Skocz do zawartości

Sherman nadpływa!

Duncam

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
W naszym wojsku i miastach mamy wiele czołgów-pomników, generalnie są to jednak głównie powojenne T-34/85 (w całym kraju ponad 50).

A teraz jednostka wojskowa z Żagania wzbogaciła się o czołg Sherman, choć nie wiem jeszcze, jaki jest to dokładnie model. Oficjalnie czołg jest darem tzw nowej armii irackiej dla WP, a całą sprawę wykręcił gen. Skrzypczak, dowódca poprzedniej zmiany PKW Irak. Obecnie czołg płynie do Polski. Docelowo M4 stanie w Żaganiu.

Będę miał zdjęcia, to zamieszczę.
Napisano
No to ladnie, jak juz kiedys pisalem, czekam na wiecej:
http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=30682#30707

Generalnie brac co tylko sie da, miejmy cos z udzialu w wojnie skoro i tak w tym siedzimy!!!
Napisano
Zdobycz wojenna to to nie będzie. Przynajmniej oficjalnie to dar 8. Dywizji Nowej Armii Irackiej dla PKW Irak.

Czołg ma jeden feler - nie ma silnika i generalnie to wydmuszka".
Napisano
To jest Sherman Trojański i jak już dopłynie do Żagania, to z jego wnętrza wysypie się 20 milionów Fedainów z długimi, nieprzyjemnie zakrzywionymi mieczami. (Jak robili zrzutkę na prezent to Saddam też się dołożył).
Napisano
fajnie :) mam nadzieje, że już nigdy ani shermany, ani t-34, ani nic innego z tych rzeczy organicznie, jako gatunek nie będzie kierowane do Hut, jak to bywało np. na początku lat 50.
Napisano
maxikasek cos on mi do końca nie pasuje na shermana może to raczej jakis niszczyciel czołgów z 90mm-M36 ( ? ) .Podobne okazy widziałem na zdjęciach z wojny w ś.p Jugosławii.
A co do panter to pantery niech oddają poprzednim włascicielom a nie nam...
Napisano
Juliani mam je w ksiazce ,nie mam skanera ale porobie fotki cyfrowką i ci na maila podesle ,byloby fajnie jakbys je zamiescil na forum ( dopiero jutro to zrobie )!!!
pzdr pik78
  • 3 weeks later...
Napisano
Ech, no i wykrakałeś maxikasek, nie dostaniemy M4 tylko właśnie działo pancerne M 36. Dokładnie to, jakie pokazałeś na zdjęciu.

Będzie to wprawdzie pierwsze takie działo w Polsce, ale jednak będzie trochę głupio wyglądać jako pomnik upamiętniający 10 BPanc i 1 DPanc Maczka (bo M36 to raczej nie posiadaliśmy).
Co ciekawe, jest to pojazd zdobyty przez Irakijczyków na Irańczykach w czasie wojny 1980-88 (w walce, dostał trzy trafienia...)
Napisano
Witam. No my Polacy to jednak potrafimy robić świetny interes wpakowaliśmy ładnych pare milionów w tą wojne ale za to jakie łupy. A chcą generała Jaruzelskiego sądzić za Czechosłowacje 68r. śmiech na sali jestem ciekaw ilu czechów zgineło wtedy od naszej broni a ilu zgineło irakiczyków naprzykład podczas tych sławnych akcji Gromu. Acha tą skorupe tego pojazdu niech czasem nie zapomną zprawdzić licznikem gajgera tak na wszelki wypadek. Pozdrawiam.
Napisano
Witam. No kolego pik78 jestem pod wrażeniem tego tekstu o mało się nie wzruszyłem jak stary siennk. Od jakiegoś czasu jestem pełnoletnim obywatelem tego kraju i naprawde wiem kiedy mam iść spać. Pozdrawiam.
  • 3 weeks later...
Napisano

Sherman ? przypłynął do Szczecina 28.10.05 szkoda że był rozładowywany po godz 20 zdjęcia wyszły kiepsko
armata 90 mm , brak stropu wieży M36?

Napisano
Podaję linka, gdzie gość pisze o dużej liczbie sprzętu Irańskiego - po - amerykańskiego, który widział koło Basry - pozostałości po wojnie z Iranem:
http://web.inter.nl.net/users/spoelstra/g104/iran.htm
Napisano
czy ktos wie ile jest takich m 36 na swiecie? bo zakladam ze amerykanie cos sobie zostawili po wojnie i nie oddali wszystkiego ,jako pomoc dla sojusznikow.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie