Skocz do zawartości

Zakaz używania munduru

Rekomendowane odpowiedzi

trzeba zrobić pospolite ruszenie albo coś
gnębią miłośników militarii jak tylko się da czekamy na kolejną debilną ustawę (pewnie zakazu poruszania się pojazdami wojskowymi np honker ułaz itp). Do tych którzy wprowadzili tą i podobne ustawy bądź przyczynili się do tego. Skoro myślenie nie jest waszą mocną stoną nie rubcie tego i albo oddajcie swoje funkcje ludziom którzy mają pojęcie w tych sprawach albo przed każdym pomysłe pi.... się w łeb tak ze 30 razy.

Te przepisy stale funkcjonowały tylko teraz je zmodyfikowali - dotyczą konkretnych wzorów. Np. musieli w nich uwzglednić mundury pustynne.

Jazłowiak - jak widać z pozporządzenia mundur Szwadronu Kawalerii WP nie jest mundurem wojskowym :-))

Jeager - oni piszą o rogatywce, ale mam wrażenie, ze chodzi tylko o garnizonową bo w najnowszym wzorze umundurowania nie ma już rogatywek polowych.

Co do ścigania za wojskowy osprzęt to w 1986 WOP (Wojska Ochrony Pogranicza) chciał mnie pozbawić manierki wojskowej.

w ..... ich mam, ich ustawy i rozprządzenia! grunt to sie nie łamać lekko stąpać i ...... często kąpać! trzeba robić swoją krecią robote i się nimi nie przejmować.
pzdr
Bar_Naba

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora polsmol 22:08 09-11-2005

polsmol nie żądałem a sugerowałem skoro starasz się byc taki rzetelny to rzuć okiem na kilka postów wyżej. Dajesz dowód na to ze wszelka krytyka moderatorów forum Odkrywcy spotyka się ze złośliwością. Nie tylko ja to zauważam. Dziwne że nie zniknęły inne posty jak i całe wątki traktujące typowo o polityce więc gdzie jest Twoja logika? Poza tym nie opowiedziałem się stronniczo na temat jakiejkolwiek partii politycznej która wymieniłem więc gdzie sens usunięcia części mojej wypowiedzi? Przypuszczam że zakłuło Cię jedno zdanie: moderatorzy powinni". Oby tak dalej... Nie zapominajcie o jednym tylko że i gazeta i to forum istnieje dzięki nam. Nie mam żadnej urazy możesz wyciąc całą moją wypowiedź skoro tak Ci wygodniej i taką masz władzę".

Pozdrawiam.

werning
Ja tu nie pracuję na etacie, więc proszę zmień ton. Nie zamierzam cenzurować czyichś postów tylko, dlatego, że wspominają o aktualnej sytuacji politycznej, która nas rekonstruktorów jak najbardziej dotyczy. Nawet, jeśli wyrażony przez kogoś pogląd nie jest zgodny z moim.
To dopiero była by afera i każdy skarżący się na coś takiego miał zupełną rację.

• 2 weeks later...
Ooops, przepraszam, tu nie działa BBCode:

Temat dyskutowany już na kilku forach:

http://bap-psp.lex.pl/serwis/du/2005/1827.htm

http://www.wmasg.pl/forum/viewtopic.php?t=17241

http://www.wmasg.pl/forum/viewtopic.php?t=17702

W razie wątpliwości co jest, a co nie jest wojskowe - wyjątek z rozporządzenia

Części munduru wojskowego to elementy składowe ubiorów, o których mowa w ust. 1, określone w § 4-11 i § 13-15 rozporządzenia Ministra Obrony Narodowej z dnia 2 grudnia 2004 r. w sprawie wzorów (...)

To powinno rozwiać Wasze wątpliwości.

Przepraszam raz jeszcze i proszę Moderatora o usunięcie poprzedniego, nieczytelnego posta.

Hehehehe jak się dowiedziałem jaka to straszna kara" grozi za noszenie mudnuru to spadłem z krzesła i tarzałem się ze śmiechu przez pół minuty :P
Nooooo tak, niech żyje inteligencja! (bo w ustawach jej brak :P).
Czyli jeśli po raz 100 na ulicy spotka Cię w mundurze patrol żandarmeri, to choćbyś im zakażdym razem mówił że zaraz zdejmiesz - i tak dostaniesz tylko upomnienie - brawo ;]
No i na obchodach 11 listopada siedziałem chyba z godzine w kurtce mundurowej, spodniach (mundurowych oczywiście), desantach koło samochodu ŻW... (dodam że byłem tam z ZHP, ale mundur ZHP miałem po mundurem WP tak że nie było widać). Kilka razy na mnie popatrzyli, żaden się nie fatygował żeby podejść czy coś...

No i chętnie zrobie próbe - w sobote wybieram się ze znajomymi na poligon. Oczywiście wszyscy idziemy w mundurach (nie żebyśmy jakimiś wojakami byli, po prostu kumpel załatwił dostęp do poligonu). Jestem Ciekawy ilu żołnierzy zareaguje ;]

z dzisiejszego lokalnego wydania GW- najlepsze jest ostatnie zdanie O co w tym wszystkim chodzi? MON zamilkł i do środowego popołudnia nie był w stanie wydać ani zdania komentarza. Poza potwierdzeniem, że są telefony z różnych części Polski z pytaniami o sens rozporządzenia. Po godzinie 14 resort opublikował w serwisie PAP komunikat: "minister obrony narodowej powołał zespół, który dokona przeglądu zapisów rozporządzenia w celu stworzenia optymalnych regulacji łączących potrzebę prawnej ochrony munduru z promowaniem postaw proobronnych w społeczeństwie.

- To znaczy, że rozporządzenie jest głupio sformułowane i trzeba je przeredagować - mówi jeden z urzędników MON."

• 1 month later...
Co do policyjnych mozna nosic tylko bez insygniow policji czyli bez obszyc...;)) wiem co do czarnuchow i bluz policji rozmawialm z policja na ten temat, to samo dotyczy Panstwowej Strazy Pozarnej napewno co do ubran tzw. Bojowych albo jak kto woli USP byle by bylo oczywiscie bez obszyc z napisem STRAZ i plaketek PSP lub OSP nio chyba ze ktos nalezy wiec wtedy ma prawo noszenia
A co do kolekcjiwania chiba zabrnione nie jest ani w jednym wypadku ani w drugim
Pozdrawiam goral

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie