Anielskooki Napisano 16 Wrzesień 2005 Autor Napisano 16 Wrzesień 2005 witamPytanie to kieruję głownie do kolegów z ursynowa i piaseczna.Czy szukaliście kiedyś w lesie kabackim i z jakimi efektami.Tam chyba nic nigdy się nie działo ale skarby mogą być wszędzie....Anielskooki
Rso Napisano 16 Wrzesień 2005 Napisano 16 Wrzesień 2005 Witam. no nie dokońca może troche tam jest jeszcze iła 62. Pozdrawiam.
wars98 Napisano 16 Wrzesień 2005 Napisano 16 Wrzesień 2005 Witam!Gdzieś w Las Kabacki runął we wrześniu 1939 r. Me-109, poza tym były tam także przeprowadzane egzekucje, więc mogą być groby masowe...Pozdr.wars98
Anielskooki Napisano 16 Wrzesień 2005 Autor Napisano 16 Wrzesień 2005 wars98 czy masz jakieś dokładniejsze informacje o tym samolocie.Korci mnie bardzo żeby pochodzić po tym lesie ale brak motywacji i towarzystwa...
Peter Napisano 16 Wrzesień 2005 Napisano 16 Wrzesień 2005 Mimo. że mieszkam 300 od Kabackiego to polecał bym raczej tereny przy lotnisku na Okeciu od strony ul. Na Skraju/ Paluch a szczególnie cz. przylegającą do schroniska dla zwierząt. Niestety obecnie własność Portów Lotniczych ale nie ogrodzona. Są to tereny przedwojennej Wytwórni Samolotów wysadzone w 1939r i nie przebadane do dziś.
wars98 Napisano 16 Wrzesień 2005 Napisano 16 Wrzesień 2005 Witam!Anielskooki. Hmmm... Musiałbym poszukać. Jutro zerknę do mych mądrych knig... skąd pochodzi ta informacja. Pochodziłbym poszukać, ale czasu ni mam ): , a i na Natolinie/w Kabatach nie mieszkam od lat.. (od 1987 r.?? szok...), wróciłem na Wolę. (:Pozdrawiamwars98
Rybciak Napisano 16 Wrzesień 2005 Napisano 16 Wrzesień 2005 Ja kiedys mialem okazje troche pochodzic, ale takiego smietnika to jeszcze w zyciu nie widzialem! :-(Poza trzema popularnymi luskami to milion kapsli, aluminiowych wieczek, puszek i chyba najgorsze flaszki po wodce i winie, a dokladnie pierscien na szyjce od nakretki. Sa wszedzie, i na sciezkach jak i daleko poza nimi..... po godzinie ma sie powaznie dosc.Niestety, o Me-109 nie slyszalem, ale owego czasu zlomiarze wyciagali wszystko co sie dalo, wiec to trudna sprawa.
Anielskooki Napisano 16 Wrzesień 2005 Autor Napisano 16 Wrzesień 2005 Mieszkam na NA SKRAJU i większość tego terenu przeszukałem(z wyjąykiem miejsc blizej schroniska)Nigdy nie znalazłem nic co mogło by sugerować że była tam fabryka samolotów.Anielskooki
Peter Napisano 16 Wrzesień 2005 Napisano 16 Wrzesień 2005 Jak pracowałem tam w 1977 roku to w cześci między schroniskiem a lotniskiem były dostępne jeszcze wejścia do dolnych kondygnacji (zalanych). Bez wykrywki znależliśmy z kumplem m.i. odlew cylindra (radiator)z silnika gwiazdowego, iskrownik z kondensatorem Philipsa z 1936r, tabliczki PZL -owskie.
slw Napisano 16 Wrzesień 2005 Napisano 16 Wrzesień 2005 Wschodnim skrajem, okolice gajówki, poten na Natolin, szła odsiecz do P.W. Stali tam chyba kilka dni.Wie ktoś co to za okopy (raczej stanowiska) w Pn-Zach skraju? (Kormoranów/Kolibrów, chyba ) Jest ich z 8 (?) i nie są to doły na sadzonki itp.Wybieram się tam z rok.... :( ale to jest niezły śmietnik, szczeg blisko skraju lasu. No i słyszałem że trzeba uważać (pijaczki, dresy).pzdr
slw Napisano 16 Wrzesień 2005 Napisano 16 Wrzesień 2005 Tajnos agentos. Ktoś już dawał, przypominam:http://maps.google.com/maps?q=Warsaw,+POLAND&spn=0.424347,0.666046&t=k&hl=enmój dom widać, samochod nie, pewnie byłem w pracy :)
Rybciak Napisano 16 Wrzesień 2005 Napisano 16 Wrzesień 2005 Mojemu koledza dresiarze odebrali w lesie rower, mimo ze byl z marketu za 200zl, podobno to nagminne w mniej uczeszczanych czesciach lasu, wiec radze ostroznosc z wykrywka!
wars98 Napisano 17 Wrzesień 2005 Napisano 17 Wrzesień 2005 Witam!Info o upadku Me-109 we wrześniu '39 na Las Kabacki pochodzi z książki autorstwa Jerzego Pawlaka, pt. Wrzesień 1939. Polskie eskadry w wojnie obronnej", wyd. WKŁ, Warszawa 1991. Na stronie 43 jest taka oto wzmianka:>>[rzecz dotyczy walk 1 września 1939 r. około godz. 16:00 nad Warszawą z udziałem 113 Eskadry Myśliwskiej](...) nad Warszawą pchor. Radomski zestrzelił Me-109, odnosząc niegroźną ranę ręki i przywożąc w swej jedenastce" około 30 przestrzeleń płata i kadłuba (wraz z ppor. Dudwałem pojechali na miejsce upadku Messerschmitta /gdzie??? - wars98/, zabierając kilka pamiątek po zniszczonym wrogu; dowódca brygady osobiście potwierdził zestrzał). Por. Borowski także zestrzelił 1 Me 109, którego pilotował nie byle kto - były zastępca dowódcy legionu Condor" - oberst Henschke, znajdując dopiero w Lasku Kabackim miejsce ostatniego lądowania (Borowskiemu przywieziono jako trofeum wojenne rękawiczkę poległego Niemca).
slw Napisano 16 Listopad 2005 Napisano 16 Listopad 2005 To tak z grubsza te stanowiska", 10 czy 12 szt, dzieciaki latały i się mi pomieszało. Mają jakieś 5x5 m, od siebie różnie, ok. 15-20 m, więc raczej blisko. Wejście jeśli widoczne to +- od zachodu. No i las był tam i przed wojną jak mi się zdaje. Ma któs jakiś pomysł?A w Lesie niemcy faktycznie mordowali ludzi, jest co najmniej 1 pomnik (kamień).pzdr
TIX Napisano 17 Listopad 2005 Napisano 17 Listopad 2005 Chciałem tylko przypomnieć że Las Kabacki jest rezerwatem i jeśli mam być szczery to nie chciał bym widzieć krajobrazu księżycowego. Jak już ktoś tam się wybiera to niech dokładnie zasypuje dołki
Arbi1000 Napisano 10 Czerwiec 2009 Napisano 10 Czerwiec 2009 Tak sobie przeglądam stare posty i natrafiłem na Las Kabacki.Nie chcę nikogo urazić, bo pewnie są wśród nas, których ta tragedia osobiście dotknęła (nie mam na myśli Me 109).Nie wiem jak teraz ten teren wygląda, bo ze stolicą pożegnałem się w 1989r.Byłem tam w dniu tragedii i nikomu nie życzę podobnego widoku.
carabus Napisano 10 Czerwiec 2009 Napisano 10 Czerwiec 2009 miejsce po tragedii zostało obsadzone modrzewiami w formie krzyża-u podstawy wsadzono dęby - jesienią z samolotu widać złoty krzyż, na czerwonej podstawie w otoczeniu zieleni - widok ściskający w dołku - wiosną - widać czarny krzyż - modrzew puszcza ciut póżniej niź graby.Poza tym jest to rezerwat
vis1939 Napisano 17 Czerwiec 2009 Napisano 17 Czerwiec 2009 Teren jednostki dla zainteresowanych.Pozdrawiam.http://mapy.pomocnik.com/mapy-satelitarne/?mapa=3855
boat88 Napisano 19 Lipiec 2009 Napisano 19 Lipiec 2009 szukał ktoś w kabatach swego czasu trochę,lub szuka,jakieś fanty wyszły wam??
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.