Mosul Napisano 10 Sierpień 2003 Napisano 10 Sierpień 2003 może nie jest spalony? może tylko oberwał (w przód?)a co się dało niemcy zdemontowali(razem z kołami,a po co braliby spalone?)
polsmol Napisano 10 Sierpień 2003 Napisano 10 Sierpień 2003 Może mi się zdaje, ale jakiś taki ma dziwny kolor. Pozatym nawet ze spalonego można odzyskać sporo mechanicznych części np. korpus silnika albo zawieszenie.
Mi.Der Napisano 11 Sierpień 2003 Napisano 11 Sierpień 2003 Nie to, żebym był pewien, że on jest z Polski, ale dlaczego akurat po spaleniu miałyby wychodzic białe krzyże? :-)
jotes Napisano 11 Sierpień 2003 Autor Napisano 11 Sierpień 2003 A przy okazji, jeśli ktoś może dwa słowa na temat tych białych krzyży? Nie znam zagadnienia bliżej, ogólnie przyjmuje się, że są typowe dla kampanii w Polsce. Dałbym sobie jednak co nieco uciąć, że widziałem je także na zdjęciach z kampanii na Zachodzie w '40, a nawet podczas Barbarossy. Hm?Pzdr,jotes
Marek Jaszczołt Napisano 11 Sierpień 2003 Napisano 11 Sierpień 2003 Z białymi krzyżami to jest tak, zostały wprowadzone tuż przed wrześniem 1939, jednak już w czasie walk we wrześniu zauważono ze znakomicie ułatwiają celowanie przeciwnikowi więc zaczęto zamalowywać je czym się tylko dało np błotem. Czasami robiono to staranniej - farbą w kolorze mniej rzucającym się w oczy. Wydaje się, że był to szary, a nie żółty, wbrew obiegowym modelarskim" opiniom; często zostawiano cienką białą obwódkę krzyża. Doświadczenia te zostały usankcjonowane na przełomie 39/40 wprowadzeniem nowego wariantu krzyża polegalącego na zamarkowaniu jego kształtu tylko białymi obwódkami. Na począku 1941 (luty?) wprowadzono nową wersję - czarny krzyż z białymi obwókami. Występował on w najróżniejszych mutacjach.Tyle teorii, w praktyce białe krzyże były faktycznie w użyciu jeszcze długo i faktycznie są znane zdjęcia nawet z 1943 ! Chociaż wydaję się że tak póżniej znakowano nimi pojazdy zdobyczne - takich białych krzyży nie sposób nie zauważyć. Trzeba uwzglęnić również fakt że pojazdy drugiej linni nie musiały być, aż tak bardzo prawidłowo oznakowane, bo po co?Czyli statystycznie rzecz ujmując biały krzyż, to tak circa 90% pewności ze zdjęcie pochodzi z 1939 roku :o).
jotes Napisano 12 Sierpień 2003 Autor Napisano 12 Sierpień 2003 O właśnie, o to mi chodziło. Dzięki.Pzdr,jotes
Mi.Der Napisano 12 Sierpień 2003 Napisano 12 Sierpień 2003 Jeszcze kiedys nawinął mi się taki SdKfz-231
polsmol Napisano 13 Sierpień 2003 Napisano 13 Sierpień 2003 Następny z Polski http://members.xoom.virgilio.it/zundapp1941/1394.jpg
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.