Skocz do zawartości

Intrygujące zdjecie z Powstania Warszawskiego

kiler p

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zdjęcie to pochodzi z książki Hełmy WP 1917-2000" J. Kijaka.

Zainteresowała mnie ta lalka, która leży na barykadzie lub ten powstaniec trzyma ją na ramieniu i te pałeczki, które trzyma w rękach. Jakie mogły byc okoliczności powstania tego zdjęcia ?? O co tam mogło chodzić ??

Druga wątpliwość dotyczy tego w hełmie. Niby opaska w barwach narodowych, ale wydaje się, że ma mundur niemiecki (chyba ma ciemny kołnierz i naramienniki też wygladają z niemiecka). Co więc wtedy robi ten szew na jego plecach, czyżby powstańcy używali przerabianych szwajcarów :D??

A tak na serio to czy to mógł być jakiś kabaret frontowy (gość gra na harmonijce, może to pałeczki na perkusji) ?

Napisano
Te pałeczki" wyglądają mi na śmigiełko bomby zapalającej. Lalka chyba lezy na barykadzie nie na ramieniu :)
A mundur? Tu nie mam żadnej koncepcji :) Może to jakiś mieszaniec? Niby ma ten ciemnozielony kołnierz... hmm... po prostu nie wiem :]
Napisano
langfuhr : chyba masz rację :) Przyjrzałem się tej fotografii w albumie St. Kopfa „Dni Powstania”: powstaniec w furażerce trzyma w lewej ręce pałki perkusyjne [werblowe"]. Tak więc mógł to być jakiś „szybki koncercik”. Zdjęcie [ponoć] wykonano na barykadzie przy Brackiej. Gdy inne dzielnice miały ciepło" – w Śródmieściu jeszcze można było koncertować"...
  • 3 weeks later...
Napisano
Możliwe, możliwe.
Chociaż Małgośka" to była raczej mokotowska piosenka, w Śródmieściu królował Fogg z repertoirem pre/okupacyjnym i Pałacykiem" we wrześniu.

Ech, Twe usta kłamią, kiedy mówią o kochaniu...", albo

Dziś przyszedł inny bogatszy i lepszy ode mnie
I wraz z tobą skradł szczęście me.
To ostatnia niedziela..."

:)
No i tym sposobem, od hełmów przeszliśmy do Miecia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie