Skocz do zawartości

Pociągi pancerne 3

JoncaA

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 503
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Muslim właśnie nie bardzo wiem co to za dworzec. W sumie bryła budynku dwrocowego przypomina nieco ten ze Stanisławowa, ale ciezko ocenić - nigdy nie pzyglądałem mu się tak dokładnie, szczególnie od tej strony widocznej na fotce. Na fotce zaś nie widać i nie jest podpisana.
Napisano
Bolas.
Zdjęcie zrobione wiosną 1919 r. na dworcu w Tarnowie.
Zdjęcie zostało takźe wydane w kolekcji pocztówek Siedleckiego Klubu Kolekcjonerów Jednostki wojska polskiego 1918-1939" w kwietniu 2005 roku pod numerem 108 (zdjęcie ze zbiorów Andrzeja Piotrowskiego).
Napisano
Sadyk dziękuje za info - faktycznie jak sie przypatrzeć to nawet podobny - przejeżdzałem tam niedawno właśnie koleją. Moja odbitka zdjęcia pochodzi z okolic Lwowa.
Napisano
Zdjęcie nie jest przekręcone. W TKS-ach drezynowych" koło zapasowe powędrowało na błotnik, ponieważ rozbudowano przedział akumulatora, aby pomieścić zasilanie radiostacji.
Napisano
Panowie, mam dla Panow, i specialnie dla pana artur135 pytanie:

Stad panowie, macie rysunki wagonow i lokomotyw ???

Tez sie interesuje polskimi pociagami pancernymi, lecz niestety nie udaje mi sie znalesc zadnych rysunkow technicznych.
Jedyne co moge znalesc to np. Ksiaszecki TBiU Zygmunt Powstaniec i Danuta (J. Mangnusk) i rysunki Modelist konstuktor (1. Marzalek)
I nie wyglada na to ze sa one zbyt dotladne.

Chcialbym narysowac na komputerze kolekcie polskich pociagow pancernych (aby je pozniej udostepnic innym) ale niestety nie moge znalesc materialow...
Napisano
Witam,
Szanuje grzecznosciowe formy, i pragne podziekowac za uzycie jednej z nich, ale “pana” mozemy sobie na tym forum podarowac, szkoda zdzierac czcionki :-)
Zaczne od konca:
“chcialbym na komputerze narysowac ……”
Ja tez bym chcial :-) , i nie traktuj tej odpowiedzi jako zlosliwej. Prawda wyglada tak ze jezeli nie chcesz komentarza w rodzaju:
“I nie wyglada na to ze sa one zbyt dotladne.”
to przedsiewziecie bedzie nalezalo do dosyc trudnych.
“Stad panowie, macie rysunki wagonow i lokomotyw ???”
Rysunki taboru nieopancerzonego sa w teorii dostepne z roznych publikacji tematycznych - glownie niemieckojezycznych, katalogow z epoki itd.
Rysunki taboru opancerzonego ….. no coz gdyby byly, to Twoje, i nie tylko, zamierzenie troche mijaloby sie z celem ;-)
Ale powaznie, troche dokumentacji jest, przewaznie szczatkowej. Jest to porozrzucane po roznych archiwach itp., nierzadko nie skatalogowane lub zle skatalogowane, zapomniane, itd. Czesc materialow, po zawierusze wojennej a i powojennej, znalazla sie u osob prywatnych i czesto sa one niedostepne i pilnie strzezone z roznych przyczyn, czasem samolubnych, co wcale nie znaczy ze niezrozumialych :-)
Teoretycznie prawie caly tabor P.P. wystawiony w 1939 roku jest do odtworzenia, ale to zawsze z zastrzezeniem ze jest to proba rekonstrukcji. A i to w ograniczonym zakresie bo materialow na np. nitowanie dachu, raczej nie uswiadczy. Tabor z lat dwudziestych - czasem dokumentacji nie bylo wogole bo wagony tworzono w prowizorycznych warunkach.
Metodologia nie jest taka skomplikowana po warunkiem dostepnosci ikonografii.
Z co najmniej dwoch, trzech zdjec mozesz uzyc metody trygonometrycznej i ustalic przyblizona dlugosc wagonu. Nastepnie dopasowac jeden z dostepnych wagonow towarowych, czyli masz podwozie i dosyc dokladna dlugosc. Zdjecie boczne wagonu ulatwia sprawe, ale przy sporej dysproporcji dlugosc / wysokosc, zdjecia potrafia byc perfidnie ;-) znieksztalcone - optyka.
A potem na zdjeciach robisz siatke graficzna i …. liczysz nity.
A potem pojawia sie lepszy material, wiec siadasz i rysujesz jeszcze raz :-)
Bawie sie w to od kilkunastu lat i stad sa rysunki.
Do wymienionych przez Ciebie zrodel mozna jeszcze dorzucic “Smialy w Trzech Wojnach” i publikacje GPM pana Pomorskiego. A za kilka miesiecy powinny dojsc
“Polskie Pociagi Pancerne w Kampanii Wrzesniowej” czy cos takiego.
Pozdrawiam,
artur135
Napisano
Od kilkanastu lat ??
To ja naprawde jestem amatorem. Ja dopiero co zaczolem latem 06.
Moje rysunki wyglodaja tak:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b030383729558716.html
Praca jednak nie skonczona, ledwo rozpoczenta :)
Chyba Pan.. ee.. ty.. rozpoznasz jeden z rysunkow! :)

Jaka szkoda :( odpisales tak jak sie to spodziewalem. Nie ma jakiegos tajemniczego kufra z rysunkami, specifikciami i kolorowymi zdjenciami zachowanego pod podloga w muzeum WP...

Ale nowa ksiaszka ?? ale fajnje, ostatnia ksiaszka o pociaga pancernych ktora sie pojawila byla... no, zapomnijmy o niej.

Dzienkuje za odpowiedz, widze ze musze sie nauczyk trigonometri fotograficnej, oraz poszukiwac rysunkow wagonow cywilnych. :)
Napisano

Witaj Zygmunt Powstaniec,
Rysunki masz bardzo fajne, ale ten P.P.13 ze strony PiBWL ulegl dosyc powaznej zmianie -
.....A potem pojawia sie lepszy material, wiec siadasz i rysujesz jeszcze raz :-)...
Niestety dozwolone rozmiary pozwalaja tylko na to co obok.
A drugi wagon P.P.13 kryje pewna niespodzianke, ale o tym juz w broszurze.
Napisz prosze, do mnie na priv, podesle pare linkow.
Pozdrawiam,
artur135

• 2 weeks later...
Napisano

Zdjecie, via PIBWL, pochodzi z polskiej publikacji, opisane jako parowoz P.P.Danuta. Michalowi udalo sie zidentyfikowac go jako chinski w japonskim pociagu w Mandzurii.

Napisano

Zdjecie, via PIBWL, pochodzi z polskiej publikacji, opisane jako parowoz P.P.Danuta. Michalowi udalo sie zidentyfikowac go jako chinski w japonskim pociagu w Mandzurii.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie