Skocz do zawartości
  • 0

karabin wykopek - ale jaki?

militarnik

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Hydroliza to jest, przynajmniej w mojej okolicy, kąpiel przedmiotu metalowego w roztworze sody kaustycznej i wody 10-20%. Przedmiot ten owijam w drut aluminiowy i bez podłączania pod prąd delikatnie się czyści ok. 3 dni. Po czym wyjmuje się go płucze w wodzie i suszy i resztku rdzy czyścu szczotką. Jest to najleprzy moim zdaniem proces nie niszczy zdrowego metalu, oksydy, a nawet farby jeżeli przedmiot jest pomalowany.Ponadto przedmiot jeżeli jest złożony mechanizm zapieczony np. zamek to po tym zabiegu jest do ruszenia. Jest to forma czyszcenia delikatna ale b. skuteczna i mało inwazyjna np. w porównaniu do kąpieli w soli itp.
Napisano
Na pewno to jakiś myśliwski mauser min. dla tego że na komorze zamkowej ma zaczepy na celownik optyczny. Pozdrawiam.
Co do czyszczenia to proponyje delikatną tzw. hydrolize.
Napisano
Jaca2003 że niby co? ,że niby ja się nie znam na rdzy? !!! Człowieku ja mam w bryce łumik jak sito i jak jadę przez wieś to stare baby wylatują przed chałupy z wrzaskiem ,że musi panzerwaffeny nadjeżdżają :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie