herrmateuss Napisano 15 Listopad 2005 Autor Napisano 15 Listopad 2005 Podobno były bardzo popularne wsród zołnierzy KBW ,Urzedu Bezpieczeństwa jak i partyzantki wszelakiej maści z czasem zapewne wiekszosc poszła do huty ale ... moze gdzies sie jakies ostały :) ech marzenia marzenia
herrmateuss Napisano 15 Listopad 2005 Autor Napisano 15 Listopad 2005 i jeszcze to .. jak macie jeszcze jakies fotki to wrzucajcie (te podwedziłem" z japonskiej !!! strony)
Kopi Napisano 16 Listopad 2005 Napisano 16 Listopad 2005 Witam.Szturmy nie były używane przez KBW. Żołnierze w mundurach WP to zołnierze partyzanki antykomunistycznej która unikała noszenia poniemieckich mundurów. Wybór szturma przez partyzantów był raczej oczywisty. PozdrawiamKopi
Kopi Napisano 16 Listopad 2005 Napisano 16 Listopad 2005 Witam.Żołnierze w mundurach WP to zołnierze partyzanki antykomunistycznej która unikała noszenia poniemieckich mundurów."Chodziło mi oczywiście o żołnierzy w mundrach WP ze szturmami.PozdrawiamKopi
Kopi Napisano 16 Listopad 2005 Napisano 16 Listopad 2005 Witam. Zresztą łatwo rozróżnić bo paryzanci z WiN i innych organiazacji nosili na czapkach orły z koroną przedwojennego wzoru.PozdrawiamKopi
maxikasek Napisano 16 Listopad 2005 Napisano 16 Listopad 2005 to bądź taki spryciarz i zobacz na tych fotkach koronę na orzełku :-). Ale MO miało szturmy na uzbrojeniu.
Rso Napisano 16 Listopad 2005 Napisano 16 Listopad 2005 Witam. Jest nawet kronika z okresu amnestji dla lesnych gdzie prawie wszyscy mają Sturmy oprócz tego dzwigaja jakieś podłóżne skrzynki wyglądaja jak była to amunicja do nich. Zresztą w tamtych czasach łatwiej było o broń i bochenek chleba. Pozdrawiam.
herrmateuss Napisano 16 Listopad 2005 Autor Napisano 16 Listopad 2005 Kopi jak masz jakies materiały o KBW i ich walkami z Ukraincami to zobaczysz ze na fotkach czesto paradują oni z bronia niemiecką . Nie mówie ze była to bron oficjalna" ale w magazynach sie znajdowała , mój dziadek ze swojej słuzby w wojsku ma zdjecia z PPS i Sturmem własnie
jank6 Napisano 16 Listopad 2005 Napisano 16 Listopad 2005 Nie jestem pewny, ale wydaje mi sie że w słynnym procesie dwunastu" pilnujący więźniów mają własnie taką broń. Kiedyś mi się to żuciło w oczy. Ale mogłem cos pomylić
das_reich Napisano 16 Listopad 2005 Napisano 16 Listopad 2005 ku....wa co ja bym dał za takie cudeńko na chodzie:)
mike110 Napisano 16 Listopad 2005 Napisano 16 Listopad 2005 Herrmateuss, a mógłbys udostępnić mi fotki WP i KBW z okresu walk w Bieszczadach (nie tylko ze Sturmami)? Będę wdzięczny!
herrmateuss Napisano 16 Listopad 2005 Autor Napisano 16 Listopad 2005 teraz nie mam jak zeskanować :(
kristif Napisano 16 Listopad 2005 Napisano 16 Listopad 2005 Znam jednego niemiaszka chorego na punkcie sturma.Ten to by dopiero dał.
slw Napisano 16 Listopad 2005 Napisano 16 Listopad 2005 2 fotka: Władysłwaw Kozłowski Orion", IX45, Związek Zbrojnej Konspiracji, Lasy Skryszewskie na koncentracji przed akcją rozbicia więzienia w Radomiu. Zginął I47.4 fotka: ojciec i syn, Bolesław i Bronisław Kuchnio, 46 rok, WiN, oddz Orlika".Reszta to też prawie na bank powojenna partyzantka, ale musiałbym sprawdzić. Jest całkiem sporo fotek z tymi giwerami w niektórych oddziałach.pzdr
mike110 Napisano 16 Listopad 2005 Napisano 16 Listopad 2005 Od groma fotek aszych" Sturmów jest w albumie Żołnierze wyklęci". Te w większości zreszta również z niego pochodzą.Herrmateuss, szkoda ale będę czekał :) Dość mocno mi zależy, bo Bieszczady i walki z UPA to akurat jeden z moich ulubionych tematów.
Jeager Napisano 16 Listopad 2005 Napisano 16 Listopad 2005 kiedyś na studenckiej popijawie, a właściwie po niej rano zauważyłem, że właściciel mieszkania eksponuje na drzwiach zdjęcie; stoi w jakimś jeziorze z dwoma szturmami w ręku, jak Rambo jakiś, a obok niego drugi gentelman tak samo...oczywiście spytałem o co chodzi, okazazało się, że był kiedyś na wakacjach i przy jakimś pomoście w jeziorku, płytko znaleźli pokłady sturmów- mieli tego całe namioty, a na drugi dzień przyjechała milicja i wszystko zabrała ...nie wiem gdzie ani co, z kolegą też nie mam już kontaktu.
Kopi Napisano 17 Listopad 2005 Napisano 17 Listopad 2005 Witam.Może MO używało szturmów - oni używali wszystkiego ale żeby inne formacje uzywały szwabskiej broni gdzie ruskiej było pod dostatkiem to nie słyszałem. Mój dziedomir walczył 1 1945/46 z ukraińcami w Bieszczadach i jak z nim rozmawiałem to nie wolno było żołnierzom naszym używać innej broni niż wydana przez wojo (na pewno nie wydawali żołnierzom niemieckiej). Zdarzały się jedynie przypadki typowo liniowe gdzie żołnierze uzbrojeni w mosiny żeby zwiększyś siłę ognia zabierali poległym upowcom automaty i z nich pruli do ukraińców którzy z reguły wyposażeni byli w broń maszynową. Tak przynajmniej słyszałem od dziadomira.PozdrawiamKopi
Volksewagen Wojtek Napisano 17 Listopad 2005 Napisano 17 Listopad 2005 Milicja używała Sturmów, nie znam skali kraju, ale na bank na całym pomorzu i w Olsztyńskim, zresztą podziemie bardzo czesto zdobywało tą broń rozbrajając milicję jak choćby na pomorzu w wyniku działalnosci 5 Wileńskiej Brygady AK. Tą lepszą" broń jak określają żołnierze-partyzanci zabierano milicjantom wzamian zostawiając gorszą. Ciekawa jest takze sprawa nazewnictwa Sturmów, spotkałem się już z 3 odmianami, otóż podziemie używało okresleń derkacz" nazwa związana z odgłosem wytwarzanym podczas strzelania, oraz półmauzerówka bergmanna". W nazewnictwie resortowym można z koleii spotkać się z określeniem drejzer"pozdro
mike110 Napisano 17 Listopad 2005 Napisano 17 Listopad 2005 Smacznego :)http://www.allegro.pl/show_item.php?item=72890001Ps.Do Admina:W żaden sposób nie jestem spokrewniony ze sprzedajacym i nie jest to reklama a raczej ciekawostka!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.