beaviso Napisano 1 Czerwiec 2003 Napisano 1 Czerwiec 2003 W Nieznanej wojnie" Skorzenego jest szkic sytuacyjny z bitwy o Schwedt n/Odrą - jakieś 50 km na S od Szczecina.do Leuthen: A wiesz coś może o (minimalnym) udziale Fsch w walkach o Gdańsk Oliva-Frischwasser 18-25.03.1945.?pozdr,M
Leuthen Napisano 1 Czerwiec 2003 Autor Napisano 1 Czerwiec 2003 Niestety, o walkach FJ w rejonie Gdańska chwilowo nic nie wiem. Jeśli jednak coś by mi kiedyś wpadło w ręce, będę pamiętał, żeby Cię zawiadomić.PozdrowieniaLeuthen
Gość Napisano 18 Maj 2004 Napisano 18 Maj 2004 Witam!Podobno znow wyszly gdzies w Polsce helmy FJ w duzej sile, slyszalem ze gosc wykopal OSIEM sztuk, wraz z innymi gratami. Dwa pokazaly sie na allegro:http://www.allegro.pl/show_item.php?item=25421753i tutaj:http://www.allegro.pl/show_item.php?item=25361542Slyszeliscie cos wiecej o tym znalezisku?Jak wygladaja pozostale, lub gdzie je trafiono?No i co jeszcze bylo po spadochroniarzach?TB
Monsun Napisano 18 Maj 2004 Napisano 18 Maj 2004 Witam, wraca bardzo ciekawy temat! Jak widać po wystawiającym, hełmy z Allegro mogą (ale nie muszą) pochodzić z Wrocławia.Ostatnio wyszło też ponoć coś koło Grudziądza, ale dokładnie nie wiem, bo pojawia się często wiele takich informacji, które niby są 100%. W ubiegłym roku znaleziono też hełm Spadochroniarza Niemieckiego w okolicach kotła braniewskiego ...PozdrMarcin
Frozzer Napisano 18 Maj 2004 Napisano 18 Maj 2004 pod braniewem znaleziono, to fakt niezapreczalny, znaleziono tez niesmiertelnik o nast. biciach Fsch.E.u.A.Rgt.1.H.G. od blachy slomy rozni sie tym, ze porzed HG jest cyfra 1 (u slomy tego nie bylo) blaszka znaleziona luzno, numer zolnierza bardzo niski, (pierwsza dziesiatka) u slomy byl bardzo wysoki (1005)
Monsun Napisano 18 Maj 2004 Napisano 18 Maj 2004 Witaj Frozz,ta aukcja jest powtórką tej pierwszej, to ten sam hełm. W kotle Braniewskim pewnie nie było zbyt wielu skoczków, raczej jakieś niedobitki. Z tego co słyszałem, to jakieś większe zgrupowanie walczyło koło Mamonowa, później Królewca albo Piławy. Wiesz coś więcej?Pozdrowienia z ToruniaMarcin
Frozzer Napisano 18 Maj 2004 Napisano 18 Maj 2004 monsun, ten pierwszy helm ma kalke LW a ten co dalem nie ma tej kalki, zobacz dokladnie, to sa inne helmya co do wystepowania spadochroniazy to wiem tylko o 2 blachach znalezionych pdo braniewem, pod granica (droga na mamonowo) moga byc t owlasnie ci skoczkowie co byli pod mamonowem, no chyba ze zostali oni zrzuceni pod mamonowem, to wtedy byloby wykluczone, jednak mysle ze te blaszki znalezione pod braniewem to uciekinierzy z grudziadza.w sumei o spadochroniarzach i ich wystepowaniu wiem tylko tyle, ile wyjdzie blaszek z ziemi, albo helmow para. jak juz pisalem wiem o 2 blachach i jednym helmie, niec wiecej neistety :(
Frozzer Napisano 18 Maj 2004 Napisano 18 Maj 2004 w sumei oba maja orla LW, ale jeden praktycznie niewidocznego, w przeciwienstwie do drugiego, ale moze to zludzenie, jednak obstawiam ze sa to dwa rozne helmy
past Napisano 18 Maj 2004 Napisano 18 Maj 2004 niezłe ceny , jestem ciekawy skąd je wytargał ?? nie wyglądają na wykopki
past Napisano 18 Maj 2004 Napisano 18 Maj 2004 http://www.wehrmacht-awards.com/forums/showthread.php?t=53593chyba jednak wykopał , i sądząc po lokalizacji w okolicy wrocka :-(
Gość Napisano 18 Maj 2004 Napisano 18 Maj 2004 Ciekawy link. Trzeciej aukcji nie widzialem wczesniej, ale wyglada na to, ze jeden gosc ma parę hełmów w farbie, drugi natomiast jakby typowego wykopka z ziemi.Pytanie, czy wszystkie pochodza z tego samego miejsca? Osobiscie nie sadze. Dwa w farbie - mogly lezec w jakims gruzowisku, zasypanej piwnicy czy bunkrze, faktycznie moze gdzies we Wroclawiu. Badz co badz helmy w farbie, a majace bezposredni, dlugoletni kontakt z gleba trafiaja sie dosc rzadko - a tu prosze - co najmniej dwa. No chyba, ze byly czyms przykryte, albo lezaly w duzej stercie zelastwa. I to nasuwa pewne skojarzenie. Wbrew pozorom, egzemplarze w farbie mogly wylonic sie z glebin jakiegos podwroclawskiego smietniska.Ps.Zwroccie uwage na wkladke na aukcji nr. 3 - bez skorzanej wkladki. Ciekawe.
past Napisano 18 Maj 2004 Napisano 18 Maj 2004 górka na Maślicach??? może któraśz rozbieranych górek utworzonych z powojennych gruzów??
Gość Napisano 18 Maj 2004 Napisano 18 Maj 2004 Z tego, co się dowiedziałem na zlocie, to po kapitulacji jakiś oddział szkolny FJ nie poddał się i przebijał przez bagna nad Osą. Podobno ruskie ich moździerzami wytłukli.Pozdro
R. Lewy" Lewszyk Napisano 18 Maj 2004 Napisano 18 Maj 2004 Tak się składa, że te osiem hełmów FJ wykopał mój kolega 2 tygodnie temu, i tyle mogę powiedzieć że jakieś 300 km od Wrocławia.
Gość Napisano 18 Maj 2004 Napisano 18 Maj 2004 Pod uwage należy brać również Nysę, Otmuchów, Świdnicę, Jelenią Górę, Zgorzelec.
Gość Napisano 18 Maj 2004 Napisano 18 Maj 2004 Panie R. Lewy"! Prosze sie zlitowac i powiedziec chociaz, w jakiej glebie uchowaly sie w takich stanach!!!Glina? Piasek??? - a moze jednak byly przykryte w miejscu zalegania?
Marti Napisano 19 Maj 2004 Napisano 19 Maj 2004 witamzapraszam wszystkich do zapoznania sie z projektemAGNIENI SPADOCHRONIARZE"na www.poszukiwanieskarbow.comProjekt powstal z inspiracji znaleziska Slomy,tyle ze 19-latek znaleziony przez Slome lezy dalej w kazamatach i ciezko z tym faktem cos dalej zrobic, chyba ze Sloma wykazalby inicjatywe i dopomogl calej sprawie;Projekt nie jest nastawiony na znaleziska przedmiotow,ale na znaleziska" spadochroniarzy i to jest w tymprzedsiewzieciu najwazniejsze;Projekt przyniosl juz wymierne efekty,ktore zostana opublikowane niebawem na stronach projektu,powiem tylko tyle, ze osiagnelismy wlasciwy cel;Z przykroscia zauwazam, ze cala sprawa na forum odkrywcywlasciwie nie zaistniala, byc moze ja powinienem byc przyczynkiem do tego, byc moze nie, ale wiele to mowia nas, poszukiwaczach;W dalszym ciagu zbieramy informacje i jest ich tyle,ze wystarczylo by na lata szukania, sa wykorzystywane tylko na cele projektu i tak zostanie;Ze strony formalnej zalosc niebawem bedzie pod skrzydlami" naszego stowarzyszenia i docelowo wszystkie znaleziska beda wyeksponowane, na widok publiczny;Post ten ma charakter informacyjny, a nie dyskusyjny,i prosze zeby tak zostal odebrany;W tym miejscu jeszcze prosba z mojej strony,niedawno wykopano kolejnego zolnierza z br. HG,w ok. Grudziadza, niesmiertelnik tego pana juz (niestety)znalazl nabywce, wiem ze blaszka pojechala do Torunia,nasze srodowisko jest na tyle niewielkie, ze przy odrobinie dobrych checi nie powinno byc problemu z ujawieniem sie kupca i potencjalnym udostepnieniemdanych, ale porzebne sa dobre checi owego kolekcjonera czy tez posrednika;kontakt:spadochroniarze@go2.plpozdrawiam wszystkichmarti
pomsee Napisano 20 Maj 2004 Napisano 20 Maj 2004 Marti - naprawde jestem pelen podziwu w stosunku do Twojej inicjatywy. Zycze powodzenia i szkoda, ze nie moge w jakikolwiek sposob pomoc.
Glassmine Napisano 20 Maj 2004 Napisano 20 Maj 2004 trochę gratów po spadochroniarzach trafia się u nas w rejonie Ożarów, Ostrowiec Św, Opatów, aż do jedengo z pasm Gór Świętokrzyskich. Jakieś pododdziały HG (sądząc po blaszkach) kręciły się tu w sierpniu 1944. Na fotce to co udało mi się po nich odnaleźć.
bjar_1 Napisano 20 Maj 2004 Napisano 20 Maj 2004 He he ,czyli i u nas falschirmjegry" się pałętały!pzdrbjar_1
bjar_1 Napisano 20 Maj 2004 Napisano 20 Maj 2004 Marti - przeczytałem o Twojej akcji i popieram w całej rozciągliwości! Doskonały pomysł ,życzę Ci w jego realizacji powodzenia i pomocy od innych ludzi.pzdrbjar_1
Marti Napisano 20 Maj 2004 Napisano 20 Maj 2004 WitamTak jak juz wczesniej wspomnialem,sa juz pierwsze efekty projektu;Zapraszam do zapoznania sie z powyzszymna www.poszukiwanieskarbow.com na podstronie Forum w dzialeII wojna swiatowa / projekt martiego(pierwszy post z gory) sa informacjeo znalezionym spadochroniarzu oraz kilka zdiec;widze, ze panuje u Was swoisty kulthelmu niemieckiego skoczka ;)dziekuje za dobre slowo i licze na wasza pomoc,zwlaszcza na informacje o sprzedanym niesmiertelniku;pozdrawiam wszystkichmarti
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.