Skocz do zawartości

Fallschirmjäger na terenie Polski i jeszcze kilka innych spraw

Leuthen

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
W Nieznanej wojnie" Skorzenego jest szkic sytuacyjny z bitwy o Schwedt n/Odrą - jakieś 50 km na S od Szczecina.

do Leuthen: A wiesz coś może o (minimalnym) udziale Fsch w walkach o Gdańsk Oliva-Frischwasser 18-25.03.1945.?

pozdr,M
  • Odpowiedzi 120
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Niestety, o walkach FJ w rejonie Gdańska chwilowo nic nie wiem. Jeśli jednak coś by mi kiedyś wpadło w ręce, będę pamiętał, żeby Cię zawiadomić.

Pozdrowienia
Leuthen
  • 11 months later...
Napisano
Witam!
Podobno znow wyszly gdzies w Polsce helmy FJ w duzej sile, slyszalem ze gosc wykopal OSIEM sztuk, wraz z innymi gratami. Dwa pokazaly sie na allegro:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=25421753
i tutaj:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=25361542

Slyszeliscie cos wiecej o tym znalezisku?
Jak wygladaja pozostale, lub gdzie je trafiono?
No i co jeszcze bylo po spadochroniarzach?
TB
Napisano
Witam,
wraca bardzo ciekawy temat! Jak widać po wystawiającym, hełmy z Allegro mogą (ale nie muszą) pochodzić z Wrocławia.
Ostatnio wyszło też ponoć coś koło Grudziądza, ale dokładnie nie wiem, bo pojawia się często wiele takich informacji, które niby są 100%. W ubiegłym roku znaleziono też hełm Spadochroniarza Niemieckiego w okolicach kotła braniewskiego ...
Pozdr
Marcin
Napisano
pod braniewem znaleziono, to fakt niezapreczalny, znaleziono tez niesmiertelnik o nast. biciach Fsch.E.u.A.Rgt.1.H.G. od blachy slomy rozni sie tym, ze porzed HG jest cyfra 1 (u slomy tego nie bylo) blaszka znaleziona luzno, numer zolnierza bardzo niski, (pierwsza dziesiatka) u slomy byl bardzo wysoki (1005)
Napisano
Witaj Frozz,
ta aukcja jest powtórką tej pierwszej, to ten sam hełm. W kotle Braniewskim pewnie nie było zbyt wielu skoczków, raczej jakieś niedobitki. Z tego co słyszałem, to jakieś większe zgrupowanie walczyło koło Mamonowa, później Królewca albo Piławy. Wiesz coś więcej?
Pozdrowienia z Torunia
Marcin
Napisano
monsun, ten pierwszy helm ma kalke LW a ten co dalem nie ma tej kalki, zobacz dokladnie, to sa inne helmy

a co do wystepowania spadochroniazy to wiem tylko o 2 blachach znalezionych pdo braniewem, pod granica (droga na mamonowo) moga byc t owlasnie ci skoczkowie co byli pod mamonowem, no chyba ze zostali oni zrzuceni pod mamonowem, to wtedy byloby wykluczone, jednak mysle ze te blaszki znalezione pod braniewem to uciekinierzy z grudziadza.

w sumei o spadochroniarzach i ich wystepowaniu wiem tylko tyle, ile wyjdzie blaszek z ziemi, albo helmow para. jak juz pisalem wiem o 2 blachach i jednym helmie, niec wiecej neistety :(
Napisano
w sumei oba maja orla LW, ale jeden praktycznie niewidocznego, w przeciwienstwie do drugiego, ale moze to zludzenie, jednak obstawiam ze sa to dwa rozne helmy
Napisano
http://www.wehrmacht-awards.com/forums/showthread.php?t=53593

chyba jednak wykopał , i sądząc po lokalizacji w okolicy wrocka :-(
Napisano
Ciekawy link. Trzeciej aukcji nie widzialem wczesniej, ale wyglada na to, ze jeden gosc ma parę hełmów w farbie, drugi natomiast jakby typowego wykopka z ziemi.
Pytanie, czy wszystkie pochodza z tego samego miejsca? Osobiscie nie sadze. Dwa w farbie - mogly lezec w jakims gruzowisku, zasypanej piwnicy czy bunkrze, faktycznie moze gdzies we Wroclawiu. Badz co badz helmy w farbie, a majace bezposredni, dlugoletni kontakt z gleba trafiaja sie dosc rzadko - a tu prosze - co najmniej dwa. No chyba, ze byly czyms przykryte, albo lezaly w duzej stercie zelastwa. I to nasuwa pewne skojarzenie. Wbrew pozorom, egzemplarze w farbie mogly wylonic sie z glebin jakiegos podwroclawskiego smietniska.
Ps.Zwroccie uwage na wkladke na aukcji nr. 3 - bez skorzanej wkladki. Ciekawe.
Napisano
Z tego, co się dowiedziałem na zlocie, to po kapitulacji jakiś oddział szkolny FJ nie poddał się i przebijał przez bagna nad Osą. Podobno ruskie ich moździerzami wytłukli.
Pozdro
Napisano
Pod uwage należy brać również Nysę, Otmuchów, Świdnicę, Jelenią Górę, Zgorzelec.
Napisano
Panie R. Lewy"! Prosze sie zlitowac i powiedziec chociaz, w jakiej glebie uchowaly sie w takich stanach!!!
Glina? Piasek??? - a moze jednak byly przykryte w miejscu zalegania?
Napisano
witam

zapraszam wszystkich do zapoznania sie z projektem
AGNIENI SPADOCHRONIARZE"
na www.poszukiwanieskarbow.com

Projekt powstal z inspiracji znaleziska Slomy,
tyle ze 19-latek znaleziony przez Slome lezy dalej w kazamatach i ciezko z tym faktem cos dalej zrobic, chyba ze Sloma wykazalby inicjatywe i dopomogl calej sprawie;

Projekt nie jest nastawiony na znaleziska przedmiotow,
ale na znaleziska" spadochroniarzy i to jest w tym
przedsiewzieciu najwazniejsze;

Projekt przyniosl juz wymierne efekty,
ktore zostana opublikowane niebawem na stronach projektu,
powiem tylko tyle, ze osiagnelismy wlasciwy cel;

Z przykroscia zauwazam, ze cala sprawa na forum odkrywcy
wlasciwie nie zaistniala, byc moze ja powinienem byc przyczynkiem do tego, byc moze nie, ale wiele to mowi
a nas, poszukiwaczach;

W dalszym ciagu zbieramy informacje i jest ich tyle,
ze wystarczylo by na lata szukania, sa wykorzystywane tylko na cele projektu i tak zostanie;

Ze strony formalnej zalosc niebawem bedzie pod skrzydlami" naszego stowarzyszenia i docelowo wszystkie znaleziska beda wyeksponowane, na widok publiczny;

Post ten ma charakter informacyjny, a nie dyskusyjny,
i prosze zeby tak zostal odebrany;

W tym miejscu jeszcze prosba z mojej strony,
niedawno wykopano kolejnego zolnierza z br. HG,
w ok. Grudziadza, niesmiertelnik tego pana juz (niestety)
znalazl nabywce, wiem ze blaszka pojechala do Torunia,
nasze srodowisko jest na tyle niewielkie, ze przy odrobinie dobrych checi nie powinno byc problemu z ujawieniem sie kupca i potencjalnym udostepnieniem
danych, ale porzebne sa dobre checi owego kolekcjonera czy tez posrednika;

kontakt:
spadochroniarze@go2.pl

pozdrawiam wszystkich
marti

Napisano
Marti - naprawde jestem pelen podziwu w stosunku do Twojej inicjatywy. Zycze powodzenia i szkoda, ze nie moge w jakikolwiek sposob pomoc.
Napisano

trochę gratów po spadochroniarzach trafia się u nas w rejonie Ożarów, Ostrowiec Św, Opatów, aż do jedengo z pasm Gór Świętokrzyskich. Jakieś pododdziały HG (sądząc po blaszkach) kręciły się tu w sierpniu 1944. Na fotce to co udało mi się po nich odnaleźć.

Napisano
Marti - przeczytałem o Twojej akcji i popieram w całej rozciągliwości! Doskonały pomysł ,życzę Ci w jego realizacji powodzenia i pomocy od innych ludzi.

pzdr

bjar_1
Napisano
Witam

Tak jak juz wczesniej wspomnialem,
sa juz pierwsze efekty projektu;

Zapraszam do zapoznania sie z powyzszym
na www.poszukiwanieskarbow.com
na podstronie Forum w dziale
II wojna swiatowa / projekt martiego
(pierwszy post z gory) sa informacje
o znalezionym spadochroniarzu oraz kilka zdiec;

widze, ze panuje u Was swoisty kult
helmu niemieckiego skoczka ;)

dziekuje za dobre slowo i licze na wasza pomoc,
zwlaszcza na informacje o sprzedanym niesmiertelniku;

pozdrawiam wszystkich
marti

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie