Skocz do zawartości

Historia pewnego Falschirmjäger

grba

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Otrzymałem ten dokument od człowieka, który twierdzi, że jego ojciec przyżył wojnę i wrócił do domu (XXX koło Gliwic)w 1948.

Deutsche Dienststelle (WASt)
für die Benachrichtigung der nächsten Angehörigen
von Gefallenen der ehemaligen deutschen Wehrmacht
Eichborndamn 167 1 Berlin 52

Datum 12 Mai 1971
Ref. VI/6 – Schm

Bescheinigung

Folgendes` wurde festgestellt XXXXXXXXXX Karl, geb. 30.07.192X in XXXXXXX Krs. Gleiwitz

Truppenteile
1.10.19XX.Freiwillig zum 1. falschirmjäger Erzatz. Batalion Falschirmsprungschule Stenda
1.4.1942. befördert zum Gefreiten
2.4.1942 versetz 1. Falschirmjäger Div. 4.Regm. 3.Bat. 11.Komp.
12.10.1942. Ausgezeichnet. E.K. II.
18.01.1944. verwundet rechter Oberarm.
21.05.1944. Ausgezeichnet. E.K. I.
25.05.1944. befördert zum Unteroffizier.
25.05.1944. verleihung Nahkampfspange (Bronze)
20.06.1944. abgestellt zum Reserve Offizierslehrgang.
12.07.1944. abgestellt zur Frontbewährung. 1. Falschirm. Div. Kampfsgruppe für Sondereinsatz.

Unteroffizier XXXXXXXX Karl beraß 5 (fünf) Penzervernichtung Abzeichen.
Charakter
Pflichtbewußt, tapfer, aber Jähzornig.
Letzte meldung 25.07.1944. Vermißt
Heimatanschrift Vater Karl XXXXXXXXXXXXXX Krs. Gleiwitz

Komentujcie, proszę.
Napisano
Bingo! Od ballesta. Ale czy tatusia ballesta? Mam wątpliwości, bo wymazał wiele istotnych danych (XXX). W ten sposób mogę udowodnić w necie, że jestem generałem.
Napisano
Grba!

Ale to Ballest" i tak jest ugotowany na mięko, chyba że dał Ci cudzy dokument.

Ile to roboty, żeby sprawdzić ten dokument w Bundesarchiv-Militärarchiv (BAMA) we Freiburgu. Jakieś sygnatury chyba masz na tym dokumencie...?

Paru polskich historyków PSP i Luftwaffe pracuje na dokumentach z BAMY to mogliby coś dobrego dla Polski zrobić i wreszcie ujawnić kim jest faszysta Ballest", skoro Policji nie chce się ruszyć d(p)upy i ścignąć fanatyka po IP.

:-)
Napisano
Wybacz, ale moim celem nie jest fatygowanie policji. Mamy na szczęście wolność słowa, dzięki której wolno powiedzieć: łżesz". I korzystam z tego prawa:
http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=94&w=28856851&v=2&s=0
  • 1 year later...
Napisano
Właśnie minęła kolejna niokrągła rocznica...

A tu jeden taki pisze:

Rocznica najwiekszej kleski Polakow
Autor: ballest ☺
Data: 17.05.07, 10:56 + dodaj do ulubionych wątków

Minela rocznica zwyciestwa slasko-niemieckiej I Dywizji Spadochroniarskiej Gen. Heydricha (notabene, uwazanej za najlepsza w II Wojnie Swiatowej) nad Armia Andersa.
Warto to przypomniec.
--
pyrsk
Ballest
Dobra retoryka jest tarcza niewiedzy"
http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=639&w=62591446&a=62591446
Napisano
Grba, wyrazy uznania za zimną krew i kulturę w dyskusji z tą trzeciorzędną, niedouczoną i tępą kreaturą, której miejsce jest na śmietniku nie tylko historii, ale pierwszego lepszego Asylantenheimu w Niemczech !!!
Z zasady unikam czczych polemik z tego typu demonami intelektu, ale kumulacja złej woli, tępoty, braku wiedzy i chęci jątrzenia u tego osobnika przekracza granice, które uznaje za dopuszczalne.
Jak go namierzycie przez np. BAMA, dajcie mi znać !
Napisano
trochę mi żal tego ballesta. Ostatnio czytalem, ze takie zachowanie, jakie prezentuje ballest jest wynikiem trudnego dzieciństwa a najczęściej molestowania seksualnego przez kolegów ze szkoły...
Napisano
A kto to jest? Jakiś biedny pan plujący się o niemieckość Śląska i nienawidzący wszystkiego co polskie, bo jego tatusia nazistę wywalono precz czy co?? :>

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie