kamilo Napisano 24 Listopad 2005 Autor Share Napisano 24 Listopad 2005 POTRZEBNY MI NAMIAR NA FILMÓWKĘ JAK KTOŚ MA TO PROSZĘ O KONTAKT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 24 Listopad 2005 Share Napisano 24 Listopad 2005 Jako że nie można podawać linków do stron komercyjnych i wielu innych rzeczy także nie można zadam Ci Kamilu zagadkę ... ;)ha-te-te-pe(dwukropek-/-/)wu-wu-wu(kropka)el-ce-ef(kropka)pe-elPoznajesz tego zwierza ? :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilo Napisano 25 Listopad 2005 Autor Share Napisano 25 Listopad 2005 poznaje dzięki jeszcze jedno pytanie ?ile trzeba wypo.karabinów samopowt. aby rekonstrukcja fajnie wyglądała ...mówie o mauzer mosin bo rkm i ckm napewno będą 5szt .chodzi mi dokładnie o to by reko sie podobało ....o ile było na bzurze?np Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okejos Napisano 26 Listopad 2005 Share Napisano 26 Listopad 2005 tak naprawdę to ilosc broni jest mniej ważna, wazniejsza jest ilość amunicji. uwierz mi. ale 2 kbk ak i pare mosków czy mausów i 2-3 pps'y 1 gorunow narobia od cholery hałasu jak bedzie amo pod dostatkiem.na bzurze mój syn wystrzelał 60 szt do mausera. ja z kałasza w sd kfz 222 wywaliłem 400 szt..zapewniałem bron na imprezie na fortach czerniakówskich. tam tez było niezle z iloscią strzałów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d007 Napisano 26 Listopad 2005 Share Napisano 26 Listopad 2005 Mausów nie bierzcie bo to szajs. Weźta Mosiny. Mausy są w takim stanie że aż płakać sie chce ale to tak jest jak filmaki się biora za broń.Pozdrawiam d007 PF Bitwa Wyrska 2006 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ursus Napisano 27 Listopad 2005 Share Napisano 27 Listopad 2005 Masz d007 nieaktualne informacje. Filmowka od czasu kiedy bierze wiecej, to sie poprawiła. Wszystkie mausy odczyszczone, wyregulowane tak, ze zbijają wszystko. Serio, już w Wilanowie tukły jak sie patrzy.Mosin jest dużo głosniejszy od Mausera. I na prawde, im wiecej amunicji, tym lepiej. Co z tego, ze bedzie 50 kijów a beda strzelac raz na minute.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fall Napisano 27 Listopad 2005 Share Napisano 27 Listopad 2005 Amerykanie w czasie 2WS statystycznie potrzebowali 14 000 sztuk amunicji karabinowej na jedego trafionego szkopa...Wiec walcie ile wlezie!;o)poz Fall Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 27 Listopad 2005 Share Napisano 27 Listopad 2005 A Ruscy statystycznie (podobno) 25000 szt. amunicji pistoletowej 7,62 mm by uzyskać ten sam wynik :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
revolt Napisano 27 Listopad 2005 Share Napisano 27 Listopad 2005 a polak 0.5 l na głowe:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilo Napisano 27 Listopad 2005 Autor Share Napisano 27 Listopad 2005 revolt tak trzymaj ..na kock planijemy 30 karabinków 2 rkm 1 ckm i 1000 szt amo2rkm -3001ckm -400reszta na mośki i kb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 28 Listopad 2005 Share Napisano 28 Listopad 2005 Czyli 10 na karabin, niewiele, ledwo 2 magazynki.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilo Napisano 29 Listopad 2005 Autor Share Napisano 29 Listopad 2005 boruta takie czasy każdy grosz nam liczą a tak będzie najlepiej wiele huku zrobią mam nadzieje te rkm i ckm a brać rekonstr. sie chyba nie pogniawa ...a myśle że będzie zadowolona bo kb i mosiek oraz ckm i rkm opłacamy my więc dostają broń za 0.00 zł jak chcą więcej naboi to sobie zakupią Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 29 Listopad 2005 Share Napisano 29 Listopad 2005 I to jest dobry pomysł.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zapiaszczacz Napisano 2 Grudzień 2005 Share Napisano 2 Grudzień 2005 A ja wsadze kij w mrowiskoteraz chyba. Oczywiście zalogowałem się pod innym loginem, bo by mnie moja GRH wyżuciła.Byłem na 7 rekonstrukcjach, z tego na 3 była filmówka. I teraz uwaga - dostałem 3 razy mosina, z tego 2 NIE BYŁ W ŻADEN SPOSÓB zdekowany. Normalny, bojowy Mosin, nie miał rozwierconej lufy, bo ten za pierwszzym razem miał rozwiercona na kaliber chyba 12 mm, wiec bezpiecznie było, ale tylko raz na 3 razy. Nie wieżyłem oczom.Wiecie co zrobię następnym razem? Zawołam policję. Bo nie mam zamiaru dostać od jakiegoś napalonego polskiego rekontruktora bojowym pociskiem (przecież amunicja mosin ogólnodostępny jest, na bzurze żołnież obsługujący PK miał takie na pokaz 2 bojowe sztuki amunicji, zwykła i smugową), bo coś sobie wymyśli, że zemści sie za drugą wojne na brzydkim niemcu. Wariatów nie brakuje, a ja nie chce osierocić dzieci. Ja nie włoże bojowego naboju, ale za innych nie moge reczyć. Wiec zadzwonie po policje, i będzie koniec widowiska, jak zgarna filmówke, która ma chyba burdel u siebie. I będzie koniec z wypozyczaniem bojowej broni, bo to zbrodnia, i przestępstwo. Amen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 2 Grudzień 2005 Share Napisano 2 Grudzień 2005 ciekawe spostrzeżenie ... ale jak się to ma do prawa ? ja szczerze mówiać nie mam pojecia - czy leci z nami prawnik ? jak to jest ? Chyba błędne jest też zakładanie że ktoś nagle objawi się z ostra amunicją i kogoś zastrzeli, przecież posiadanie ammo jest nielegalne bez odp. papierków - a jak jest nielegalne to jej nie ma :) Wygląda na to że takie firemki jak ŁCF chyba mogą tą broń jednak wypożyczać zwykłym szarakom ... tak mi sie tylko wydaje - nie potrafię tego umiejscowić w realiach prawa. Tyle przecież juz tych reko było i wiekszosc obstawiala policja i jakoś nikogo za to nie wsadzili. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeager Napisano 2 Grudzień 2005 Share Napisano 2 Grudzień 2005 zapiaszczacz, w ogóle rozważ udział w imprezach na przyszłość, a jak pancerka albo TKS odwróci ci hełm na drugą stronę, albo jakiś fanatyczny Polak wbije ci bagnet w d..., nie wspomne już o przelatującej kawce, która może spuścić ptasią grypę????- same ryzyka...uwaga ogólnie rzecz biorąc słuszna, ale założenia paranoidalne, natomiast organizatorzy powinni zwrócić uwagę na to co biorą, chociażby i ze względu na fobie zapiaszczaczy i ewentualne konsekwencje- a tak na marginesie z 12 mm wystrzelony pocisk, wg mojej skromnej wiedzy balistycznej, na odległościach w jakich odbywają się imprezy zawsze może wyrządzić mniejszą lub większą krzywdę, ale jeśli ktoś zakłada, że idzie bawić się z bandą szaleńców, którzy w swym szaleńczym zamiarze, przechowują i szykują pocisk specjalnie dla niego, to niech lepiej zostanie w domu i poświęci czas dzieciom. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
revolt Napisano 3 Grudzień 2005 Share Napisano 3 Grudzień 2005 panowie przecież nie da się rowiercić przewodu lufy by ta mogła strzelać slepakami-łuska się zakleszczy. Nawet jesli zostawi sie kilka milimetrów komory nabojowej to wiercenie nic nie daje-nadal jest to broń, co prawda mniejszego zasięgu ale i tak dziurke zrobi. Moze zapiaszczacz miał tak obitą" giwere że koncówka lufy miała kal. 12 mm-bardzo mozliwe ze wojsko dało takiego złoma do szkoły filmowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akagi Napisano 3 Grudzień 2005 Share Napisano 3 Grudzień 2005 Mogę odpowiedzieć jak to wygląda z punktu widzenia Organizatora. Organizatora Bzury na dodatek.Ale mi sie nie chce. Generalnie - zgadzam się z zapiaszczczem w 100%. Mam tylko jedną uwagę - dlaczego , na Boga, słysząc owego durnia na Bzurze ( mam na mysli tego z PK) nie dałeś nam znać o tym? jazlowiak był non stop przy głównej trybunie, a pozanć go z racji wzrostu łatwo, a ja jeżdżę pancerką. Więc chyba można mnie znaleźć...Ja się akurat domyślam, który był taki bojowy, ale....A resztę to napisze jutro. dzis idę spać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
revolt Napisano 3 Grudzień 2005 Share Napisano 3 Grudzień 2005 rozwiercenie lufy w zdłuż nic nie daje!!! jedynie wywiercenie otworu po poku fufy daje efekt-gazy uciekają bokiem.a rozwierczenie lufy w zdłuż tylko skraca długość lotu pocisku. oczywiście przewierczenie przewodu lufy w zdłuż jest dobre do powieszenia giwery na ściane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zapiaszczacz Napisano 3 Grudzień 2005 Share Napisano 3 Grudzień 2005 Panowie, ja nie chce sie kłucić o szczegóły techniczne, ale jezeli już przy tym jesteśmy to:rozkalibrowanie lufy i wstawienie kołka w poprzek, albo i dwóch, i można strzela ć ślepakami , (ale nie takimi z drewnianym pociskiem , bo taki system to sie nadaje właśnie do broni bojowej, ale takimi z zaciśniętym w gwiazdkę łuskę) bezpiecznie.I broń tylko dla członków GRH, a nie dla pżypadkowych uczestników inscenizacji. I nie broń bojowa, na litość Boską!Bo ja znam tych, co razem ze mną rekonstrują, ale nie znam tych przypadkowych przebierańców (jak kogoś obraziłem to przepraszam - to takie określenie tylko), a jak sie trafi wariat? Albo jak se weźmie i wyniesie bojowego mosina, to bedzie koniec wyporzyczania broni, wiec pisze to dla naszego dobra, bo wiem, ze im wiecej huku tym lepiej wyglada rekonstrukcja.Jeger, bagnetów sie nie boje, tak samo innych ryzyk, jak mi kwaka nasra, to mam garnek na głowie od tego, ale może ktoś będzie chcial zażartować i strzelić nam nad głowami, a lufa mu sie opusci troche?A w ogóle to tak zdekowana broń jak napisałem, można by zezwolić na posiadanie właśnie zarejestrowanym GRH. Byłoby bezpieczniej. Revolt - wiekszość mosinów i mausów z filmówki, które widziałem miały celowo zeszlifowany gwint w lufie, i to już było okej. Ale mówie wam, że dwa razy dostałem bojowego mosina, a zobaczcie na tym forum na zakładce nasze odkrycia, ilu chłopaków chwali się wykopkami, a na wykopkach całe naboje do mosina. A ilu z wojska wyniosło, przecież to nie jst zabytkowa amunicja? A jak mi który w dupe strzeli, to ja sie nie będe zastanawiał czy on miał ammo legalnie, czy nie, i co mu za to zrobią. Wiem, że to nie jest wygodny temat, ale trzeba zamieszac troche, bo jak widze ostatnio nawet dowody na wydawaniu broni spisuja nie dokładnie.Pozdrawiam Was. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
revolt Napisano 3 Grudzień 2005 Share Napisano 3 Grudzień 2005 ale wyobraź sobie że wnukowi bedziesz opowiadał jak nad Bzurą dostałeś w tyłek z ruskiego karabinu:D miejmy nadzieje ze żaden debil nie trafi się na reko a i filmówka coś zrobi!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilo Napisano 4 Grudzień 2005 Autor Share Napisano 4 Grudzień 2005 coś powiem z racji że mam taki podatny na to zawód i co nie co mogę wtracić filmówka ma te karqbiny zupełnie legalnie poasiada to jako broń kolekcjonerska lub historyczna a to ze daja ja nam na pokazy to ich dobra wola a odpowiadaja za nia napewno ale jak jeden z rekonstruktorów chce sie zabawić w wojne to niech wie ze to jego zamkną a nie filmówkę a swoja drogą to tko mu dał broń do reki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 5 Grudzień 2005 Share Napisano 5 Grudzień 2005 o wroga trzeba pierś wypiąć, a nie ...., bo jak będziesz wnukowi chwalebne rany pokazywał?Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.