Gość Napisano 27 Maj 2003 Napisano 27 Maj 2003 a mnie zawsze zastanawiało jak takie szpeje przekraczają naszą granicę ??
yoony Napisano 28 Maj 2003 Napisano 28 Maj 2003 jak poznac czy to jest 7 tp wikers czy t 26 jesli masz wanne z kolkamii ?ja tez slyszlem o 7tp ale gdzies w centralnej polsce full tajemnica uwierze jak zobaczesluzbu jakie sa kady wie wiec lepiej pociac na zlom ?pozyskac pod wlasna opieke moze nie dokonca legalnie ?wywiesc za granice ?
Gość Napisano 28 Maj 2003 Napisano 28 Maj 2003 Zostawić, może przyjdą lepsze czasy.Kolega ma fort w Przemyślu, jest tam ekspozycja - więc kto chce moze tam zostawić fanty, nawet jako depozyt. Ale nie - szpeje" dalej wędruja za granicę lub ladują na złomie, a forty poryte jak królicze nory (o zasypywaniu dołów nawet nie wspomnę, bo to walenie o ścianę).
Gość Napisano 29 Maj 2003 Napisano 29 Maj 2003 Przepraszam, może trochę nie na temat-a który to fort, i co można tam zobaczyć? Ew. kedy jest otwarty? Pytam , bo mieszkam blisko, i wybrałbym się.pzdrJ.
Gość Napisano 29 Maj 2003 Napisano 29 Maj 2003 Yonny,Właśnie 7TP można odróżnić od Vickersa czy T-26 po wannie (śruby vs. nity) i kółkach (tylne bez bandaża w Vickersie, nieco inne kólka w T-26 - zwykle z łożyskami na wierzchu).W dużym skrócie i uproszczeniu to tyle.pozdrawiam,Trufelhunter
Gość Napisano 29 Maj 2003 Napisano 29 Maj 2003 Grek - fort Łętownia" - najlepiej w weekendy lub w piątek po południu, a zobaczyć można sporo, najlepiej sam się przekonaj
polsmol Napisano 29 Maj 2003 Napisano 29 Maj 2003 Wracając do tematu. Gdzie niemcy urzywali zdobucznych polski 7TP ? Zastanawiałem się kiedyś czy mogli wykorzystać podwozie od 7 tp do zabudowy np. działka p.panc tak jak to było z innymi zdobycznymi czołgami?
SZZ Napisano 30 Maj 2003 Napisano 30 Maj 2003 Czy ktoś posiada informacje na temat tego ile 7TP trafiło w ręce niemieckie po kampanii wrześniowej, ewentualnie gdzie szukać wiadomości na ten temat?Czy ktoś coś słyszał na temat tankietki ukrytej w '39 na terenie Grochowa i jej poszukiwaniach w latach 70?Czy ktoś posiada informacje pozwalające zweryfikować wiadomość o zatopieniu w Wildze w rejonie miejscowość Wilga 7TP we wrześniu '39 r.Proszę o informacje na te tematy. Pozdrawiam wszystkich interesujących się polską bronią pancerną:-)SZZ
jotes Napisano 30 Maj 2003 Napisano 30 Maj 2003 1. W archiwach niemieckich? Na defiladzie było chyba 18 sztuk, w rzeczywistości pewnie trochę więcej?2. Ten temat chyba był już dośc szczegółowo dyskutowany na forum, sprawdź w archiwum. Chyba, że tych ukrytych tankietek w W-wie jest więcej ;-)3. Zweryfikowaliśmy negatywnie ze względu na to, że w takim strumyczku to i tankietkę byłoby trudno utopic ;-). W rzeczywistosci może chodziło o Wisłę w tych okolicach?Pzdr,jotes
Hartmann Napisano 30 Maj 2003 Napisano 30 Maj 2003 Co do przeróbek Polskich czołgów na działa pancerne lub samobieżne to wydaje mi się to wykluczone.Czołgi były zbyt dobre na kombinowanie.Niemcy bodajże Becker komanndo przerabiało sprzęt francuski,ale tego było na prawde dużo i chyba szła jeszcze produkcja.Co do użycia 7Tp przez niemców to sam jestem ciekaw.Leszek
SZZ Napisano 30 Maj 2003 Napisano 30 Maj 2003 Dzięki Jotes za odpowiedź. Zatopiony koło Wilgi może znaczyć również kilka kilometrów od miejscowości, może faktycznie chodzi o Wisłę w tym rejonie. Przejeżdżałem ostatnio przez Wilgę, jadąc w kierunku Warszawy jest po prawej stronie jakaś solidna zapora i rzeka wcale nie wygląda na strumyczek. Jak daleko od samej wsi penetrowałeś brzegi rzeki? Czy pytałeś miejscową ludność o to co się działo w tym rejonie w 39 r., Pozdrawiam;-) Sławek
jotes Napisano 30 Maj 2003 Napisano 30 Maj 2003 Sprawy Wilgi nie badałem. Wydawało mi się to jednak mało prawdopodobne. Możliwe, że rozmiary i przebieg tego cieku zmieniły się na skutek regulacji. Tak, że wszystko przed Tobą ;-)Pzdr,jotes
pomsee Napisano 30 Maj 2003 Napisano 30 Maj 2003 Co do uzycia 7tp i C7p w armii niemieckiej. Sprawa jest skomplikowana poniewaz informacje na ten temat sa bardzo rozproszone i wymagaja mozolnych poszukiwan. Co z grubsza wiadomo: Niemcy zdobyli ok. 50 czolgow 7tp, ktore nadawaly sie do uzytku i co najmniej kilkanascie C7p.Znane zdjecia z defilady (zamieszczane na tym forum) sa zdjeciami czolgow 7tp z jednostki le.Pz.Kp.Ost (do 3.9.40 le.Pz.Kp. Warschau (Heer), ktora posiadala co najmniej 7 czolgow 7tp. Czolgi 7tp sluzyly bojowo w policji (co najmniej 1 7tp do wiosny 1944 na froncie wsch.)jak rowniez co najmniej w kilku jednostkach Wehrmachtu. Znana jest fotografia z maja 1945 zrobiona prawdopodobnie w Szczecinie, ktora przedstawia 2 7tp, TKS i FT17.Rosjanie zgarneli prawdopodobnie 2 wozy 7tp z pola bitwy pod Tomaszowem Lubelskim, jak rownierz ok. 70 C7p, ktore byly wykorzystywane w Armii Czerwonej co najmniej do 1943 r. (oba pojazdy byly badane w Kubince)Tyle w skrocie. Na reszte informacji trzeba poczekac az do ukazania sie monografii ksiazkowej na temat uzycia polskich poj. panc. w armii niemieckiej, ktora jest obecnie w przygotowaniu.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.