Skocz do zawartości

Pancerne ciekawostki 4

bodziu000000

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 441
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Flakdrilling MG 151S bez opancerzenia i z pojedyncza lufa.
Pierwsze z tych zdjec bylo publikowane w jakiejs ksiazce - nie moge sobie przypomniec w jakiej.Drugie byc moze tez.
Tak czy owak - bardzo ciekawe.
Pozdrowienia
Grendel
Napisano
Jesli chodzi o ten samochod pancerny, to zdjecie to o ile pamietam opisywano w publikacjach na dwa, a moze nawet trzy sposoby...Nie mam czasu teraz szukac wiec mam nadzieje, ze nie poplacze (pewnie pomyle i tak)...
1.Rommel'owska" zabudowa francuskiej ciezarowki w Francji przedinwazyjnej.
2.Opancerzony Opel Blitz.
3.Jakis Marmon-Herrington.
Pozdrowienia
Grendel
Napisano
Witam
Szanowni forumowicze , czy znacie jakieś inne zdjęcie tego pojazdu . Czy był to jakiś prototyp , czy też jakaś polowa modyfikacja ? Będę wdzięczny za wszelkie informacje .

Cypis
Napisano

Witam kolegów !
Zdjęcie przedstawia Panzerwagen" (Sd. KFZ.231) w służbie policji (SS) zdobyty przez polskich partyzantów 26 sierpnia 1944 w kolicy/ obszarze Kurow. Ten osobnik w wieżyczce jest ubrany w kompletny niemiecki mundur,- również zdobyty. Tak wynika z oryginalnego (angielskiego) tekstu załączonego do zdjęcia. Tekst oddzieliłem bo się nie mieścił" w obowiązujących wymiarach" zdjęcia i umieściłem go niżej. Kto COŚ wie na ten temat? Jak nazywa się wieś gdzie to zdjęcie zrobiono? Może ktoś rozpozna modelki" pozujące do zdjęcia. Proszę o komentarze.
Pozdrawiam
v.T.

Napisano

Witam
Jeszcze raz , teraz ze zdjęciem
Szanowni forumowicze , czy znacie jakieś inne zdjęcie tego pojazdu . Czy był to jakiś prototyp , czy też jakaś polowa modyfikacja ? Będę wdzięczny za wszelkie informacje .

Cypis

Napisano
Gdyby ta 8.8cm miala rzeczywiscie stac na tym podwoziu od starego Pz.Kpfw.IV , to chyba musieliby je nieco poszerzyc ;o)
Ona po prostu stoi kawalek za nim.
Pozdrowienia
Grendel
Napisano
W/g Regenberga Ordungspolizei nie uzywalo Sd.Kfz.231, wiec ten egzemplarz musial pochodzic z innych formacji.Niestety nie mam zadnych danych na ten temat.
Pozdrowienia
Grendel

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie