MAB Napisano 2 Listopad 2005 Autor Napisano 2 Listopad 2005 Panowie, post kolegi Jabartoldiego sprowokował mnie do podjęcia dyskusji na temat polskiego koca z okresu IIRP.Sam, właśnie zacząłem rekonstruować taki kocyk i muszę powiedzieć, że opierają się właściwie tylko na przedwojennych zdjęciach mam dużo pytań.Analizując bowiem dostępne mi materiały zauważyłem, że w użyciu były koce w dwóch kolorach (jasnej, białej barwie (oczywiście na biało-czarnych fotografiach) i koce ciemne.Pytanie jednak brzmi czy używano ich w tym samym okresie, czy może np. koc ciemniejszy wyparł wcześniejszy wzór?A może koce były dwustronne (inna barwa po jednej a inna po drugiej stronie)?Pozatym jaka była właściwie barwa koca?Pozdrawiam, MAB
michał ł Napisano 2 Listopad 2005 Napisano 2 Listopad 2005 Z tym kolorem to bym uważał.Z tego co wiem (a wiem mało) koce miały kolor oliwkowy wpadający w żółtawy odcień - a żółty może przyjmować na cz-b fotach kolory od prawie białego, do prawie czarnego - w zalezności od użytych materiałów. Taka mała uwaga.
kolekcj Napisano 3 Listopad 2005 Napisano 3 Listopad 2005 W zupełności się zgodzę, że ocenianie różnic w kolorach na podstawie dwóch różnych zdjęć czarno-białych może być szalenie zawodne. Gdyby różnice występowały na jednym zdjęciu, było by łatwiej.
MAB Napisano 3 Listopad 2005 Autor Napisano 3 Listopad 2005 Hmmm, no właśnie.Ocena koloru na podstawie zdjęć jest trudna.Pzdr., Mariusz
-adi- Napisano 3 Listopad 2005 Napisano 3 Listopad 2005 czy mi sie wydaje czy oni maja czarne pasy? A moze to kiepska jakość koloru?
MAB Napisano 3 Listopad 2005 Autor Napisano 3 Listopad 2005 Mają normalne pasy w kolorze skóry, tyle że mocno przepracowane.Skóra po latach używania czernieje.Pozatym zobacz, że na jednym zdjęciu pas jest czarny, a na innym ten sam człowiek ma już pas z przebłyskiem brazowego koloru.
marek123 Napisano 3 Listopad 2005 Napisano 3 Listopad 2005 no to moze cos lepszego ;) fotki na pdst oryginalnego kocyka z wojny .....pozdro
marek123 Napisano 3 Listopad 2005 Napisano 3 Listopad 2005 fot nr 3 tzw.faktura" bardzo dobrze widoczne szycie araz rodzaj materiału ........
marek123 Napisano 3 Listopad 2005 Napisano 3 Listopad 2005 fot nr 4 jakis numerek tak samo wyszywany jak kod producenta złota lub jak kto woli złota nicia ........numerek to byc moze odior wojskowy lub zakładowy producenta ???pozdrawiam
wędrowiec39 Napisano 3 Listopad 2005 Napisano 3 Listopad 2005 Sądząc po zdjęciu nr 3 mój amerykański koc z drugiej wojny jest najbardziej zblizony do polskiego wrzesniowego. Ale niestety tylko fakturą materiału, bo kolorystycznie to wciąż co innego. Moim zdaniem kolor kocy ze zdjęć zamieszczonych w tym wątku zblizony jest do koloru płaszczy lwp/mundurów kbwpozdrw
marek123 Napisano 3 Listopad 2005 Napisano 3 Listopad 2005 kolekcji zapodaj link do tych kolorowych fotek :] plis pozdro september39
jabartoldi Napisano 3 Listopad 2005 Napisano 3 Listopad 2005 ale sie narobilo, ajk to mowili ja tylko pociagnal...". Moze ktos wpadnie na pomysl i zacznie pracowac nad kocami (cos podobno sie dzieje) nie jestem jedyna osoba, majaca problem z tym elementem wyposazenia.
polsmol Napisano 4 Listopad 2005 Napisano 4 Listopad 2005 Na zdjęciach podanych przez kolekcj-onera widać dwa typy koców. Okraślanych przez znawców" jako stary i nowy wzór. Odpowiednio jest to koc o kolorze munduru starego typu (zielono brązowy przy tym oświetleniu widziany jako brązowy) oraz koc o kolorze musztarowym (żłoto zielony).
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.