DES Napisano 18 Maj 2014 Share Napisano 18 Maj 2014 Moi drodzy nie działa mi poczta na Odkrywcy- nie mogę odebrać ani wysłać PW. Nie mam pojęcia dlaczego. Ponadto dostałem prośbę od kolegi - kolegi", który nie może do mnie napisać i robi to przez pośrednika Bardzo proszę o wysyłanie wiadomości bezpośrednio na adres dominiq@op.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DES Napisano 18 Maj 2014 Share Napisano 18 Maj 2014 Jeśli po moim apelu o dodatkowe informacje coś wysyłaliście to niestety nie doszło- proszę o powtórną wysyłkę bezpośrednio. Albo doszło, tylko nie do mnie- to dziwna sprawa, bo kilka dni temu wszystko było OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DES Napisano 22 Maj 2014 Share Napisano 22 Maj 2014 Witam! Dodaję kilka zdjęć w temacie wraz z oryginalnymi opisami. Przedstawiają one 44 korpus w styczniu a więc ta jednostka i ta data- część zdjęć to Pilica, część to jakieś bagno. Форсирование р Пилицы передовым отрядом корпуса — 44-й гвардейской танковой бригадой январь 1945 г -Переправа мотострелков Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DES Napisano 22 Maj 2014 Share Napisano 22 Maj 2014 Форсирование р Пилицы передовым отрядом корпуса — 44-й гвардейской танковой бригадой январь 1945 г -Переправа мотострелков. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DES Napisano 22 Maj 2014 Share Napisano 22 Maj 2014 Лед не выдержит. Как быть? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DES Napisano 22 Maj 2014 Share Napisano 22 Maj 2014 Вброд через полынью. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DES Napisano 22 Maj 2014 Share Napisano 22 Maj 2014 Вброд через полынью. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DES Napisano 22 Maj 2014 Share Napisano 22 Maj 2014 Осталось совсем немного. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DES Napisano 14 Czerwiec 2014 Share Napisano 14 Czerwiec 2014 Opowiem Wam historię:Aby uzyskać pozwolenie od WKZ należy wskazać właściciela gruntu.Okazało się, że właścicielem jest Skarb Państwa, więc niby wszystko cacy- pisemko od dzierżawcy czyli PZW powinno być super, bo przecież WKZ i Państwo Polskie to jak gdyby jedna firma?Nic bardziej mylnego! Na trzy dni robocze przed wyjazdem jest info, że to nie wystarczy.W imieniu Państwa terenem zarządzać może zazwyczaj Starosta.No to szybko za telefon i do ewidencji gruntów. Tylko 3 przełączenia i już mam od Pani informację: W ewidencji właścicielem jest ANR.No to szybko telefon do ANR i tylko dwa przełączenia. Okazuje się, że owszem w ewidencji tak jest, ale tylko w starej i od 2003 roku na mocy ustawy to nie jest we władaniu ANR jako woda płynąca natomiast jest we władaniu Urzędu Marszałkowskiego, tylko starostwo nie zrobiło pisma o przekazaniu" i dlatego w ewidencji jest ANR. Tak więc od ANR zgoda będzie, ale z adnotacją skonsultować się u UM"...No to za telefon i do UM. Recepcja----> Uberpani---->Pani----->PodPani----->PodpodPani od ewidencji gruntów. Jest informacja... No tak, wody płynąca, ale w zasadzie to nawet jeśli prześlecie do nas Pismo to i tak my wysyłamy je do Zarządu Melioracji i może lepiej wysłać do nich od razu pismo. Wie Pan, takie z mapką najlepiej żeby było wiadomo gdzie to jezioro w ogóle jest. A jeszcze tak w ogóle to trzeba by zrobić ekspertyzę, czy to jest woda płynąca."No to telefon do Zarządu Melioracji, kto jak kto, ale oni będą coś chyba o tej wodzie wiedzieli- poczułem, że jestem na dobrym tropie. Tak, jest takie jezioro. Ale brak szczegółów o nim. Najlepiej skontaktować się z regionalnym inspektoratem, bo on będzie najlepiej wiedział co tam u siebie w rejonie mają.Telefon do Regionalnego: Niestety nie odpowiada. W końcu pod koniec dnia pracy jest kontakt. Proszę podać mi jaki to powiat, gmina, obręb ewidencyjny i numer działki. No ale miałem to wszystko. Tak więc jest news! Jest news! Wyobraźcie sobie, że JEST TAKIE JEZIORO!" No to super myślę sobie- mapy nie kłamią, znaleźliśmy już jezioro, jeszcze tylko czołgi. To to cały dzień dzwonię żeby się dowiedzieć, że jest jezioro".... No ale tak od ręki to informacji nie ma i muszę zadzwonić za 5 minut po szczegóły.Dzwonię za 10 minut o 14.48, ale niestety szczegółów brak bo... Pani ze Starostwa, która Panu z inspektoratu mogłaby udzielić informacji już wyszła... Ta sama Pani od której zacząłem na początku tego tekstu..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DES Napisano 14 Czerwiec 2014 Share Napisano 14 Czerwiec 2014 A teraz trochę konkretów. Staraliśmy się jak mogliśmy i jeszcze postaramy się załatwić to wszystko w trybie superszybkim i liczę, że się uda. Nie mogę uwierzyć, że angażując swoje niemałe pieniądze w formie sprzętu i wydatków mamy takie obstrukcje. Bardzo się cieszę ze wzorowej współpracy z Muzeami, dzięki którym ta wyprawa nie miałaby szansy dojść do skutku- dzięki nim naprawdę można wygładzić kanty naszej administracji.W każdym razie tak czy inaczej nasz wypoczynek na jeziorze Stobno przebiegnie zgodnie z planem. Jesteśmy tam w terminie 18-21 czerwca. Być może z powodu mojego postu powyżej będziemy tylko łowili ryby z echosondą, nurkowali rekreacyjnie albo nawet zgubimy kotwicę i wtedy będziemy jej szukali z magnetometrem. Nie można wykluczyć niczego. A może poszukamy czołgów jeśli uzyskamy pozwolenie.Nad jeziorem Stobno znajduje się camping Chudoba, w którym będzie nasza baza i jeśli ktoś ma ochotę to zapraszam w charakterze obserwatorów, camping jest duży, mają bardzo dobre ceny w pokojach, przyczepach campingowych i pod namiotem. Wieczorem będziemy puszczali obraz sonograficzny na większym ekranie i może zintegrujemy się przy ognisku.Pozdrawiam!DES Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DES Napisano 14 Czerwiec 2014 Share Napisano 14 Czerwiec 2014 I jeszcze małe sprostowane odnośnie współpracy z muzeami, bo w moim poprzednim poście wyszło trochę nieczytelnie. Współpraca jest świetna, gdyby nie oni nie byłoby wyprawy. Super wsparcie papierologiczno-merytoryczne i dużo słów zachęty z ich strony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarekDys Napisano 24 Czerwiec 2014 Share Napisano 24 Czerwiec 2014 @DES Czekamy na relacje z wyprawy ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pni Napisano 24 Czerwiec 2014 Share Napisano 24 Czerwiec 2014 Ciekawe jest to, że z waszej relacji ekipa działająca przy współpracy z Odkrywcą jak widać na załączonych zdjęciach nie zasypała po sobie tej transzei. Jeżeli oczywiście to ta z opisu przytoczonego powyżej. Jak dla mnie bardzo nieciekawa historia zarówno pod względem poszukiwań na wyścigi jak i porządku pozostawionego przez tych poszukiwaczy". Jakaś reakcja ze strony Odkrywcy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
steell Napisano 24 Czerwiec 2014 Share Napisano 24 Czerwiec 2014 DES, wcale się nie dziwię ze macie takie problemy z pozwoleniem, w końcu klasyk powiedział, że państwo działa teoretycznie a praktycznie nie działa" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Henryx49 Napisano 3 Lipiec 2014 Share Napisano 3 Lipiec 2014 Po powrocie z urlopu w dn.4.07.14r..szukałem nowości w sprawie sukcesów lub kłopotów wyprawy na jakieś jeziorko w okolicach Stobna...i widzę że sprawy nie poszły zbytnio daleko..Blokada zawiści i obaw ,czy to wolno ? ? zawsze powoduje działanie na Nie".Szkoda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miki_mi2 Napisano 20 Październik 2015 Share Napisano 20 Październik 2015 Czy coś ruszyło w sprawie poszukiwań w jeziorze Stobno? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.