proteus Napisano 19 Listopad 2005 Autor Napisano 19 Listopad 2005 poprzedni watek na ten temat zostal przeze mnie usuniety z powodu naruszenia regulaminu forum. Bardzo porosze o nie umieszcznie na forum linkow i tekstow ktorych tresc ewidentnie nie jest zgodna z polskim prawodawstwem lub nawoluje lub akceptuje jakiekolwiek formy rasizmu.jeszcze raz chce podkreslic ze osobiscie jestem przeciwnikiem aresztowania za poszukiwanie prawdy historycznej natomiast uwazam za niedopuszczalne promowanie ideologii ktore maja lub mialy za zadanie zbrodnie i ludobojstwo czy eksterminacje szcezgolnie nazizmu i komunizmu. Bardzo prosze o rozwage przy pisaniu gdy tematem jest martyrologia czy zbrodnie tak by swoimi pogladami czy opiniami nie urazic uczuc osob ktorych rodziny ucierpialy na skutek zbrodniczych systemow.pozdrawiam
Rso Napisano 19 Listopad 2005 Napisano 19 Listopad 2005 Witam. Czyli po staremu naród z partią partia z narodem i tylko jedyna słuszna linia parti. Pozdrawiam.
dr.faustus Napisano 19 Listopad 2005 Napisano 19 Listopad 2005 Witam Cię Proteusie.Po części rozumiem Twoją ingerencję w wątek i raczej spodziewałem się jej.Co do naruszenia regulaminu...wszyscy wiemy czy był on naruszony i w jakiej formie (chodzi o linki...)Dlatego uważam,że zdjęcie całego materiału nie powinno mieć miejsca,bo był on jednym z tych,który uwzględniał poszukiwanie prawdy...Wystarczyło tylko usunąć linki :) Proteusie,również uważam za niedopuszczalne promowanie ideologii które mają lub mialy za zadanie zbrodnie i ludobojstwo czy eksterminacje szczgólnie nazizmu i komunizmu" I moim (i nie jestem w tym jak wiemy odosobniony)zdaniem ,nic takiego nie miało miejsca.Każdy rozumny/inteligentny przedstawiciel homo sapiens,potrafi wyciągnąć wnioski z przedstawianych mu treści i odnieść się do nich z aprobatą bądź negacją,z rezerwą bądź bez niej.Ma również możliwość do własnego toku myślowego.Dlatego jestem zwolennikiem stawiania czoła materiałom,dowodom,faktom.Zastanówmy się dlaczego w historii swiata (nie tylko już naszego kraju) ma w sobie tyle niedomówień .....Krecio,pewnie teraz triumfujesz sobie przed swą klawiaturą,którą mozesz teraz ez obrzydzenia" dotykać...(Nie przepraszam za sarkazm jaki jest tu zauważalny )
dr.faustus Napisano 19 Listopad 2005 Napisano 19 Listopad 2005 Właśnie...niestety.... :( Tak jak mówisz Rso ,wszystko po staremu ....
proteus Napisano 19 Listopad 2005 Autor Napisano 19 Listopad 2005 kolego faustusnie zgadzam sie z toba że teksty ktore przedstawiales byly czystym szukaniem historycznej prawdy. Zawieraly one tresci ewidentniez mojego punktu widzenia lamiace obowiazujace prawo. Masz racje ze nalezy stwaiac czola faktom i dowoda co tez nasz miesiecznik i to forum czesto czyni odslaniacec prawdziwe oblicze historii. Natomiast czyms innym jest szukanie prawdy historycznej a czyms innym staranie sie wykorzystania domnieman i wybranych faktow do szerzenia pogldow ktore prowadza do nienawisci i do nietolerancji.Jestem zwolennikiem rozliczenia wszelkich zbrodni i tych popelnionych przez niemcow, przez rosjan polakow czy osoby pochodzenia zydowskiego. Bo kazda zbrodnia powinna byc osadzona jesli nie przez sad to przynajmniej przez historie.Jednak nie bede tolerowal stosowania odpowiedzialnosci zbiorowej, nawolywania do nienawisci i do zemsty. nie tedy droga.pozdrawiamPost został zmieniony ostatnio przez moderatora proteus 20:14 19-11-2005
dr.faustus Napisano 19 Listopad 2005 Napisano 19 Listopad 2005 Kolego Proteusie.Jestem zdania,że przy wspólnym wieczorku na jakimś Odkrywcowym Zlocie poruszymy te kwestie :) Tak poza szerokim forum...zgadzam się również ,że rozliczeniu powinny ulec wszystkie narodowości popełniające zbrodnie....I również zgodzę się ,że nie droga do wiedzy przez nawoływanie do nienawiści czy zemsty.W każdym bądź razie z mojej strony tego nie było.zastanawia mnie jednak fakt,jak to jest,że pomimo upływu tylku lat wciąż pewne sprawy budzą tyle emocji;emocji zasłaniających rozsądek i obiektywizm.Dlaczego próba dociekania, czy nawet tylko próba innego spojrzenia na rzeczywistość jest odbierana jako zamach" na ową jedyną"prawdę/niepodwarzalną wersję,najczęściej lansowaną przez jedną stronę...Zmierzam do tego,że jeżeli coś jest prawdziwe,to nie boi się krytyki i nie posuwa się do arogancji i uzurpowania sobie monopolu na prawdę".Prawdziwa cnota krytyk się nie boi.." -tymczasem ...
sturmann Napisano 19 Listopad 2005 Napisano 19 Listopad 2005 Proteus napisał awieraly one tresci ewidentniez mojego punktu widzenia lamiace obowiazujace prawo". czyżby kolega moderator był sądem że ocenia złamanie prawa??? O ile wszystkim wiadomo od tych spraw zgodnie z obowiązującym prawem sa niezawisłe sądy. Może tam niej dosadnie w faworyzowaniu drugiej strony dyskuji??
kudi Napisano 19 Listopad 2005 Napisano 19 Listopad 2005 proteus reaguje dlatego (mam taka nadzieje) ze bezmyslne gadanie moze sie przyczynic do tego co zrobili nasi populistyczni politycy. Wystarczy pojechac gdziekolwiek na wies by od wiekszosci rolnikow dowiedziec sie ze Balcerowicz jest zly. A dlaczego? No tego to dokladnie nie wiedza, ale na pewno jest zly. I tak samo jest z klamstwem oswiecimskim". Co udowodniono w latach 50 i 60 w RFN powszechnie informujac ze Oswiecim, Majdanek i inne obozy sa atrapami wymyslonymi przez komunistow.Po to jest ustawa zeby nie znalezli sie ludzie ktorzy dla potrzeb polityki, lansowania wlasnych klamliwych (lub po prostu faszystowskich) przekonan, nie mogli wmowic innym (latwowiernym i podatnym) ze obozow zaglady nie bylo.Pisanie ze prawdziwa cnota krytyk sie nie boi" w kontekscie milionow zamordowanych ludzi jest conajmniej nie na miejscu. Sugerujesz ze rodziny ofiar maja udowadniac wspolczesnosci ze holokaust mial miejsce? I bronic pamieci historii? Gratuluje pomyslu.pozdrrobert_kudelski
Rso Napisano 19 Listopad 2005 Napisano 19 Listopad 2005 Witam.A zkąd kol.kudi wie że każdy rolnik przeklina Balcerowicza na Polskiej wsi oj chyba zadużo wiadomosci z programu pierwszego i TVN. Pozdrawiam.
kudi Napisano 19 Listopad 2005 Napisano 19 Listopad 2005 Rso czytajac Twoje posty wiem ze nalezysz do tej grupy. uwazasz ze Balcerowicz musi stanac przed Trybunalem prawda? czy polskiej" napisales z wielkiej litery przez przypadek czy specjalnie? Bo nie jest to gramatyczne, a za to pachnie mi radiem, ktore ma w nazwie imie kobiety pochodzacej z narodu nienawidzonego przez sluchaczy (ot taka przewrotnosc lub nierozumnosc zalozycieli). nie dodales ze czytam tez Gazete Wyborcza... owszem czytam. generalnie duzo czytam i dzieki temu moge sobie wyrobic wlasne poglady. jesli szukasz zaczepek to prosze na priva, bo kolejny watek zakonczy sie klotnia i zostanie zamkniety. pozdrrobert_kudelski
dr.faustus Napisano 19 Listopad 2005 Napisano 19 Listopad 2005 Hmmm...Kolego Kudi.Z całym szacunkiem,wydaje mi się,że patrzysz z góry z uprzedzeniem do całego poruszanego tematu,a już tym bardziej skazujesz" za czelność" jego poruszania.Otóż ustawy poza tym,że powinny wnosić i budować praworządność w państwach,są m.in.po to by nie dopuścić innych" do możliwości krytyki,czy inaczej mówiąc zachwiania praworządności".W myśl powiedzenia wycięzców nikt nie pyta o prawdę" ... Zastanawialiście się kiedyś,skąd taki alot" na rewizjonistów?To trochę przypomina palenie czarownic na stosach,czy unowocześnioną wersję inkwizycji...zaznaczam,że ja interesuję się relacjami każdej strony i nie muszę równocześnie z jakąkolwiek sympatyzować.Ot,staram się racjonalnie i logicznie układać te porozsypywane wiatrem historii puzzle.
VanWorden Napisano 19 Listopad 2005 Napisano 19 Listopad 2005 Witam!Co to za jakieś bzdury? O jakie linki chodziło? Czyżby ten który ja wstawiłem? Ten link zawierał tresci nawołujące do nienawiści??!! Moze kolega Proteus wziąłby sie naukę angielskiego a dał sobie spokój z cenzurą?PozdrawiamVW
Forteca Napisano 19 Listopad 2005 Napisano 19 Listopad 2005 A mnie się wydaje że na prywatnym forum (bo to jest prywatne forum) jego właściciel (czy przedstawiciel właściciela) może sobie kasować co mu się podoba - i to też jest jeden z objawów wolności.A jak ktoś chce sobie głossic swoje poglądy i publikować na ten temat to przecież może sobie założyć własne pismo i takież forum - to wolny (ponoć...) kraj.
dr.faustus Napisano 19 Listopad 2005 Napisano 19 Listopad 2005 VanWorden, m.in.chodziło o twój link jak również o moje.ominęło Cię dzisiaj sporo ciekawostek" jakie miały miejsce w tym wątku...Prawdę powiedziawszy to szkoda,że Cię tu dzisiaj wcześniej nie bylo...
Rso Napisano 19 Listopad 2005 Napisano 19 Listopad 2005 Witam.No prosze jeszcze nic a jusz kudi wie że wątek zostanie zamkniety i jak ktoś ma inne zdanie to znaczy że jest fanem radia maryja kol. sobie wobrazi że nie słucham tej rozgłośni i nie czytam też wybiurczej ale też mam wyrobione poglady a przed trybunałem to powinien stanoć Bank Światowy a p. Balcerowicz to tylko mały trybik tego chorego systemu. Pozdrawiam.
VanWorden Napisano 19 Listopad 2005 Napisano 19 Listopad 2005 Dr.Faustus - może i dobrze że mnie nie było bo nie znoszę takiej wersji poprawności politycznej" i musiałbym to jakoś skomentować a wtedy wiadomo - jest pretekst na wykluczenie z forum.. Wykluczać mnie nie muszą bo samemu mam dość jak widzę taką bezmyślność..VW
dr.faustus Napisano 23 Listopad 2005 Napisano 23 Listopad 2005 Wracając do tematu.Dzisiaj w radio podali informację,o aresztowaniu,o którym już wcześniej pisaliśmy, i o tym,że został zatrzymany za dwa odczyty ,w których podważył istnienie komór...Nasuwa się mi następujące pytanie/konkluzja: Czy człowiek o określonym światowym autorytecie,o wysokim stanowisku w hierarchii uczelnianej,z wyśmienitym statusem społecznym i reputacją budowaną przez cały swój naukowy dorobek...-czy chciałby to wszystko poświęcić przez swoje poglądy,nie mając podstaw/dowodów by je głosić?Mnie to zastanawia....
a.korbaczewski Napisano 23 Listopad 2005 Napisano 23 Listopad 2005 szkoda że nigdy nie dowiemy się co było na tych odczytach.
dr.faustus Napisano 23 Listopad 2005 Napisano 23 Listopad 2005 Właśnie...Szkoda,że nie dowiemy się wielu ych" rzeczy...przynajmniej oficjalnie :) A tak swioją drogą,to przeszedłem się z ciwekawości do księgarni zerknąć,czy przypadkiem,nie wzięli się za wycofywanie jego ksuiążek z półek :) U nas wszystko jest możliwe (niestety).Ale jeszcze są :0
a.korbaczewski Napisano 23 Listopad 2005 Napisano 23 Listopad 2005 w usuniętym wątku pytałem czy zauważyliscie jakieś szczególne przekłamania w książkach Irvinga a w szczególności ostry rewizjonizm, nazizm itp. Nikt nie odpowiedział, więc może jest to autor nieznany?
dr.faustus Napisano 23 Listopad 2005 Napisano 23 Listopad 2005 Widzisz,nie będę obiektywnym rozmówcą zapewne,ale dla mnie szczególne przekłamania czy ostry rewizjonizm itp.-są to pojęcia ,których weryfikacja powinna opierać się na dowodach.Tymczasem zarówno jednych jak i drugich argumenty mają wiele nieścisłości...nieścisłości,których być nie powinno,bo prawda jest jedna...Dlatego perzychylam się do książek Irvinga i jestem przeciwny represjonowaniu za poglądy (m.in.wygłaszane na poziomie).Odpowioadając na pytanie :nie zauważyłem,a Ty?Inni?
a.korbaczewski Napisano 23 Listopad 2005 Napisano 23 Listopad 2005 Jedynie w Norymberdze możnaby się czepiać" pewnych wątków, ale ja się nie czepiam i cenię te książki. Za małą mam wiedzę żeby oceniać profesora, ale kilka biografi AH czytałem i ta Irvinga nie jest jakiś skandalem, poza tym, że nie pisze na co 2 stronie o eksterminacji Ż, tak jakby to było głównym tematem książki.
VanWorden Napisano 23 Listopad 2005 Napisano 23 Listopad 2005 Witam!Podzielam poglądy opowiadające się za wolnością słowa i dociekaniem prawdy, choćby ta okazała się bolesna i niezgodna w pełni z tą która teraz obowiązuje.. Jednak broniąc wolności słowa, my także musimy trzymać się faktów - otóż nic mi nie wiadomo o tym żeby David Irving był profesorem, ba, z tego co wiem nie jest nawet historykiem, mając niepełne wyższe wykształcenie.. Jego książki są o tyle ciekawe że dotarł on do wąskiego (i normalnie niedostępnego) grona wysokiej rangi nazistów, którzy byli bardzo blisko Hitlera. Te kontakty zaowocowały kilkoma książkami, które choć ciekawe i żywo napisane, nie mogą zastąpić poważnych prac historycznych. To troszkę tak jakby powierzyć opisanie dwudziestolecia międzywojennego np. Wołoszańskiemu.. Można, tylko do jakiego stopnia będzie to praca wiarygodna? Bardzo ciekawy i wiele mówiący wywiad z Irvingiem znajduje się w doskonałej książce WYJAŚNIANIE HITLERA. W poszukiwaniu źródeł zła" Rona Rosenbauma.PozdrawiamVW
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.