HERWOLF Napisano 22 Wrzesień 2005 Napisano 22 Wrzesień 2005 witam mam proźbe jeśli możecie to wklejcie tu fotki swoich rosyjskich odznaczeń --znalezisk z wykopkow
HERWOLF Napisano 22 Wrzesień 2005 Autor Napisano 22 Wrzesień 2005 ja zaczynam pierwszy -ruscy mieli taką fantazje przy tworzeniu tych maleństw że naprawdoe warto je sobie pooglądac - ale prosze tylko o wykopki dla smaczku pozdrawiam i dzieki
Gandalf de Grey Napisano 22 Wrzesień 2005 Napisano 22 Wrzesień 2005 Salve,Tylko gwoli scislosci - sa to radzieckie odznaczenia. Rosyjskie to do I w.s.Ale i tak fajny temat.PozdrawiamGandalf de Grey
grba Napisano 22 Wrzesień 2005 Napisano 22 Wrzesień 2005 Знак “Отличный артиллерист” http://awards-su.com/index/zn/artilerist/ru/artilerist.htmOdznaka Wzorowy Artylerzysta" ustanowiona dekretem Prezydium Rady Najwyższej ZSRR 21 maja 1942. Odznaczano szeregowców i podoficerów Armii Czerwonej, Marynarki Wojennej i NKWD. Zołnierzy systematycznie stanowiących wzór Wzorowego posługiwania się różnorodnym uzbrojeniem, ... narzędziami ...., i innymi środkami technicznymi w umiejętnym posługiwaniu się nimi w boju, z zadawaniem strat wrogowi, O szybkiej orientacji, wiedzy, rażącego ukryte i jawne cele przeciwnika ogniem, maskującego osobistą i materiałową część, chroniącego uzbrojenie, wszelkie środki techniki wojennej
HERWOLF Napisano 23 Wrzesień 2005 Autor Napisano 23 Wrzesień 2005 no co wy nikt nic wiecej nie ma ? co tak słabo -do roboty !!!GRBA - szacuneczek za wiedze w temacie !!!
bjar_1 Napisano 23 Wrzesień 2005 Napisano 23 Wrzesień 2005 Mało bo ciężko je trafić - o wiele łatwiej znaleźć niemieckie odznaczenie niż radzieckie... Ja jeszcze nie byłem na takiej wyprawie ,żeby jakieś wyszło...
milbas Napisano 23 Wrzesień 2005 Napisano 23 Wrzesień 2005 Mnie ostatnio wyszła na polu carska odznaka za wzorowe strzelanie. Wkleję zdjęcie wieczorkiem po powrocie do domu.PozdrawiamMILBAS
milbas Napisano 23 Wrzesień 2005 Napisano 23 Wrzesień 2005 A sory - jeszcze jedna z podradomskich lasów - hippiczna, federacyjna CCCP. Także wieczorkiem.
bjar_1 Napisano 23 Wrzesień 2005 Napisano 23 Wrzesień 2005 Milbas - tylko temat jest o RADZIECKICH ,a nie ROSYJSKICH odznakach! :)
milbas Napisano 23 Wrzesień 2005 Napisano 23 Wrzesień 2005 A rzeczywiście ... :-). To wrzucę tylko ta drugą - jest niewątpliwie radziecka :-). PozdrawiamMILBAS
milbas Napisano 23 Wrzesień 2005 Napisano 23 Wrzesień 2005 Nie no Bjar, mieszasz mi jak zwykle ... :-)). Uwaga, czytam temat tego postu - ROSYJSKIE ODZNACZENIA ... Rosyjskie a nie radzieckie. Nalezy dokładnie zdefiniować co oznacza słowo osyjskie" :-))).
HERWOLF Napisano 23 Wrzesień 2005 Autor Napisano 23 Wrzesień 2005 fakt mój błąd- chodziło mi o radzieckie ale za rosyjskie też zły chyba nikt nie będzie pozdro !
wu-tang Napisano 23 Wrzesień 2005 Napisano 23 Wrzesień 2005 witam trafilem taka w stanie bdb - niestet iwanowi wyrwala sie zakretka dlatego ten - pytanie nie znam sie na ruskachg jaka jest wartosc takiej odznaki?i czy warto wymieniac sie na niemiecka ? postaram sie wrzucic fotki
grba Napisano 23 Wrzesień 2005 Napisano 23 Wrzesień 2005 Znaleziska odznaczeń Armii Czerwonej z epoki dlatego są rzadkie, bo w przeciwieństwie do zołnierza Wehrmachtu sowiet`ski sałdat` na ziemiach pollskich w 1944 i 45 był zwycięzcą.
osterode Napisano 23 Wrzesień 2005 Napisano 23 Wrzesień 2005 może nie jest to żaden rarytas, ale zawsze rusek:-)i ni cholery nie wiem co to :-).pozdro
milbas Napisano 23 Wrzesień 2005 Napisano 23 Wrzesień 2005 Witam ponownie, foto odznaki federacyjnej CCCP. Przy okazji gdyby ktoś wiedział co to za cudo ... Wymiary 2 x 3 cm (może 2,5 na 3,5)PozdrawiamMILBAS
bjar_1 Napisano 23 Wrzesień 2005 Napisano 23 Wrzesień 2005 Grba - radziecki sołdat zwycięzcą był ,co nie oznacza ,że w niektórych bitwach/potyczkach ginęło ich o wiele mniej niż Niemców...
milbas Napisano 23 Wrzesień 2005 Napisano 23 Wrzesień 2005 I obiecana ROSYJSKA:-) za wzorowe trzelanie. Chociaż obie luy ma ścięte, to jak na pole orne stan niezły.MILBAS
grba Napisano 23 Wrzesień 2005 Napisano 23 Wrzesień 2005 Przepraszam nie dokończyłem; zwycięski sałdat` swoje odnaczenia nosił, jeżeli żyje nosi do dzisiaj. Sami wiecie, że może mieć ich tyle, że ledwie mieszczą się na marynarce. Wehrmachtowcom, nawet tym którzy przeżyli, nie było dane czynić to powszechną jawnością i aprobatą.Pierwsza zaprezentowana odznaka Готов к защите Родины" (ГЗР)- Gotów do obrony Ojczyzny nadawana była obok odznaki ГОТОВ К ТРУДУ И ОБОРОНЕ" (ГТО). Nagradzaną nią uczniów starszych klas (dziesięciolatki) uzyskujących dobre wyniki w sporcie i sportach obronnych. Przypuszczam, że prezydent Putin trenujący w wieku szkolnym sampo również został nią odznaczony. Na rewersie odznaki napis pierwszy stopień. Odznaka z aluminium brakuje agrafki".
danieloff Napisano 26 Wrzesień 2005 Napisano 26 Wrzesień 2005 W dolnym rzędzie - carska odznaka za strzelanie i medal Za Bojowe Zasługi, z tyłu numerowany.
HERWOLF Napisano 26 Wrzesień 2005 Autor Napisano 26 Wrzesień 2005 to po lewej to z dziś -po prawej wcześniejsze nie jest to odznaczenie ale w temacie piekne--- mniam jak ja lubie takie ślicznotki pozdro
grba Napisano 26 Wrzesień 2005 Napisano 26 Wrzesień 2005 СССР За боевые заслугиUstanowiony Dekretem Prezydium Rady Najwyższej ZSRR 17 października 1938 r.Autorem projektu był S. DmitriewMedalem nagradzano osoby służące w Armii Czerwonej, w marynarce wojennej, w wojskach ochrony pogranicza i inni obywatele ZSRR aktywnie wpływające na sukcesy działań bojowych, umacniających gotowość bojową armii.Dekret Prezydium Rady Najwyższej ZSRR z 4 czerwca 1944 ustanowił przyznawanie za 10 lat wzorowej służby w Siłach Zbrojnych ZSRR, w wojskach NKWD i NKGB ZSRR, generałów, oficerów, starszych sierżantów i sierżantów służby nadterminowej.Przyznawany do rozpadu ZSRR, potem także ale w imieniu Federacji Rosyjskiejhttp://awards-su.com/index/md/bz/ru/zaboevzasl.htmMedal nie byle jaki, numerowany. Niestety radziecko-rosyjski porządek nie pozwala na ustalenie odznaczonego.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.