abiszaj Napisano 18 Październik 2005 Autor Share Napisano 18 Październik 2005 Witam szanownych kolegów i kolerzanki. Od dłuższego czasu nurtuje mnie pytanie co dalej? Z czym? oto treść art. z gazety olsztyńskiej - 2000 rok Blisko trzy dni trwały prace związane z wydobyciem niemieckiego niszczyciela czołgów Jagdpanzer IV. Prowadzili je warszawscy kolekcjonerzy militariów. Po oczyszczeniu zewnętrznej warstwy pancerza oraz wnętrza pojazdu okazało się, że widoczne są jego barwy ochronne, działają zawiasy włazów, w dobrym stanie jest również skrzynia biegów. Wielu mieszkańców Szwarcenowa pamięta jeszcze dramatyczne losy załogi pancernego wozu. Pod koniec 1944 roku przewieziono go z Rzeszy pociągiem i postawiono prawdopodobnie na bocznicy w Ostródzie lub Iławie. Kiedy w styczniu 1945 roku Niemcy uciekali przed wojskiem rosyjskim, pomylili drogę i utknęli w Osie. Członkowie załogi ukryli się u miejscowych rolników. W latach 60 okoliczni mieszkańcy odcinali fragmenty czołgu, sprzedając je na złom. – To co udało nam się wydostać z wody jest w bardzo dobrym stanie technicznym. Obecnie znalezienie czegoś z okresu II wojny światowej jest rzadkością. Próbujemy zrekonstruować Jagdpanzera IV. Z tego, co się orientuję, w Polsce nie ma żadnego egzemplarza – poinformował gazetę Maciej Kęszycki dowodzący akcją wydobycia czołgu, która kosztowała 5 tyś. zł."Posiada ktoś może jakieś zdjęcia tego eksponatu? Zakładam ,że nadal jest w rękach pana Kęszyckiego. Jeśli ktoś ma jakieś informację będe wdzięczny. pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wars98 Napisano 18 Październik 2005 Share Napisano 18 Październik 2005 Witam!Osobiście wątpię by panowie K. to jeszcze mieli u siebie...Względnie mają, ale nic się z tym nie dzieje... ):Pozdrawiamwars98 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tosh Napisano 18 Październik 2005 Share Napisano 18 Październik 2005 witam jeden z Jagdpanzer IV znajduje sie w MOB, ale to chyba nie jest akurat ten egzemplarz, a wydaje mi sie, ze go wydobyli wlasnie w 2000 r. Niech ktos sprostuje, jezeli sie myle...pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chrumiś Napisano 18 Październik 2005 Share Napisano 18 Październik 2005 Witam, z tego co sie orentuje to w MOB, nie maja jagdpanzera tylko stuga40. A co do tego jadgpanzera to marne szanse zeby byl jeszcze u nas w kraju.:( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abiszaj Napisano 19 Październik 2005 Autor Share Napisano 19 Październik 2005 Zapewne uległ tzw. wymianie kolekcjonerskiej" -towar za Euro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaca2003 Napisano 19 Październik 2005 Share Napisano 19 Październik 2005 Kęszyccy tylko towar odebrali.Wyciągał Rekin i był to zrzyn wanny (przednia połówka) z dwoma wachaczami z lewej strony i kołem napędowym z prawej oraz skrzyniom biegów i jedną sztuką łuski od mg.I to wszystko.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mial Napisano 20 Październik 2005 Share Napisano 20 Październik 2005 na jakichs stronach angielskich plataly sie kiedys zdjecia tego elementu to byl caly przud tak do poczatku nadbudowy niestety nie wiem czy zachowaly sie w nim sprzegla boczne bo zwolnice napewno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 22 Październik 2005 Share Napisano 22 Październik 2005 Chrumiś - małe sprostowanie - w MOB jest StuG IV ,a nie StuG 40.pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaca2003 Napisano 22 Październik 2005 Share Napisano 22 Październik 2005 Sprzęgła się zachowały.Ciekawe co oznacza zdaniecały przód tak do początku nadbudowy".Jak już pisałem to był zrzyn.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chrumiś Napisano 22 Październik 2005 Share Napisano 22 Październik 2005 Witam, tak bjar zgadzam sie to stug IV, male przejezyczenie.Pozdrawiam Chrum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sowandy Napisano 13 Październik 2008 Share Napisano 13 Październik 2008 Późna jesień 1999r. Za sprawą Rekina" historia ujrzała światło dzienne z opóźnieniem i gazety zaczęły o tym pisać w 2000r. Początkowo było podejrzenie, że to wanna z układem napędowym i skrzynią, ale bez silnika od Jagdpanzera, ale poźniej okazało się, że to czołg średni PzKpfw IV. Jest prawdą, że nurkom pomógł Maciej Kęszycki i zabezpieczył znalezisko w swoich oraz brata zbiorach pod Warszawą, znanych pod nazwą Ares. Tam podwozie czeka na swoją godzinę, może z czasem uda się skompletować tyle elementów, aby złożyć z nich jeden pojazd. Za zamieszanie z tą historią przepraszam czytelników i Pana Macieja Kęszyckiego, autor Tajemnic Warmii i Mazur - Tomasz Sowiński Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sil3nt Napisano 14 Październik 2008 Share Napisano 14 Październik 2008 Ma ktoś zdjęcia jak teraz to wygląda ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 14 Październik 2008 Share Napisano 14 Październik 2008 Jeżeli ten pzIV jest w Aresie to fotkami obiektu nikt sie raczej nie podzieli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wm71 Napisano 14 Październik 2008 Share Napisano 14 Październik 2008 Może to jest to podwozie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wm71 Napisano 14 Październik 2008 Share Napisano 14 Październik 2008 Przepraszam ale mam za duże" objętościowo zdjęcia i nie mogłem ich wrzucic na forum.Fotki zrobiłem na Panzer Farmie w Chrcynnie.Jest na nich widoczne podwozie niemieckiego pojazdu pancernego,być może że tego samego o którym jest ten temat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 14 Październik 2008 Share Napisano 14 Październik 2008 Wrzuć mi na priva to się je obrobi i wstawi na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wm71 Napisano 14 Październik 2008 Share Napisano 14 Październik 2008 Przyślij mi swój adres bo go nie znam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blackdog Napisano 14 Październik 2008 Share Napisano 14 Październik 2008 wrzuć po prostu tutaj:http://imageshack.us/a potem podaj link do obrazka :) i wtedy będzie zdjęcie w super rozdzielczości i każdy sie będzie mógł dokładnie poprzyglądać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wm71 Napisano 14 Październik 2008 Share Napisano 14 Październik 2008 Niestety nie jestem kumaty w angielskim : ( , a za godzinke jade na służbe i pewnie nie dałbym rady rozszyfrować jak na tej stronie zamieścić zdjęcia.Podaj Blackdog swój adres ,to ci wyśle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek2407 Napisano 14 Październik 2008 Share Napisano 14 Październik 2008 Myśle, że mowa o tym zdjęciu. Widoczna płyta górna Jagdpanzer IV. Nic więcej nie wiem na ten temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blackdog Napisano 14 Październik 2008 Share Napisano 14 Październik 2008 http://translate.google.com/translate?u=http%3A%2F%2Fimageshack.us%2F&hl=pl&ie=UTF-8&sl=en&tl=pl:) tu masz wersję przetłumaczoną :)wybierasz z dysku zdjęcie, klikasz host it" (ten pomarańczowy przycisk) po chwili sie zdjęcie załaduje :) klikasz na nie, żeby sie wyświetliło na całości ekranu i kopiujesz adres z paska adresu :) i wklejasz go oczywiscie na forum - wtedy mamy ładny link do fajnego dużego zdjęcia :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 14 Październik 2008 Share Napisano 14 Październik 2008 Zdjęcia zrobione przez wm71 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 14 Październik 2008 Share Napisano 14 Październik 2008 zd. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 14 Październik 2008 Share Napisano 14 Październik 2008 zd. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 14 Październik 2008 Share Napisano 14 Październik 2008 zd.4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.