Skocz do zawartości

Sprawa Bociana - zakaz podawania adresów internetowych

YoWheris

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Bocian, powiedz w jaki sposób mamy się wymieniać stronami internetowymi? Głupia sprawa chociażby identyfikacji, podają strony gdzie jest łatwiej zidentyfikować przedmiot. Czy też strony z interesującymi daną osobę informacjami. Wydaje mi się że to co napisaleś jest nie do przeyjęcia. Skąd jesteś w stanie powiedzieć że podany przeze mnie adres jest adresem mojej strony.
A co na to inni forumowicze?
Napisano
Ja myśle, że to jest wystarczajaca odpowiedz na twoje pytanie.

Jeżeli link do strony komercyjnej jest bezpośrednią odpowiedzią na zadane na forum pytanie jest to dopuszczalne tylko w tym przypadku."
Napisano
a ja mam pytanie czy w takim razie dozwolene jest podanie pod postem w podpisie/stopce adresu?? tak jak jest to przyjete na wiekosci for na calym swiecie ;).

przyklad ponizej:

kruku
www.poszukiwania.pl
Napisano
Jeżeli napiszesz. apraszam na moją nową stronkę, mam tam fajne rzeczy" to zostaniesz wycięty i nie dlatego że Cię nie lubię ale dlatego żeby forum nie przerodziło się w śmietnik gdzie każdy będzie promował w dowolny sposób swoją stronkę To ja a to mój wykrywacz a obok pies"
Niedługo będzie specjalna podstrona gdzie dodatkowo będzie można wymienić linki/banerki. Do tego będzie wyszukiwarka w której każdy będzie mógł zaindeksować swoją stronkę o ile będzie w odpowiedniej tematyce.

Jeżeli zamieścisz w odpowiedzi tekst że informacje które ktoś szuka znajdzie na Twojej stronce xxxxxx w dziale xxxx i te informacje tam będą to jest to dozwolone jak najbardziej byle było konkretną odpowiedzią na zadane pytanie. A nie kierowało np. na stronę z banerkami do kliknięcia bo i takie przypadki się już zdarzały lub stronkę firmy która udostępniła komuś miejsce. Zasada ta dotyczy wszystkich, również fundacji i stron niekomercyjnych.

Szczytem było podanie linku do serwisu z kodem partnera w urlu po kliknięciu którego naliczało komuś punkty. To już są żarty i jak wyłapie taki link to autor dostaje bana bez ostrzeżenia.

Jeżeli ktoś postępuje uczciwie tak też będzie traktowany.
A forum niech będzie miejscem gdzie z przyjemnnością się zagląda i gdzie zawsze można podyskutować lub uzyskać odpowiedź na nurtujące pytania.

Dlatego również będą ścigane wszelkie przypadki wycieczek osobistych, obrażania innych, naskakiwania, używania wyrazów powszechnie uznanych za obraźliwe. NIC nie usprawiedliwia klnięcia, NIC nie usprawiedliwia prowokacji, NIC nie usprawiedliwia obrażania innych. Jeżeli nie potrafisz dyskutować w spokoju bez agresji odejdź z tego forum. Niestety przy sporej ilości nowych postów może zdarzyć się przeoczenie takich sytuacji. Bardzo proszę wtedy o informację na bocian@odkrywca-online.com
Napisano
dział Spotkania i integracje chyba może służyć nam w tym aby się umówić na wykopki czy gdzieś na zlocik. Dlaczego więc piszesz że wszelkie przypadki wycieczek osobistych będą ścigane. może nie trzeba aż tak utrudniać nam życia. Co do wulgaryzmów to rozumiem.
Napisano
kruku zaraz przetestujemy :)
obawiam sie ze Bocian zaraz mnie wytnie chociaz podpisuje w stopce swoja strone poswiecona tematyce eksploracyjnej, a nie sprzedazy filmow dla doroslych.
coz zarzadzenie Bociana faktycznie jest to troche odstreczajace. uzytkownik forum musi sie niezle naglowic zeby wszystko dobrze wypelnic, wpisac, dolaczyc odpowiedni link... przeciez to utrudnia zycie i odstrasza nowych forumowiczow.
na wiekszosci forum jest tak ze stopka jest standardem tak samo jak profil zalogowanego uzytkownika w ktorym jest informacja o jego prywatnej stronie, mailu, komunikatorach, zainteresowaniach itp. itd.
Bocian rozumiem Twoje intencje ale nie da sie ograniczeniami zaprowadzic porzadku. Siec ma to do siebie ze jest czyms otwartym i przyjaznym. Wiekszosc kontentu tej strony, a wiec jej wartosci tworzymy my, aktywni forumowicze. wiec pozwol zyc, bo Internet ma to do siebie, ze jeden klik moze spowodowac odplyw uzytkownika do konkurencji... a bez nas umrzesz z nudow :)

pozdr
robert_kudelski
----------------
strona poświęcona poszukiwaczom skarbów i badaczom tajemnic II wojny światowej - www.eksplorator.com
Napisano
Temat podpisów (automatycznie dodawanych do każdego postu, a nie recznie dokładanych) był przerabiany na forum poszukiwanieskarbów.

Tam występował podobny problem (ludzie reklamowali różne rzeczy, nawet domki letniskowe), ale po zwóceniu uwagi praktyki te ustały.

Wydaje mi się, że to jest kwestia pewnej klasy piszącego.

Niektórzy jej za grosz nie mają i sami sobie wystawiają świadectwo. Zawsze można przypuścić, że odzywają się nie po to by coś istotnego napisać lecz po to by mieć okazje zareklamowania swoich serwisów/usług/towarów.

pozdrawiam.

proscan
Napisano
Pozwolę sobie kontestować jedno-bany bez ostrzeżenia. Uważam że to jest przesadą choćby dlatego że np:
-jest wielu nowych/młodych użytkowników, nie mają doświadczenia, a granica wolno/nie wolno nigdy nie będzie jednoznaczna dla wszystkich.
-błąd może się zdarzyć każdemu.
itp.
No i wszystko to jednak zabrzmiało b. nieprzyjażnie.
A trochę bata się przyda bo co ciekawsze dyskusje zaraz zamieniają się w pyskówki, odechciewa się zaglądać :(
pzdr,slw
Napisano
Lamentujecie.
Nikt nie będzie ścigał normalnych użytkowników. Jeżeli ktoś ma czyste sumienie to może spać spokojnie. W każdym regulaminie czy kodeksie muszą być sformułowania tego typu. Nie napiszę przecież że po oddaniu 34 strzałów ostrzegawczych w powietrze poproszę użytkownika o samowolne oddalenie się z forum.

Osoby które przeginają" doskonale o tym wiedzą i one będą na cenzurowanym.

Co do stopek to uznajemy je za nielegalne. Zbyt dużo miejsca na nadużycia. Zresztą stopka jest zbędną informacją od której na wielu forach mozna dostać oczopląsu. Skoro ścigamy za posty nie wnoszące nic do dyskusji to tak samo będziemy ścigać za stopki. Zaraz odpowiedni wpis znajdzie się w regulaminie.
Jedyną dozwoloną stopką jest ta dodana przez system po ingerencji moderatora.
Napisano
Bocianie drogi
zabiore glos mimo ze jest mi obojetnie czy bedzie mozna dodawac do postu stopke, czy nie. Rozumiem ze chcesz miec porzadek na forum, ale nie jestem w stanie zrozumiec prob zmieniania regul w trakcie gry. Sad czy stopki zasmiecaja forum czy nie, powinni wydac uzytkownicy (moim zdaniem), a nie administrator.
Przez pare lat jakos to komus nie przeszkadzalo, mimo ze ilosc stopek ktora widzialem przez te lata wzrosla moze o 5 (slownie - pięć) sztuk! Komuś musialy wiec przeszkadzac z innego powodu niz zasmiecanie forum". Szczegolnie ze w 90% dotycza one naszych zainteresowan a nie reklam komercyjnych.
Taka autorytarnosc w podejmowaniu decyzji o zakazie wprowadzania stopek (pod pretekstem pilnowania porzadku) jest troche niesmaczna. Piszesz jeszcze ze mozna dostac od nich oczaplasu. OK. Czyli kilka tysiecy forum swiatowych i ich administratorow nigdy nie dostrzeglo tego problemu?
Zaczynam sie obawiac ze kolejnym krokiem bedzie wprowadzenie oplat za korzystanie z forum. Bo tak sie to robi przy produktach komercyjnych - gromadzi sie darmowych uzytkownikow, przyzwyczaja ich do produktu i wreszcie kaze placic za jego uzytkowanie (wtedy poprosze o wykasowanie wszystkich moich postow - nie chce dawac darmowego kontentu:).
Zawsze myslalem ze wejscie na forum jakiejs spolecznosci ma byc czyms przyjemnym, ale powoli przestaje byc...
Wiem ze zaraz odezwa sie glosy o nie wchodz jak ci sie nie podoba". Tylko, ze ja nie pisze tego maila bo ktos mi teraz zabrania wprowadzac stopki. Mam w zyciu inne cele niz prowadzenie wojny o smieszna stopke. Chodzi mi o elementy ialoruskiej" polityki, ktore zaczynam dostrzegac w dzialalnosci forum (a przez to gazety).

P.S.
nie mialem zamiaru nikogo obrazic (a Ciebie Bocian szczegolnie - duzo przeszlismy na tym forum :). wyrazam jednak swoj niepokoj, bo od tego jest przeciez forum (jak sama nazwa wskazuje)

pozdr
robert_kudelski
bez stopki
Napisano
Cały problem z tym forum (o ile można to nazwać problemem) jest taki, że jest to forum komercyjne.

W odróznieniu od całej masy forów publicznych i utrzymywanych przy życiu przez entuzjastów dla entuzjastów to forum jest utrzymywane przez Wydawnictwo, czyli instytucję jak najbardziej komercyjną.

W związku z tym, nie mamy najmniejszej możliwości wpływu na regulamin, zachowania administratorów, czy osoby moderatorów. Można się tylko z tym pogodzić lub zmienić forum. Praktyki stosowane z powodzeniem na innych forach dyskusyjnych, tworzonych przez community, jakie jak wspólne ustalanie regulaminów, dyskusja o zasadach, tutaj nie mają podstaw.

Nie krytykuję tej sytuacji. Tak po prostu jest.

Pozdrawiam
Krzysiek
Napisano
wiec co krzysiek, nigdy tak do tego nie podchodzilem, ale moze masz racje. w takim razie jesli forum jest CZYSTO komorecyjne to czy uzytkownicy nie powinni podbierac oplat od Wydawcy za wartosc (posty) ktora dodaja? :)

pozdr
robert_kudelski
Napisano
A co w takim wypadku?
http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=228995&id_forum=0#ost
słucham admina, bo jest konkretny przykład problemu z podaniem linku. Nie czepiam się tylko mam naprawdę wątpliwości?
Napisano
slw

Jeżeli link do strony komercyjnej jest bezpośrednią odpowiedzią na zadane na forum pytanie jest to dopuszczalne tylko w tym przypadku."

kudi

Skoro jak sam twierdzisz było może z 5 przypadków dodania stopki to dalszy ich brak nie będzie uciążliwy dla użytkowników. Wszyscy dobrze wiemy że zależy Ci na promocji własnej osoby i własnych książek. I jest to działalność komercyjna. Poza tym ta dyskusja to nie gra w szachy i myślałem że wyjaśniliśmy to już poza forum bez widowni.
Wiele osób powtarza ze siłą tego forum jest właśnie prostota bez nadmiernej ilości działów, bez avatarów, stopek, rangi użytkowników i wodotrysków.

Co do autorytarnego podejścia do administracji jak sam Kudi przekonałeś się na własnym przykładzie tylko drastyczny krok w postaci groźby bana poskutkował w uciążliwych zabawach pod wieloma loginami i podgrzewaniu niejednej dyskusji.

Powtarzam jeszcze raz, wiele się nie zmieni, nikt nikogo nie będzie ścigał.
Były zarzuty że nie może być jedne moderator bo będzie nieobiektywny, proszę bardzo, prawie każdy dział ma swojego moderatora i są to osoby spoza redakcji na które nie mam wpływu. Zresztą fiycznie nie jest możliwe abym kontrolował każdy post i każdą część serwisu.

Dziwne że zawsze te same osoby podnoszą larum.
Dla każdego normalnie myślącego człowieka jest chyba logiczne że na dopuszczenie reklamy na forum nie może sobie pozwolić gazeta która część zysków czerpie z reklam. Bo po co się reklamować w gazecie jak można za darmo na forum.

Odkrywca pokrywa koszty utrzymania serwisu, niedługo dojdą dodatkowe funkcjonalności dla użytkowników generujące kolejne koszty i nie słyszałem o żadnych planach płatnego forum.
Napisano
Krzysiek

Mylisz się. Każdy ma wpływ na regulamin i osoby moderatorów.
Ale nie zauwazyłem ani jednego wątku lub postu na temat konkretnych zmian w regulaminie. Bardzo chętnie wprowadze poprawki. Ale jak znam życie nie da się wszystkiego zdefiniować, każdego przypadku i precedensu. Regulamin musiałby mieć z 200 stron dlatego niektóre punkty musza być zachowawcze. Ale musi to byc dyskusja a nie lista życzeń.

Co do zachowania administratorów to zza konsoli widać o wiele więcej i często osoby postronne moga odnieść fałszywe wrażenie o ich działaniu nie znając wszystkich faktów.
Napisano
Troche mnie Bocian zawiodłeś.
Promowalem siebie? dobre... to samo mozna powiedziec o kazdym uzytkowniku forum. Jesli promocja siebie polega na tym ze czlowiek bierze udzial w duskusjach i dodaje do nich ciekawe watki, to chyba powinienes sie z tego cieszyc?
Moje ksiazki? Nigdy osobiscie ich nie reklamowalem, a jesli juz wspominalem ze takowa sie pojawi na rynku, to wylacznie byla to informacja tematyczna (dotyczaca jej zawartosci), a nie handlowa (raz tylko podalem miejsce gdzie mozna ja kupic i to w odpowiedzi na pytanie forumowicza, a nie mojego alter ego - wyciales te informacje od razu, mimo ze w tym watku piszesz, iz podanie informacji handlowej rozwiazujacej problem jest do do przyjecia).
Nie pamietam zebys mi kiedykolwiek grozil banem, ale moze pamiec mi szwankuje...
I dziwi mnie fakt, ze zarzucasz mi pogrzewanie dyskusji ( w taki lub inny sposob). Na forach komercyjnych za to sie placi specjalnie wynajetym ludziom, a Ty narzekasz? Buzzmarketing i innego jego odmiany powoduja ze fora zyja i strony sie rozwijaja. To dzieki takim prowokatorom" forum zawiera ogromna ilosc informacji.

Bocian prosze nie prowokuj mnie zebym z rzecznika i sympatyka stal sie adwersarzem...

pozdr
robert_kudelski
Napisano
A ja z Bocianem nie dyskutuje, bo nie ma po co. On jest człowiekiem zatrudnionym przez Wydawcę i realizuje marketingowo-finansowe cele spółki. Firma służy do zarabiania pieniędzy, a nie do bawienia się w działaność charytatywną. Tu jest to tak sprytnie zrobione, że niektórym sie wydaje co innego.
Ale na szczęscie Bocian jasno i wyraźnie pokazuje nam, ze jest inaczej. I między nami nikt się powinien czuć się oszukany, bo zasady gry są jasne.
Trzeba więc zrozumieć Bociana, bo w każdej chwili może stracić robotę, jak przepuszcza konkurencyjne linki.
Nie ma więc powodu do egzaltacji i oburzania się.
Mnie się nie podobało to założyłem własne forum i stronę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie