie trafił u siebie m38 ale spalony niestety... tydzien temu ja trafiłem swojego w rejonie Stogów znaczy sie że jednak jakieś niedobitki chłopaków przedostały sie z miasta na wyspę sobieszewskąna zdjęciu jest ten garnek który ja trafiłempzdr.chinczyk
beaviso Posted September 14, 2004 Posted September 14, 2004 Dzięki za odpowiedź w temacie gdańskim - i gratuluję kultowego trafienia!
Guest Posted September 14, 2004 Posted September 14, 2004 A kopał ktoś z was na słynnym spadachrońarskim" miejscu nieopodal Cedyńi gdzie swojego czasu cuda wychodziły, bo ja się spużniłem.
Badylarz Posted July 6, 2006 Posted July 6, 2006 WitamOdgrzebię trochę ten wątek, bo zaciekawiła mnie sprawa września 1939marek123 napisał: A panowie niewiem czy wiecie ale kopania spadochroniarzy w dniu 1 lub 2 września 1939 roku opanowala lotnisko w Dukli na Podkarpaciu !!!!!!!!!!Byla to chyba jedyna akcjia powietrzno desantowa na terenie polski i chyba jedna z pierwszych........."Nie było odzewu na ten post, ale ja czytając to zbaraniałem. Nigdzie, ale to nigdzie (mówię o poważnych źródłach) nie znalazłem wzmianki na ten temat. Wiem, że spadochroniarze szykowali się do opanowania mostów na Wiśle, potem wysłano ich jako ochronę sztabu którejś armii, bodajże 10, gdzie wyłapywali w lasach radomskiem żołnierzy polskich, potem, chyba już inny batalion, walczył w rejonie Woli Gułowskiej, bo tam chyba zginął pierwszy spadochroniarz w tej wojnie. Poprawcie mnie jeśli możecie...
Walwuch Posted July 6, 2006 Posted July 6, 2006 Witam!Ja słyszałem, że spadochroniarze, a raczej Szkolno - Zapasowa Brygada Hermann Goering walczyła w Grudziądzu w rejonie Lasku Rudnickiego. Co wy na to?
a.korbaczewski Posted July 6, 2006 Posted July 6, 2006 ale czy HG mieli hełmy spadochroniarskie? na znanych foto z powstania mają zwykłe"
Walwuch Posted July 6, 2006 Posted July 6, 2006 No właśnie jesli chodzi o Grudziądz to cały czas mowa o tej jednostce. Jak wiadomo to była Dywizja Pancerno - Spadochronowa, widziałem gdzies zdjecia, jak jej członkowie mieli hełmy M38. Spotykałem tez zdjecia np. z hełamami M35 czy M42. Chcąc nie chcąc można ich uważać także za spadochroniarzy.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.