marek123 Napisano 25 Październik 2005 Autor Napisano 25 Październik 2005 Dorwalem ten plaszczyk na pewnym stryszku ;) moje pytanie to co to za wzor plaszcza ??? co to za patki ??? na kolnierzu ????na pagonach jest 1 gwiazdka i przyczepione drukowane stalowe literki KG ???? czy to nie czasami korpus gegrafów ????Niestety sprzety łoficerskie to nie jest moja silna strona.........prosze o info
marek123 Napisano 25 Październik 2005 Autor Napisano 25 Październik 2005 Polsmol prosze zostaw ten watek w tym dziale forum na identyfikacji nikt nie pomoze :/ pozdro
polsmol Napisano 25 Październik 2005 Napisano 25 Październik 2005 Ok zostawię ;-) Na moje oko nie jest to płaszcz oficera żadnej z broni. Te patki zupełnie nie pasują. Sam krój jest podejrzany, ale z oficerskimi rzeczami to nigdy nic nie wiadomo. Litery KG raczej wiązałbym z „Komanda Główna” albo czymś w ten deseń. Niestety stopnie Policji Państwowej SA mi zupełnie obce. Może to też być jakaś inna formacja pomocnicza.
marek123 Napisano 25 Październik 2005 Autor Napisano 25 Październik 2005 Policja to napewno nie tak mysle nad jakims kapelanem ?prosze o pomoc ! pozdro
Schrek Napisano 25 Październik 2005 Napisano 25 Październik 2005 czy on ma granatowe wypustki przy rekawach ??? nie wiem jak były znakowane płaszcze w komp. prewecji PP" ale moze mieli własnie cos takiego albo SG??? (krztałt patek smierdzi mi PSZ) ale moze to jest jakas SG ??? a mogłbys zrobic fotke tych korposówek i tyłu płaszcza.Korpus geografów miał globus jak korpusówke Schrek
marek123 Napisano 26 Październik 2005 Autor Napisano 26 Październik 2005 ok załatwie jakas cyfre to cykne dostalem takze emial ze to byc moze jest plaszczyk LWP jesli tak to jaka formacja ????pozdro
Boruta Napisano 26 Październik 2005 Napisano 26 Październik 2005 Mi się te wypustki kojarzą z koleją.Pozdrawiam
marek123 Napisano 26 Październik 2005 Autor Napisano 26 Październik 2005 no ale zielony plaszczyk ??? troche nie pasuje .........pozdro
morena Napisano 26 Październik 2005 Napisano 26 Październik 2005 Czy nie jest to czasami płaszcz kombatancki .Pozdrawiam
marek123 Napisano 26 Październik 2005 Autor Napisano 26 Październik 2005 no o plaszczu kombatanckim to ja pierwsze slysze :Dpozdro
Boruta Napisano 26 Październik 2005 Napisano 26 Październik 2005 No wesz, kombatanci dostawali i dostają do dziś płaszcze i mundury z woja, więc może ktoś go sobie obszył.Pozdrawiam
sqh Napisano 27 Październik 2005 Napisano 27 Październik 2005 Kolor istotnie wskazywałby na służbę geograficzną - czarna łapka z białą wypustką funkcjonowała i przed 1939 i w PSZ, zaś w LWP te same kolory miał trójkątny proporczyk. Kształt zaś, jak napisał już Schrek, najbardziej zbliżony jest do łapek używanych w PSZ, natomiast o monogramie KG" pierwsze słyszę.
kolekcj Napisano 15 Sierpień 2008 Napisano 15 Sierpień 2008 KG być możne oznacza 12 Kompanię Geograficzną. To uzasadniało by zachodni sznyt wypustki i jej barwy.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.