Skocz do zawartości

Koc

MAB

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Panowie, post kolegi Jabartoldiego sprowokował mnie do podjęcia dyskusji na temat polskiego koca z okresu IIRP.
Sam, właśnie zacząłem rekonstruować taki kocyk i muszę powiedzieć, że opierają się właściwie tylko na przedwojennych zdjęciach mam dużo pytań.
Analizując bowiem dostępne mi materiały zauważyłem, że w użyciu były koce w dwóch kolorach (jasnej, białej barwie (oczywiście na biało-czarnych fotografiach) i koce ciemne.
Pytanie jednak brzmi czy używano ich w tym samym okresie, czy może np. koc ciemniejszy wyparł wcześniejszy wzór?
A może koce były dwustronne (inna barwa po jednej a inna po drugiej stronie)?
Pozatym jaka była właściwie barwa koca?

Pozdrawiam, MAB
Napisano
Z tym kolorem to bym uważał.
Z tego co wiem (a wiem mało) koce miały kolor oliwkowy wpadający w żółtawy odcień - a żółty może przyjmować na cz-b fotach kolory od prawie białego, do prawie czarnego - w zalezności od użytych materiałów. Taka mała uwaga.
Napisano

W zupełności się zgodzę, że ocenianie różnic w kolorach na podstawie dwóch różnych zdjęć czarno-białych może być szalenie zawodne. Gdyby różnice występowały na jednym zdjęciu, było by łatwiej.

Napisano
Mają normalne pasy w kolorze skóry, tyle że mocno przepracowane.
Skóra po latach używania czernieje.
Pozatym zobacz, że na jednym zdjęciu pas jest czarny, a na innym ten sam człowiek ma już pas z przebłyskiem brazowego koloru.
Napisano

fot nr 4 jakis numerek tak samo wyszywany jak kod producenta złota lub jak kto woli złota nicia ........numerek to byc moze odior wojskowy lub zakładowy producenta ???
pozdrawiam

Napisano
Sądząc po zdjęciu nr 3 mój amerykański koc z drugiej wojny jest najbardziej zblizony do polskiego wrzesniowego. Ale niestety tylko fakturą materiału, bo kolorystycznie to wciąż co innego. Moim zdaniem kolor kocy ze zdjęć zamieszczonych w tym wątku zblizony jest do koloru płaszczy lwp/mundurów kbw
pozdr
w
Napisano
ale sie narobilo, ajk to mowili ja tylko pociagnal...". Moze ktos wpadnie na pomysl i zacznie pracowac nad kocami (cos podobno sie dzieje) nie jestem jedyna osoba, majaca problem z tym elementem wyposazenia.
Napisano
Na zdjęciach podanych przez kolekcj-onera widać dwa typy koców. Okraślanych przez znawców" jako stary i nowy wzór. Odpowiednio jest to koc o kolorze munduru starego typu (zielono brązowy przy tym oświetleniu widziany jako brązowy) oraz koc o kolorze musztarowym (żłoto zielony).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie