Skocz do zawartości

Fallschirmjäger na terenie Polski i jeszcze kilka innych spraw

Leuthen

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 120
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Aha ,a mógłbys wrzucić tutaj fotki wszystkich blaszek z HG ,które znaleźliście w okolicy Grudziądza?

pzdr

bjar_1
Napisano
Witam

Blaszka z allegro zostala kupiona w wiekszym
zestawie" tez na allegro i jest, jak widac,
sprzedawana w celu uzyskanie korzysci majatkowych..
mysle, ze w trakcie jej drogi handlowej bezpowrotnie
zatracony zostal kontekst jej pochodzenia;

Wszystkie niesmiertelniki mozna zobaczyc na stronach projektu jak i w poscie, wymienionym przeze mnie wyzej,
wszystkie procz niesmiertelnika Slomy, ktory nie dotarl
do mnie;

w sumie jest to 7 znakow tozsamosci,
4 kodowane i 3 konwencjonalne",
wsrod tych trzech ostatnich dwa zostaly znalezione
przy zwlokach;

pozdrawiam
marti
Napisano
Frozzer, zdiecie jest mi znane,
jak i sama blaszka, przy czym
na potrzeby strony projektu jak i
ujednoliconej dokumentacji bardziej
adekwatny, w sumie niezbedny, byl
osobisty" kontakt z niesmiertelnikiem
i mozliwosc wykonania tejze dokumentacji
zdieciowej itd.,
stad jej brak na stronie projektu;

pozdrawiam
marti
Napisano

Witam
A oto moje znalezisko, może coś wniesie do tematu. Nieśmiertelnik ten, znalazłem w okolicy Lubina woj dolnośląskie. Jest on prawie identyczny z tym zamieszczonym na allegro.
Pozdrawiam
Vercyn

Napisano
Witam

Wniesie, jak dokladnie opiszesz okolicznosci
znalezienia i czy zostal znaleziony przy zwlokac,
czy luzem,

wszystko, o czym uwazasz, ze chcialbys nam napisac
+ dokladny skan, przeslij na adres:

spadochroniarze@go2.pl

Jezeli inne osoby rowniez maja cos do dodania w tym temacie, podobnie prosze o mail na powyzszy adres;

dziekuje za ten odzew i licze,
ze nie bedzie on ostatni,
zwazywszy na ogolnopolska skale portalu ;)

pozdrawiam
marti
Napisano
Na pewno jakiś oddział spadochroniarzy brał udział w walkach
na przyczółku sandomierskim w okolicach opatów-ożarów. Spora liczba była pochowana w miejscowości pod ożarowem. Znajomi byli przy przy ekshumacji która miała jakis czas temu miejsce , podobno 1\3 ciał na około 350 to byli skoczkowie
  • 3 months later...
Napisano
miło mi ,gdy czytam te niesamowite historie o moich 10 hełmach, wszystkie leżały w ziemi ,niestety tylko 2 zachowały się w bardzo ładnym stanie ,reszta to stany średnie i złe.
pozdrowienia z wrocławia
życzę owocnych poszukiwań
Napisano
kolega wykopal w lasach ozarowskich pancerz od czolgu...dal cynk kumplom ktorzy zbieraja zlom. oni przyjechali we 2...nic by nie bylo w tym dziwnego ze pod tym ciezkim pancerzem lezal piekny m-38:)))

pozdrawiam Bartek
Napisano
A panowie niewiem czy wiecie ale kopania spadochroniarzy w dniu 1 lub 2 września 1939 roku opanowala lotnisko w Dukli na Podkarpaciu !!!!!!!!!!
Byla to chyba jedyna akcjia powietrzno desantowa na terenie polski i chyba jedna z pierwszych.........
pozdrawiam marek 123
Napisano

dla Beavisco
z tego co słyszałem jedna blaszkę z HG trafiono wZzłotej Karczmie,potem nasi panowie wycofali sie biwakować do Oliwy.....ostanio mój kumpel z wyspy Sobieszewskie trafił u siebie m38 ale spalony niestety... tydzien temu ja trafiłem swojego w rejonie Stogów znaczy sie że jednak jakieś niedobitki chłopaków przedostały sie z miasta na wyspę sobieszewską
na zdjęciu jest ten garnek który ja trafiłem
pzdr.chinczyk

Napisano
A kopał ktoś z was na słynnym spadachrońarskim" miejscu nieopodal Cedyńi gdzie swojego czasu cuda wychodziły, bo ja się spużniłem.
  • 1 year later...
  • 6 months later...
Napisano
Witam
Odgrzebię trochę ten wątek, bo zaciekawiła mnie sprawa września 1939
marek123 napisał: A panowie niewiem czy wiecie ale kopania spadochroniarzy w dniu 1 lub 2 września 1939 roku opanowala lotnisko w Dukli na Podkarpaciu !!!!!!!!!!
Byla to chyba jedyna akcjia powietrzno desantowa na terenie polski i chyba jedna z pierwszych........."

Nie było odzewu na ten post, ale ja czytając to zbaraniałem. Nigdzie, ale to nigdzie (mówię o poważnych źródłach) nie znalazłem wzmianki na ten temat. Wiem, że spadochroniarze szykowali się do opanowania mostów na Wiśle, potem wysłano ich jako ochronę sztabu którejś armii, bodajże 10, gdzie wyłapywali w lasach radomskiem żołnierzy polskich, potem, chyba już inny batalion, walczył w rejonie Woli Gułowskiej, bo tam chyba zginął pierwszy spadochroniarz w tej wojnie. Poprawcie mnie jeśli możecie...
Napisano
Witam!
Ja słyszałem, że spadochroniarze, a raczej Szkolno - Zapasowa Brygada Hermann Goering walczyła w Grudziądzu w rejonie Lasku Rudnickiego. Co wy na to?
Napisano
No właśnie jesli chodzi o Grudziądz to cały czas mowa o tej jednostce. Jak wiadomo to była Dywizja Pancerno - Spadochronowa, widziałem gdzies zdjecia, jak jej członkowie mieli hełmy M38. Spotykałem tez zdjecia np. z hełamami M35 czy M42. Chcąc nie chcąc można ich uważać także za spadochroniarzy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie