SZUKAM. Napisano 2 Styczeń 2006 Share Napisano 2 Styczeń 2006 Lokomotywa ... to co napisałem to hipoteza, jak większość wymienionych w tym wątku. Hipotezy które są małoprawdopodobne ale nie wykluczone całkowicie. A jak coś nie jest całkowicie i napewno wykluczone jest własnie czymś co nas (poszukiwaczy) interesuje. Mam nadzieję, że nie musze cytować Tobie z encyklopedii co znaczy słowo poszukiwacz" odkrywca".Jak mówisz, głupkami nie byli Rosjanie i głupich rzeczy nie budowali .. rozumiem, że Biełomorskij Kanał to jeden z twórczych prykładów myśli technicznej i zdrowego rozsądku carsko-sowieckiego imperium. Jeżeli chodzi o budowanie na szybach .... Katowicki Spodek jest posadowiony własnie na górniczym szybie. Jak dasz mi trochę czasu to dokładnie się dowiem o nazwę tego szybu i do jakiej kopalni należał w trakcie eksploatacji. Co do wstrzymywania budowli w Mieście Stołecznym to jest to fikcja. Jeżeli tak by było to metro by wogóle nie powstało do tej pory, bo WSZYSTKIE stacje metra od Politechniki po Plac Wilsona kopano na miejscach gdzie teoretycznie każdą łopatę ziemi powinno się przesiewać na sicie. Byłby to paraliż, podobnie z innymi inwestycjami prowadzonymi w Śródmieściu i innych dzielnicach. Jest nadzór ratunkowy przy niektórych obiektach. To znaczy, że jeżeli koparka nabierze ziemi i się wysypie wiadro monet, wylecą hurtem garnki i inna ceramika, lub ludzkie kosci prace są wstrzymywane na dzień - czasem dwa.NIE MA mowy o dokładniejszym badaniu przekopywanej ziemi. To kosztuje.. a jak wiemy muzealnictwo w Polsce jest biedne .. prawda :)Byś Lokomotywa dobrą rzecz sprawił jakbyś zamiast dyrdymałów spróbowa napisać coś sensownego. Może masz jakiś znajmych co służyli w Cytadeli lub Modlinie ... może oni coś słyszeli, może widzieli, może powiedzą gdzie moznaby poszperać, w którym archiwum, może są inne przejścia o których świat jeszcze nie wie. weź coś raz w życiu konstruktywnego spróbuj zrobić w temacie poszukiwań,co? proszę .. spróbuj chociaż. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lokomotywa Napisano 3 Styczeń 2006 Share Napisano 3 Styczeń 2006 cyt.To kosztuje.. a jak wiemy muzealnictwo w Polsce jest biedne .. prawda :)"Badania archeologiczne w miejscu budowy są prowadzone na koszt inwestoraDo glupot nie mam zamiaru wnosić nic konstruktywnego-SZUKAM - gdybys jeszcze zechciał czytać to co pisze to może byś się doczytał jak można posadowić obiekt nawet na drewwnianej obudowie szybu gorniczego a poza tym szyb ??? - wpisz sobie w wyszukiwarke co to jest CIŚNIENIE GÓROTWORU" - a najlepiej to porozmawiaj sobie ze starymi gornikami to wysłuchasz jak łatwo" buduje sie podziemia i jak bardzo cenne jest powietrze do oddychania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lokomotywa Napisano 3 Styczeń 2006 Share Napisano 3 Styczeń 2006 Druga sprawa to czy katowicki spodek rzeczywiscie stoi na szybie nieczynnej kopalni czy któryś z elementów fundamentu leży na obudowie szybu ? czy szyb znalazł się w srodku? - szyb górniczy ma srednicę max 8 metrów a spodek???Spodek to ciekawa i nowatorska konstrukcja napreżana linami wewnętrznymi czy sądzisz że fundamenty projektował dyletant? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek_-_ Napisano 10 Styczeń 2006 Share Napisano 10 Styczeń 2006 W moim mieście (Brzeziny k. Łodzi) Z kościoła parafialnego jest tunet prowadzący chyba do zamku (który został zniszczony przez Szwedów), albo do innego kościoła (który z resztą był albo na terenie zamku, albo obok niego). Przejście zostało zawalone i zalane wodą podczas budowy drogi. Jak się dowiem czegos więcej, to dam znać.Pozdrawiam!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darkofjr Napisano 11 Styczeń 2006 Share Napisano 11 Styczeń 2006 Witam,W Tucznie w starym zamku,gdzie byl szpital polowy,jest przejscie z zamku do losciola,i to jest pewne na 100 procent,poniewaz sam wlazilem.Jest zasypany ale,reszta napewno jest. Rozmawialem z paroma niemcami ktorzy mieszkali na pomorzu i mowia sami ze prawie kazdy zamek mial tunel ewakuacyjny,ile w tym prawdy? Trzeba kopac i sie dowiadywac,Pozdrawiam, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janusz1966 Napisano 11 Styczeń 2006 Share Napisano 11 Styczeń 2006 Witam. Mieszkam na Warmii i czytałem publikacje o sprawdzaniu stanu technicznego podziemnych tuneli zamku olsztyńskiego. Jeden z nich prowadzi do katedry, a drugi o długosci 7 km, do pobliskiego lasu. W moim miescie tez jest góra zamkowa (niestety już bez zamku) z której prowadzą trzy tunele - jak twierdzą mieszkańcy. Wejścia do nich są jednak od kilkunastu lat zablokowane. Z poważaniem. Janusz B. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KamAndy Napisano 11 Styczeń 2006 Share Napisano 11 Styczeń 2006 Do Waldi550.To co jest pod Dworcem Wileńskim, dla ludzi, którzy interesowali się lub interesyją podziemiami nie jest żadną tajemnicą, tylko pewnie nie chce się im już pisać na ten temat.Był tam odcinek tunelu tzw. metra głębokiego, który budowany był pod nadzorem Rosjan w Latach 50 - 53. Faktycznie w 2000 r. w związku z budową Centrum Wileńska wpompowano tam duże ilości betonu.A tu dla uzupełnienia fragment artykułu ze strony metro.waw.pl":W 1950 r. rząd podjął decyzję o budowie metra głębokiego. Powołane wówczas Państwowe Przedsiębiorstwo “Metroprojekt” opracowało plan sieci metra (po lewobrzeżnej stronie Warszawy), zakładający powstanie linii: na osi północ - południe i na kierunku wschód - zachód. Względy militarne i geopolityka okazały się ważniejsze od potrzeb komunikacyjnych miasta: w pierwszej kolejności rozpoczęto drążenie tunelu przechodzącego na dużej głębokości pod dnem Wisły. Szerokość tunelu miała umożliwić przejazd wagonów kolejowych. Budowę przerwano po ok. 3 latach (w 1953 r.) - okazała się zbyt trudna i przede wszystkim za kosztowna. Główny Urząd Kontroli Prasy, Publikacji i Widowisk wstrzymuje wszelkie publikacje na temat budowy metra. Pozdr. Andy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inkwizycja Napisano 23 Styczeń 2006 Share Napisano 23 Styczeń 2006 To może i ja coś napiszę. Tak się składa ,że mam dostęp do podkładów geodezyjnych Legnicy. Jest pod miastem parę obiektów które mogły być inspiracja do legend o tajnych tunelach. Weźmy na przykład kanał ściekowy pod ulicą M. Skłodowskiej wymiary imponujące 2000*1300mm ( wymiary wskazują na to że ma przekrój prostokątny czyli jest murowany z cegieł a nie prefabrykowany). Są też kanały burzowe 1600mm. Może ktoś kiedyś zobaczył takie cos opowiedział przy piwku i powstała legenda. Z drugiej strony nie dowierzam całkiem tym podkładom bo nie wszystko zostało na nich naniesione ( kojarzycie wejście (no właśnie czego?) w polach przy wiadukcie na ul.Pątnowskiej fizycznie jest a papierowo nie. Kiedyś widziałem podkład z Wrocławia przed i powojenny. Na współczesnym brakowało połowy z tego co było przed wojną ( trochę dziwne jak znikają dwa potężne podziemne „zbiorniki ?” no nie ).Z drugiej strony w każdej takiej opowieści jest ziarno prawdy: dwie osoby opowiadały mi o podziemnych tunelach w Legnicy. Pierwszy miał iść od szpitala (ul. Złotoryjska) do dworca – znajomi z pracy wykonywali studzienkę odwadniającą ( dziura w podłodze + pompa ) w starej kamienicy w rynku. Kopią, trafiają na cegły, rozwalają i okazuje się że przebili strop , zaraz koncepcja że skarby itp. Bardzo duży tunel wzdłuż ul. Piekarskiej , nikt nie schodzi widzą tylko tyle na ile się wsuną i ile halogen oświetli. Pojawiają się panowie z urzędu miasta z niemieckimi planami coś porównują i karzą załatać otwór; koniec historii. Drugi tunel od dworca PKS w kierunku kąpieliska Kormoran. Opowiadała pani której ojciec (dziadek) był szychą zaraz po wojnie we władzach miasta. Tunel szeroki tak że mogą się dwa samochody minąć. Obie opowieści dają do myślenia... Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cronos Napisano 23 Styczeń 2006 Share Napisano 23 Styczeń 2006 Witamjestem z Zabrza i pamętam z dzieciństwa podróże piwnicami pod miastem. Praktyczne można przejść całe miasto nie wychodząc na powierzchnie. Niektóre przejścia i drzwi są zamurowane ale inne można było łatwo rozwalić siekerą. To były piękne podróże. Odkryliśmy pełno tajnych przejść pod ulicami. Weszliśmy do takiego domku parordzinnego i tam w piwnicy były skrzynie z mydłem piaskowym. Pod placem między kamienicami gdzie często sie bawliśmy odkryliśmy betonowy schron przeciwlotniczy z pancernymi drzwiami, cały zagruzowany. Były całe grupy poszukiwawcze:)I potem tworzyły sie legendy co to inni znaleźli. Raz zeszliśmy do kolektora ściekowego, dość wąskiego ale można było isć wyprostowanym, normalnie jak Żółwie Ninja:D:D:D W jednej piwnicy znaleźliśmy potężne dzbany gliniane niewiadomego pochodzenia, pełno skrzyń. Niektóre tunele były narawde zagadkowe bo prowadziły w śmiesznych kierunkach gdzie nic nie było(zadne budynki). Piwncami można było sie dostać do schronów widocznych w parkach ale niestety zamurowanych. Np: w Parku Pstrowskiego i koło komedy Policji. Moze ktoś z Gliwic lub Bytomia opowie o podobnych podrózach piwnicami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Romo Napisano 23 Styczeń 2006 Share Napisano 23 Styczeń 2006 Witam to może i ja cos dołożę, bo akurat się tym bardzo interesuję i zajmuję :-)http://www.stary.kalisz.pl/go_lochy.php Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldi550 Napisano 24 Styczeń 2006 Share Napisano 24 Styczeń 2006 Wielkie dzięki Andi a już myślałem że mnie pamięć myli i skleroza dopadła a sam wyszłem na głupka.Dzięki Tobie uwierzyłem w siebie że nie jest ze mną tak jeszcze źle i że to co piszę to nie są bzdury ale naprawde udokumentowane fakty, jeszcze raz wielkie dzięki za wsparcie.Waldek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldi550 Napisano 25 Styczeń 2006 Share Napisano 25 Styczeń 2006 Podziemie współczesne jest pod Carefurem, Turzyn, Szczecin.Przechodzi przez sam środek, od wejścia do parkingów.Waldek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michałek Napisano 18 Luty 2006 Share Napisano 18 Luty 2006 Podobno z fortów Bema można dojsc do Cytadeli.Czytałem że przewozono amunicję ponieważ na fortach Bema produkowali bron.Przy fortach Parysów (Bema) Sa lokalne tunele i labirynty.Trochę w tym prawdy na pewni jest poniewaz niedaleko fortyfikacji sa zejsca pod ziemię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.