Skocz do zawartości

Co wojsko ukrywa w lasach kolo szumiradu ???????????????

kat333

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
byłem w tej jednostce 10 mieś.w 2001 jeszcze funkcjonowała i to całkiem sprawnie dowudca płk.Okon stawy i osrodek jest w prawo jednostka po lewo nawet nie w sierakowie tylko w przywarach straszna fala tam była ale za starego sie robiło co sie chciało i troche widziało byłem tam wartownikiem na patrolu do okoła ogrodzenia a było tego kupa mielismy wyganiac ciekawskich i straszyc bronia melina była w sklepie na klekotnej wiem ze wczesniej stacjonowali tam ruscy sa tam gigantyczne radary i jeszcze wieksze bunkry jednostka jest połączona tunelem z blizniacza jednostka pod opolem...
  • Odpowiedzi 411
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
kolego asdfgtrewq niebardzo rozumiem o kturej jednostce piszesz Szumirad czy Sieraków Sieraków obecnie jest opuszczony a Opole las ma sie dobrze a ten tunel to skąd dokąd a co do stawów to w sierakowie pozostałości po cegielni
Pozdrawiam
  • 2 weeks later...
Napisano
no i faktycznie nawet mi nie przyszło do głowy że zdjęcia na zumi.pl będą dokładniejsze (dużo dokładniejsze) niżli na google earth. Trudno ocenić co to za obiekty ale może z pomocą osoby kompetentnej uda się coś ustalić. Zapomniałem napisać o jednym bardzo ważnym wątku. Jadąc drogą krajową nr 11 od Kluczborka zaraz za Olesnem w kierunku Lublińca jeśli dobrze się przytpatrzyć nad drzewami widać jakieś radary czy inne instalacje. Ciekawe czy pochodzą własniez z tej bazy koło Szumiradu? to bardzo prawdopodobne.Pozdrawiam wszystkich łamaczy tajemnic wojskowych
  • 4 weeks later...
Napisano
Nie zgodzę się, że Rosjanie stacjonowali w jednostce k. Sierakowa (jak kolega podaje dokładnie w Przywarach). Najbliższa jednostka PGWAR była w Lublińcu (o ile się nie mylę, była to jednostka budowlana?).
Mam kilka pytań do was:
Czy jednostka w Sierakowie jest opuszczona na prawdę i czy ktoś tam był i ma jakieś zdjęcia? Kiedyś na tym forum była poruszana sprawa odnośnie jednostek łączności troposferycznej typu BARS, mnie osobiście to by pasowało do tego.
Ostatnio na zuni.pl przeglądałem okolice Szumiradu. Jadąc z Szumiradu w kierunku na Bierdzany, na południe od drogi, w głębi lasu znajdują się tam jakieś budynki w trzech komleksach" blisko siebie. Czy to jest ta tajemnicza jednostka?
Jeszcze jedno pytanie: gdzie dokładnie znajduje się ta jednostka z Opola-Las, jeżeli to nie tajemnica?
Paweł
  • 2 weeks later...
Napisano
Patrzcie jaka ciekawostke znalazlem.Artykul wprawdzie nie dotyczy do konca tego o czym jest temat ale sa tam wzmianki i to dosyc ladne.

CIA w Szumiradzie?

Gazeta Wyborcza/12.12.05. - Gdyby Amerykanie zdecydowali się na przetrzymywanie jeńców z Al Kaidy na Opolszczyźnie, znaleźliby tu wprost idealne warunki do takiej operacji. Samoloty mogłyby lądować na oficjalnie nieczynnym lotnisku w Kamieniu Śląskim, skąd do ukrytej w lasach podziemnej tajnej bazy wojskowej jest tylko ok. 40 km. Na Opolszczyźnie jest kilka byłych lotnisk wojskowych, większość po Armii Czerwonej. W Skarbimierzu, Krasowicach, Komprachcicach i Opolu.

Wąskimi leśnymi drogami można dojechać z Kamienia Śląskiego do Szumiradu. Licząca sobie 200 mieszkańców wioska leży na trasie Opole - Olesno. W pobliskich jej lasach usytuowana jest tajna baza wojskowa. Kompleks obiektów militarnych wybudowali jeszcze Niemcy przed II wojną światową. Mieszkańcy wioski, którzy kiedyś tam byli, opowiadają, że widzieli obiekty podziemne. W czasach PRL-u baza w Szumiradzie była bardzo dobrze chroniona. Jeszcze w latach osiemdziesiątych zabłąkanych grzybiarzy przeganiali stamtąd ponoć żołnierze w siatkach maskujących, którzy nagle pojawiali się jak spod ziemi. Obecnie dojazdu na teren bazy strzegą dwa pierścienie zabezpieczeń. Na zewnętrzny składają się ciężka metalowa brama, zasieki, wartownie, wieżyczki strzelnicze i kamery.

- Bez zgody dowódcy do drugiej bramy nie dojedziecie - poinformował nas wartownik. Przez ten pierścień niektórym udało się przejść. - Przez drugi nie da rady. Ogrodzenie jest dużo bardziej szczelne, bliżej są wieżyczki strzelnicze i żołnierze z kałasznikowami - opowiadają mieszkańcy Szumiradu. Mówią też, że dwa razy w tygodniu, a czasami częściej, przez wieś do bazy przejeżdżają busy z wojskowymi. - Zupełnie nie wiemy, co się tam dzieje. Żołnierze nawet nie chodzą tu do sklepu, zresztą mieliby około sześciu kilometrów do przejścia - mówi jeden z mieszkańców Szumiradu.

- Tu nie przetrzymywano żadnych amerykańskich jeńców. U nas taka operacja byłaby niemożliwa. Owszem, baza w Szumiradzie rzeczywiście jest położona w głębi lasu i dobrze strzeżona, ale to jeszcze o niczym nie świadczy - zaznaczył płk Antoni Tkacz, dowódca opolskiego garnizonu. Kamil Broszko, Waldemar Bryś

źródło:http://www.olesno-online.de/OleskiTelegraf/OT%20383.html
Napisano
nono wiec jednak mozliwe iz jest to wlasnie ten niemiecki bunkier sztabowy ... baza od starego torowiska znajduje sie jakis 3-4 km wiec i owy pociag mialby szanse przebicia
Napisano
no a to bardzo ciekawe informacje, aby czy napewno sprawdzone. mnie intrygują jednak te olbrzymie radary nad wierzchołkami drzew i raczej napewno skłaniam sie ku hipotezie że jest to jednostka związana z nasłuchem radarowym, jakimś supertajnymi urządzeniami radarowymi czy tak jak kolega wyżej wspmniał system BARS.W niedługim czasie zamierzam zabrać dobrą lornetkę i przy dobrej widoczności przyjżeć się tym radarom. Pozdrawia wszystkich :)
Napisano
aha chcialbym dodać jescze wątek zakazanej strefy lotów P13 i rzeczywiście na tle całego kraju to jedna z większych stref zakazu lotów -wątek za Emcikiem:

Na stronie www.amc.pata.pl znajduje się interaktywna mapa elementów przestrzeni powietrznej Polski. Wśród warstw, które można wyswietlić są m.in. strefy zakazane". Co się okazuje? Największa obszarowo strefa zakazana jest właśnie w okolicach Szumiradu - jej oznaczenie na tej mapie to P13. Po kliknięciu tego obszaru na mapce wyskakuje jego opis - dokładne współrzędne geograficzne wierzchołków oraz uwagi: ie dotyczy lotnictwa wojskowego". Ciekawe - nie?
Napisano
Ja słyszałem ze spadło tam UFO i zakładają tam baze o kryptonimie Strefa 51 made in Poland" :0
Obcy są wśród nas.
Pozdro :)
Napisano
musi sie udzielic by nabic swoj licznik hie hie :) dzieCinada
a swoja drogą to calkiem fajnie w zumi widac te obiekty - ciekawe kiedy nasza armia sie kapnie hehe
Napisano
Jak widze Panowie dobrze sie bawia...
A skad wiesz, ze to co widac w Zumi jest tym co w rzeczywistosci jest na miejscu? Moze jest tym co poprostu masz zobaczyc?
Napisano
może ktoś zrobi screena tego co jest na zumi i wrzuci na imageshack zeby kazdy mogl zobaczyc te obiekty.Ja na przyklad nie wiem gdzie one sa na tej mapie
Napisano

srodeczke lasuuu (na poludnie od drogi - bierdzany-szumirad_)
na osrodek wczasowy na zbilezeniu to nie wyglada :)
gadalem z gosciem ktory mieszka w okolicach i mowi ze zaraz po wojnie (jak sie tam osiedlil ) ruscy pospiesznie cos wywozili ciezarowkami z owego lasu ...

Napisano
Teraz tak czytam posty i nasuwają mi się pewne wnioski:
1) W/g moich informacji jednostka zajmowała się nasłuchem i wstępną obróbką danych z nasłuchu radiowego państw NATO,
2) taka jednostka w takiej postaci ma tylko znaczenie w okresie pokoju, w trakcie działań wojennych zadanie to zostaje scedowane na mobilne jenostki polowe dysponujące łatwo przemieszczającym sie sprzętem służącym do rozpoznania i nasłuchu radiowego
3) tworzenie mitu o jakiś tajnych składach broni i innych ważnych militarnie urządzeń odwraca uwagę od rzeczywistych skladów takiego uzbrojenia oraz urządzeń (np. broni masowego rażenia) a w razie wojny i tak znane znaczenie oraz dokładne współrzędne takiej jednostki skazują ją na zagładę w wyniku ataku przeciwnika (z założenia niewiele się wówczas traci, gdyż taka jednostka przydatna jest w czasie pokoju a nie wojny)
4) rzeczywiste istotne urzadzenia zbrojne są umieszczone w bazach nie wzbudzających takich podejrzeń, co potwierdza częściowo umiejscowienie skalądów głowic jądrowych w okresie Układu Warszawskiego na terenie Polski, znajdowały się w pobliżu duzych zgrupowań i nie były o dziwo tak silnie (przynajmniej zewnętrznie) strzeżone jak taka stacja nasłuchów.
4) Obecnie ta jednostka nie jest już taka tajemnicza, należymy do NATO a obecne stacje rozpoznania elektronicznego znalazły się przy wschodniej granicy i są bardziej zminiaturyzowane i mobilne. Dodatkowo w krótce wsparte zostaną lotnictwem do rozpoznania elektronicznego (E-3 sentry).
O jednosce tej i tego typu podobnych mozna znaleźć informacje w oficjalnych dokumentach drukowanych do ogólnego użytku afirmowanych przez MON. Nawet w raportach MON w internecie są dostępne skąpe informacje.
Napisano
Zgadzam sie ze przedmówcą. Jest to napewno jednostka nasłuchu radiowego i to fakt ze jej troszke opadła kurtyna tajności. Widać to po prywatnych samochodach opuszczających baze co świadczy jednoznacznie że nie jest tojuż tak tajne i dopuszczeni do pracy tam są również cywile. Jednakże wielkość stacji radarowych i prawdopodobieństwo ulokowania tam byłych supertajnych kompleksów sprawia że miejsce to jest bardzo ciekawe i wciąż ciężko dostępne.
Napisano
Przeczytajcie sobie 2 post od gory - moj post
Doszliscie do czegos o czym pisalem prawie poltorej roku temu :)

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora woytas 14:36 02-07-2007
Napisano
Na tej stronie można zobaczyć mapę sytuacyjną ujęcia wody dla tego obiektu i jego granice.
http://bip.icenter.pl/gfx/rzgw-wroc/files/mapsyt.jpg
Pozdrawiam
  • 2 weeks later...
Napisano
podsumowujac - prowadze takie swoje prywatne dochodzenie oto wnioski:
- nadal jest to tajna jednostka
- jej nr to 2286 Opole - Las
- napewno jest to powiazane z jednostkami wojskowoymi z Sierakowa i Lublińca
- jednostka w Szumiradzie jest polozona w głebokim lesie i wjazd do niej jest pilnie strzeżony jezeli przyjąć ze zumi.pl pokazuje to co tam rzeczywiście jestto są tam jakieś podziemne kompleksy nasłuchu radiowego
- najbardziej wg. mnie interesujące są te instalacje radarowe wystające ponad drzewami -są naprawde duże i robią wrażenie
- usilnie od miesięcy próbuje ustalić ich rzeczywistą lokalizację i uważam że są one położone w kompleksie leśnym w Przywarach lub Klekotnej -jak je zobaczyć znajdziecie w poprzednich wątkach
- mozliwe ze to jedna z niewielu takich jednostek w POlsce (jak nie jedyna sądząc po największej sterefe zakazu lotów cywilnych P12)

POzdrawiam
Napisano
Mnie osobiście interesuje czy bunkier dowodzenia Układu Warszawskiego znajduje się w Szumiradzie czy też może w Sierakowie. (Mam na myśli bunkier, którego plany przekazał Kukliński Amerykanom) Opis jego lokalizacji" w książce o Kuklińskim sugeruje raczej że chodzi o ten obiekt k. Sierakowa (dwa zbiorniki wodne i okolice byłej leśniczówki). Podobno jednostka w Sierakowie jest opuszczona, jeżeli to jest fakt, to ciężko w to uwierzyć że nie znaleziono by tam dotychczas bunkra dowodzenia UW, jeżeli tam się znajduje. W okolicy Bierdzan są chyba tylko te dwie jednostki? Kompleks z tym bunkrem dowodzenia UW był budowany według radzieckich planów. Nie jest on żadną tajemnicą dla nich ani dla Amerykanów, czy nadal byłby utrzymywany w ogromnej tajemnicy? Może w okolicy znajduje się jeszcze jedna zapomniana jednostka gdzie jest ten bunkier. Na początku musimy wyjaśnić czy jednostka k. Sierakowa została zlikwidowana i co to była za jednostka. Jak dotąd nikt nie potrafi konkretnie odpowiedzieć na to pytanie.
Pozdrawiam
Napisano
Witam
co do jednostki w Przywarach to nieistnieje ale baza została,
lwśniczówka jest w Przywarach i w Szumiradzie zbiorniki wodne też są w obu kompleksach leśnych ale w Przywarach jest jeszcze cegielnia,
wątpie że kiedykolwiek komuś się uda to zobaczyć jest,
a co do tych radarów to zbliżanie się do nich jest niebespieczne
A tak na koniec to lepiej nierozgrzebywać tego tematu

Piozdrawiam
Napisano
Witam,
Dziękuję za informacje kolego Tajniak". Drobny komętaż z mojej strony: temat ten został rozgrzebany bardzo dawno temu przez płk. Kuklińskiego.
Pozdrawiam
  • 1 month later...
Napisano
witam wszystkich jestem nowy na tyn forum i mam cos do powiedzenia na temat jednostki kolo sierakowa byłem tam i mam pare zdjec z tej jednostki i zeczywiscie som tam radary i włazy do jakis podziemnych garaży ich wielkość to to okolo 5 m i wysokoksc ruwniesz okolo 5 m grubośc natomiast okolo 30 cm. Byłem tam juz pare razy w tej jednostce stałem ruwniesz przy samych radarach(mam zdjecia) leczy trzeba tam byc ostrożnym bo morzna sie tam nadziac na ochrone pilnującom ten ośrodek.
pozdrawiam
Napisano
Potwierdziły sie informacje że te ogromne radary znajdują się w Przywarach gdzie znajduje się wyglądająca na opuszczoną baza wojskowa. Może ktoś wie jak dokładnie dojechać pod te radary bo już chyba jestesmy bardzo blisko. Jest tam równierz stara cegielnia i kilka domów. W takim razie jaki związek ma ta baza z Szumiradem? jeżeli wogóle ma? do Ernesta chetnie obejrzymy te fotki -mnie interesują zwłaszcza te radary. proszę o kontakt lp1979@wp.pl

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie