Skocz do zawartości

Jakich rkm używali Węgrzy?

krzysiek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mam pytanie, jakich rkm używali Węgrzy? Starałem się coś znaleźć i jak na razie nie bardzo wiem.

Znalazłem tylko informację, że były to Solothurn MG30 (czy aby na pewno? To oznaczenie austryjackie.) oraz jakiś rkm Gebauer. Czy ktoś może ma zdjęcia?

W szczególności chodzi mi o rkm strzelające amunicją Mannlichera tj. 8x56R. Czy używali MG34, MG42? Czy przerabiano je na powyższą amunicję?

Pozdrawiam
Krzysiek
Napisano
Watek byl, ale tez wiele tam niejasnosci...
Aby rzecz uproscic - w 1931 rou przyjeto na uzbrojenie Solothurn M30przestosowany do amunicji 8mm i nazwany M31M.Przebudowano tez wiekszosc starych Schwarzlose nazwanych M7/31.
Danuvia (firma znana z lotniczego km Garbauer-Weich) zbudowala samolotowy karabin maszynowy nazwany M34AM, ktory w 1936 roku przystosowano do uzytku ladowego przez dodanie dwunogu i kolby i nazwano M34/37.
Co ciekawe - wszystkie te trzy km'u mozna spotkac tez w wersjach na amunicje mauserowska 7.92mm, bowiem w 1943 roku przyjeto ta wlasnie amunicje na podstawowa i przebudowywano serwisowana bron wlasnie do niej.
Procz tego juz w czasie wojny niektore jednostki wyposazano w MG34, MG42, ZB-26, a nawet sadzac ze zdjec w bron francuska.
Pozdrowienia
Grendel
Napisano
Te magazynki rkm-owe z trasy Hajnówka-Białowieza sa na naboje do manlichera 8mm,znalazlem takie naboje dookola celowo porozbieranych magazynkow i idealnie pasują do tych magazynkow !!!
Pozostaje tylko ustalic od jakiego rkm-u one pochodzą,osobiscie nie slyszalem zeby Solothurny M30 byl w wersji 8 x56mm.
Napisano

To jest zdjęcie od tego magazynka.

Jeśli chodzi o Solothurny to wersja austryjacka MG30 też była na ammo 8x56R.

Ten magazynek jest w chwili obecnej na allegro, ale sprzedający nie podaje typu rkm, dlatego się tym zainteresowałem.

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=68895857

Pozdrawiam
Krzysiek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie