Skocz do zawartości

Glupota mlodzierzy.Wycieczka do Oswiecimia

Mlody Mauser

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 79
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

modrzewski pisal - awsze takie Rzeczypospolite będą, jakie ich młodzieży chowanie". slowa wciaz aktualne co widac, i slychac, i czuc.

Napisano
to poprowadz lekcje historii. zbierz zdjecia zrob prezentacje. pokaz zywe i ruchliwe polskie miasta z calym swoim kolorytem i mieszanka narodowosciowa. a pozniej pokaz zdjecia z lapanek, getta, wywozke do obozow i wreszcie to co zostalo z LUDZI. I powiedz im ze jedna z osob lezacych w tym dole lub, jak na pierwszym zdjeciu, wrzucana do pieca szczypcami, mogla byc ich babka. moze to przemowi do wyobrazni.
pare lat temu bylem u mojej rodziny zagranica. jedna z ciotek przezyla osiwecim. na jakiekolwiek slowo konczace sie na witz", wic" dostawala wysypki i stawala sie nerwowa. 55 lat po wojnie!

pozdr
robert_kudelski
---------------
www.eksplorator.com
Napisano
Z Panzerfausta ich :)
A tak na poważnie, to niepokojąco duża część tej 'młodzieży' to zwykłe debile (absolutnie delikatnie mówiąc). Niektórych rzeczy nawet nie chce się komentować.

Pozdrawiam ludzi z charakterem i pasją :)
Napisano
To co się ku... na ulicach i w szkołach dzieje to istna makabra... młodzież jest totalnie debilowata, a jak by zapytać o proste daty z historii to nie wiedzą o co biega, tylko ćpanie komóra i durne gierki, a najczęściej zero zainteresowań totalne dno, jak patrzę na synów sąsiada to na szczęście że sapekę wożę w aucie bo bym im zrobił przedziałek na tej pustej głowie, w ogóle młodzież jest bez kultury ale to wina widzocznie rodziców:((
Napisano
No ja słyszałem takie zdanie wypowiedziane w Kołobrzegu, rzecz jasna po polsku, w Muzeum WP przed gablotą ukazuącą dysproporcje militarne między Polską a zaborcami AD 1939 (dwie dziewczyny, na oko 15-16 lat): No i co oni sobie wyobrażali - i tak nie mieli szans...." - to o Polakach rzecz jasna

ręce opadają!

Michał
Napisano
MAUSER HESS - nie przejmuj sie, sa ludzie ktorzy pewnych rzeczy nigdy nie pojma... Pamietam, jak lat temu chyba z 10-12 tez bedac tamze jako wycieczka klasowa, moim wspanialym znajomym" udalo sie doprowadzic komentarzami przewodniczke (swoja droga bardzo rzeczowa i tresciwa kobiete) do lez - i tez byli z tego wielce zadowoleni :/ Po prostu w takie miejsce nalezy jezdzic jak sie ma juz troche lat, a nie jako sped" na wycieczce - to wg mnie nie ma sensu i doprowadza do takich sytuacji o jakich wspomniales...

Jak to juz ktos wyzej napisal: przykre, ale przwdziwe...
Napisano
Szef handlowców (50) z sąsiedniej firmy: ...Beck i reszta to byli palanty, trzeba było się dogadać z A. i oddać ten głupi korytarz i byłby spokoj, a tak to zniszczyli kraj..."
Jak żeśmy na niego skoczyli" we trzech z naszym szefem... uciekł szybciej niz przyszedł :)
No ale jeśli dla kogoś jedynym Bogiem jest kasa...
A kudi ma chyba rację.
Zresztą myslę że część opisanych postaw (koleżanka Mauser H.) może wynikac z rozpaczliwej obrony umysłu przed trudnymi do zaakceptowania przez normalnego człowieka faktami. To się czasem tak głupio objawia. (Która to klasa?). Ale mogę się mylić...
pzdr
Napisano
Zdanie wspomniane przez kolegów pierwotnie brzmiało:Takie zwykły byc Rzeczypospolite, jakie są obyczaje i wykształcenie obywateli" i jest ono autorstwa hetmana Jana Zamojskiego. Pochodzą z aktu fundacyjnego Akademii Zamojskiej wydanego w 1601r. Akademia Zamojka zotała skasowana przez Austryjaków w 1784 r. Jako szkoła w sumie nigdy nie zdobyła znaczenia.

Cytowane zdanie sparafrazował i spopularyzował Stanisław Staszic rzeczywiście w Uwagach nad życiem Jana Zamojskiego"

a młodzież.. hmm .. patrze po swojej córce która dziś kończy 10 lat. Umiejętnie i w miare ciekawie podana historia wciąga. A jak wspomniano wyżej tłumaczyc trzeba długo i cierpliwie. Świat jest pozbawiony wzorów i autorytetów. Młodzież, czy wręcz dzieci z chęcią chłoną to co się jej opowie. Tyle, że z TV, netu, reklam płynie nauka inna od oczekiwanej. I nie ma co psioczyc , że młodzież jest taka czy siaka. Bo to my (rodzice)jestemy starsi i powinnismy byc mądrzejsi. Jak se wychowamy .. takie se komentarze będziemy słuchać czy to w muzeach, galeriach, parku czy w miejscach tak tragicznych jak Oświęcim.
Napisano
Witam !

Myślę, że w twojej klasie Mauser doszło do poważnego błędu. Otóż przed taką wycieczką powinno odbyć się solidne przygotowanie pedagogiczne, a tak była zwykłym epizodem między spacerem po Wieliczce i obiadem w makdonaldzie". Właśnie dlatego zgadzam się w całej rozciągłości z SZUKAM'em. Nie należy psioczyć na młodziez że jest taka czy siaka ale problem jest znacznie głębszy i zaczyna się w domach rodzinnych. Nie chcę się chwalić ale mój 11 letni siostrzeniec, zanim udaliśmy się na rekonstrukcję Ataku na koszary SS na Okopowej otrzymał solidną dawkę wiedzy. Przedewszystkim uzyskał odpowiedź na pytanie : po co tam jedziemy ?
Po inscenizacji zabrałem go zamiast do makdonalda"
(chociaż bardzo chciał ) na Powązki - wtedy zapalając świeczkę już wiedzial po co tam poszliśmy.

pozdrawiam -- kocur !
Napisano
No moja klasa hmmmm sami idioci w niej sa....niestety...moze ja jako jedyny 15-latek potrafilem sie zachowac...no i jeszcze moj kolega ktorego wciagnolem w historie.To jest przykre co dzieje sie z moimi rowiesnikami:(..Ale coz...moze bedzie jeszcze gorzej...Kumpel robil zdjecia....jak mi zgra na plyte to wrzuce na forum.
Pozdrawiam Mauser

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie