kiler p Napisano 28 Listopad 2005 Autor Napisano 28 Listopad 2005 Zdjęcie to pochodzi z książki Hełmy WP 1917-2000" J. Kijaka.Zainteresowała mnie ta lalka, która leży na barykadzie lub ten powstaniec trzyma ją na ramieniu i te pałeczki, które trzyma w rękach. Jakie mogły byc okoliczności powstania tego zdjęcia ?? O co tam mogło chodzić ??Druga wątpliwość dotyczy tego w hełmie. Niby opaska w barwach narodowych, ale wydaje się, że ma mundur niemiecki (chyba ma ciemny kołnierz i naramienniki też wygladają z niemiecka). Co więc wtedy robi ten szew na jego plecach, czyżby powstańcy używali przerabianych szwajcarów :D??A tak na serio to czy to mógł być jakiś kabaret frontowy (gość gra na harmonijce, może to pałeczki na perkusji) ?
SSzuder Napisano 28 Listopad 2005 Napisano 28 Listopad 2005 Te pałeczki" wyglądają mi na śmigiełko bomby zapalającej. Lalka chyba lezy na barykadzie nie na ramieniu :)A mundur? Tu nie mam żadnej koncepcji :) Może to jakiś mieszaniec? Niby ma ten ciemnozielony kołnierz... hmm... po prostu nie wiem :]
TIX Napisano 28 Listopad 2005 Napisano 28 Listopad 2005 przez takie zaszycie na plecach te mundury byly zmniejszane ( wiem to od krawca który to robił)
langfuhr Napisano 29 Listopad 2005 Napisano 29 Listopad 2005 moze i pałeczki, przed nim leży jakis garnek/beczka do wybijania rytmu?byłby to więc taki człowiek-orkiestra,wesoła dusza barykady.
whatfor Napisano 29 Listopad 2005 Napisano 29 Listopad 2005 langfuhr : chyba masz rację :) Przyjrzałem się tej fotografii w albumie St. Kopfa „Dni Powstania”: powstaniec w furażerce trzyma w lewej ręce pałki perkusyjne [werblowe"]. Tak więc mógł to być jakiś „szybki koncercik”. Zdjęcie [ponoć] wykonano na barykadzie przy Brackiej. Gdy inne dzielnice miały ciepło" – w Śródmieściu jeszcze można było koncertować"...
Pawełło Napisano 19 Grudzień 2005 Napisano 19 Grudzień 2005 Myslę, że harmonijka ustna ostatecznie potwierdza wersję whatfora.Ciekawe jaką melodię grał?P.
michalczewski Napisano 19 Grudzień 2005 Napisano 19 Grudzień 2005 Pewnie Sanitarjuszke Malgorzatke" :)
Pawełło Napisano 20 Grudzień 2005 Napisano 20 Grudzień 2005 Możliwe, możliwe.Chociaż Małgośka" to była raczej mokotowska piosenka, w Śródmieściu królował Fogg z repertoirem pre/okupacyjnym i Pałacykiem" we wrześniu.Ech, Twe usta kłamią, kiedy mówią o kochaniu...", albo Dziś przyszedł inny bogatszy i lepszy ode mnieI wraz z tobą skradł szczęście me.To ostatnia niedziela...":)No i tym sposobem, od hełmów przeszliśmy do Miecia.
zelig Napisano 20 Grudzień 2005 Napisano 20 Grudzień 2005 Grał Exploited - Troops of tomorow". Prosty rytm, utwór wprost idealny na harmonijkę ustną.
zelig Napisano 20 Grudzień 2005 Napisano 20 Grudzień 2005 Nawet widać, że ma irokeza - tylko zdjęcie jest źle skadrowane.
LEWY Napisano 21 Grudzień 2005 Napisano 21 Grudzień 2005 Dobrze, że tam z tyłu w kółku to nie Zbombardowana Laleczka...
whatfor Napisano 22 Grudzień 2005 Napisano 22 Grudzień 2005 Wprawdzie nie idealnie, ale tu widać trochę lepiej...
Pawełło Napisano 22 Grudzień 2005 Napisano 22 Grudzień 2005 No to może, żeby zrobić zdjęcie bardziej intrygującym, ktoś może powiedzieć co za bluzę mundurową ma na sobie Powstaniec w hełmie?P.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.