Skocz do zawartości

rosyjskie odznaczenia z wykopków

HERWOLF

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 131
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
ja zaczynam pierwszy -ruscy mieli taką fantazje przy tworzeniu tych maleństw że naprawdoe warto je sobie pooglądac - ale prosze tylko o wykopki dla smaczku
pozdrawiam i dzieki
Napisano
Знак “Отличный артиллерист”
http://awards-su.com/index/zn/artilerist/ru/artilerist.htm

Odznaka Wzorowy Artylerzysta" ustanowiona dekretem Prezydium Rady Najwyższej ZSRR 21 maja 1942. Odznaczano szeregowców i podoficerów Armii Czerwonej, Marynarki Wojennej i NKWD. Zołnierzy systematycznie stanowiących wzór Wzorowego posługiwania się różnorodnym uzbrojeniem, ... narzędziami ...., i innymi środkami technicznymi w umiejętnym posługiwaniu się nimi w boju, z zadawaniem strat wrogowi,
O szybkiej orientacji, wiedzy, rażącego ukryte i jawne cele przeciwnika ogniem,
maskującego osobistą i materiałową część, chroniącego uzbrojenie, wszelkie środki techniki wojennej
Napisano
Mało bo ciężko je trafić - o wiele łatwiej znaleźć niemieckie odznaczenie niż radzieckie... Ja jeszcze nie byłem na takiej wyprawie ,żeby jakieś wyszło...
Napisano
Mnie ostatnio wyszła na polu carska odznaka za wzorowe strzelanie. Wkleję zdjęcie wieczorkiem po powrocie do domu.

Pozdrawiam
MILBAS
Napisano
Nie no Bjar, mieszasz mi jak zwykle ... :-)). Uwaga, czytam temat tego postu - ROSYJSKIE ODZNACZENIA ... Rosyjskie a nie radzieckie. Nalezy dokładnie zdefiniować co oznacza słowo osyjskie" :-))).
Napisano
witam trafilem taka w stanie bdb - niestet iwanowi wyrwala sie zakretka dlatego ten -
pytanie nie znam sie na ruskachg jaka jest wartosc takiej odznaki?
i czy warto wymieniac sie na niemiecka ?
postaram sie wrzucic fotki
Napisano
Znaleziska odznaczeń Armii Czerwonej z epoki dlatego są rzadkie, bo w przeciwieństwie do zołnierza Wehrmachtu sowiet`ski sałdat` na ziemiach pollskich w 1944 i 45 był zwycięzcą.
Napisano

Witam ponownie, foto odznaki federacyjnej CCCP. Przy okazji gdyby ktoś wiedział co to za cudo ... Wymiary 2 x 3 cm (może 2,5 na 3,5)
Pozdrawiam
MILBAS

Napisano
Przepraszam nie dokończyłem; zwycięski sałdat` swoje odnaczenia nosił, jeżeli żyje nosi do dzisiaj. Sami wiecie, że może mieć ich tyle, że ledwie mieszczą się na marynarce. Wehrmachtowcom, nawet tym którzy przeżyli, nie było dane czynić to powszechną jawnością i aprobatą.

Pierwsza zaprezentowana odznaka Готов к защите Родины" (ГЗР)- Gotów do obrony Ojczyzny nadawana była obok odznaki ГОТОВ К ТРУДУ И ОБОРОНЕ" (ГТО). Nagradzaną nią uczniów starszych klas (dziesięciolatki) uzyskujących dobre wyniki w sporcie i sportach obronnych. Przypuszczam, że prezydent Putin trenujący w wieku szkolnym sampo również został nią odznaczony. Na rewersie odznaki napis pierwszy stopień. Odznaka z aluminium brakuje agrafki".
Napisano

to po lewej to z dziś -po prawej wcześniejsze
nie jest to odznaczenie ale w temacie piekne--- mniam jak ja lubie takie ślicznotki
pozdro

Napisano
СССР За боевые заслуги

Ustanowiony Dekretem Prezydium Rady Najwyższej ZSRR 17 października 1938 r.
Autorem projektu był S. Dmitriew
Medalem nagradzano osoby służące w Armii Czerwonej, w marynarce wojennej, w wojskach ochrony pogranicza i inni obywatele ZSRR aktywnie wpływające na sukcesy działań bojowych, umacniających gotowość bojową armii.
Dekret Prezydium Rady Najwyższej ZSRR z 4 czerwca 1944 ustanowił przyznawanie za 10 lat wzorowej służby w Siłach Zbrojnych ZSRR, w wojskach NKWD i NKGB ZSRR, generałów, oficerów, starszych sierżantów i sierżantów służby nadterminowej.

Przyznawany do rozpadu ZSRR, potem także ale w imieniu Federacji Rosyjskiej
http://awards-su.com/index/md/bz/ru/zaboevzasl.htm

Medal nie byle jaki, numerowany. Niestety radziecko-rosyjski porządek nie pozwala na ustalenie odznaczonego.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie