Skocz do zawartości

Zaolzie

woyta

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czy może ktoś podać spis jednostek WP, które brały udział w zajmowaniu Zaolzia, i ewentualnie jakąś pozycję książkową poświęconą tej akcji.

pzdr woyta

p.s. nie wiem czy dobrze wybrałem forum, ale ostatnio admin pogonił z głównego (żeby nie zaśmiecać)
Napisano
(...) najnowsza publikacja Oddziału PTH w Nowym Targu, III Tom periodyku naukowego pod redakcją Robert Kowalskiego „Prace Komisji Historii Wojskowości” pt. „Od Zaolzia po Jaworzynę. Rewindykacje graniczne jesienią 1938 r.”

chcesz więcej informacji to pisz na maila.
tu nie będę pisał bo mnie Bocian wywali z forum :)
pozdr

PS. myslę, że forum dobrze wybrałeś...
Napisano
I przeszukaj forum - bo linku już boję sie po raz kolejny podawać ;)

Skład SGO Śląsk" z 1938 roku:
- 21 Dywizja Piechoty, dowódca gen.bryg. J.Kustroń
- 23 Dywizja Piechoty, dowódca gen.bryg. J.Sadowski
- 4 Dywizja Piechoty, dowódca płk.dypl. M.Bołtuć
Wielkopolska Brygada Kawalerii, dowódca gen.bryg. Abraham
- 10 Brygada Kawalerii Pancerno-Motorowa, wzmocniona,dowódca płk. A.Trzaska-Durski
- Śląska Brygada Obrony Narodowej, dowódca ppłk.dypl. J.Giza
- 1/2 Cieszyńskiej Brygady Obrony Narodowej, dowódca ppłk.dypl. J.Gabryś
- pułk KOP Różan"
- improwizowana grupa czołgów (na bazie 3 Baonu czołgów z Warszawy): 1 batalion czołgów, oddział rozpoznawczy, 2 i 22 Dywizjon Ppanc
- Artyleria dyspozycyjna Grupy: 18 DAC, zmotoryzowany dywizjon artylerii najcięższej, 1 bateria haubic (z 23 DP)
- batalion saperów
- pociąg pancerny
- lotnictwo: 5 eskadr myśliwskich (tym 111,112,121 eskadra myśl. 131 esk. myśl. w rejonie Częstochowy i Wielunia), 2 eskadry lekkich bombowców (21, 22 eskadra liniowa), 1 eskadra rozpoznawcza, 5 plutonów towarzyszących

Razem wojska te liczyły 35 966 oficerów, podoficerów i szeregowych, 8371 koni, 267 samochodów osobowych, 707 ciężarowych, 459 motocykli, 103 czołgi, 9 samochodów pancernych, 1012 rkm i lkm, 445 ckm, 117 dział, 117 dział ppanc, 103 samoloty.

Za Z. Pruski, ajęcie Zaolzia", forteca 3-4/1998 (6-7)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie