Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 238
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Jozfig,
czyli wg Ciebie nielegalna powinna być np. patriotyczna manifestacja z okazji 3-go Maja? - bo tak powidziało jakieś bydlę które akurat siedziało przy korycie?! Współczuję Ci - albo wiedzę o tamtych czasach posiadasz tylko z rozmów z kolegami - zomolami, albo tak ci komuna mózg wyprała. W tamtych czasach byłbyś pewnie idealnym obywatelem! Dzięki podobnemu myśleniu powstawały obozy koncentracyjne 70 lat temu - a ci którzy je zakładali mówili pózniej że oni tylko wykonywali rozkazy!
Jeśli większość z rzeczy którymi dziś możemy się cieszyć jako wolni ludzie, była nielegalna w tamtych czasach, to dlatego że trwania jedynie słusznego ustroju broniły takie kmioty jak Twoi koledzy!

jankos

Jankos ty wcale nie czytasz tego o czym ja piszę i wypowiadasz się nie na temat. Mówimy o możliwości stosowania środków farmakologicznych przez ZOMO-wców a ty opowiadasz o patriotycznych manifestacjach. Według mnie to są to dwie różne rzeczy. Oczekuję że ktoś przedstawi tu wiarygodny dowód stosowania takich środków przez funkcjonariuszy, bo te które były przedstawione tutaj do tej pory to są tego samego typu co lądowanie talibów w Klewkach.

Jozfig,
masz rację - mój mail dotyczył wcześniejszych wypowiedzi Zomola i Komunycccp. Sorry.
Co do twoich kolegów - zomowców, to nie sądzisz chyba aby chwalili się wszystkim co robili w czasie bycia zomowcem. Mówią tylko to co chcą powiedzieć.
Co do używania przez nich środków farmakologicznych to napisałem co widziałem - a wg mnie niektórzy z nich wyglądali jak naćpani.

jankos

No właśnie, skoro moje informacje uważane są za mało wiarygodne mimo że pochodzą od źródła, bo przecież chyba nie wierzycie że wszyscy oni złozyli ślubowanie aby nie ujawniać prawdy. Z drugiej strony stres, zmęczenie oraz gaz działały na obie walczące strony w podobny sposób więc wszelkie obserwacje mogły być złudne i głównie wyrażały własny stosunek psychiczny do strony przeciwnej.

No i tak można dyskutować w nieskończoność więc ja osobiście kończe ten wątek.

To będzie pewnie długa wypowiedź, ale fajnie by było, gdyby Ci co uderzają pięściami w stoł, przeczytali jej całość..

Ktosiek, mnie się wydaje, że Ty natomiast cierpisz chyba na na inną chorobę - znacznie gorszą bo - nienawiść!!

Oczywiście, że nie było w porządku rozbijanie patryiotycznych manifestacji, ale niestety taki był ten ustrój - a jeszcze w patologicznych warunkach stanu wojennego - moim zdaniem matka w ciąży idąca na nielegalną manifestację była lekko nieodpowiedzialna.. Sorry, ale co byście powiedzieli o kobiecie w ciąży, która w dzisiejszych czasach idzie na derby Warszawy i siada na Żylecie"?? W tamtym czasie z rozkazami się nie dyskutowało, a za to w jakim kontekście ZOMO występowało 1,3 maja, 31 sierpnia itd. są odpowiedzialni ci którzy ich tam wysyłali, a ci nie nosili mundurów MO ani LWP, ale białe koszule i garnitury..

Co do narkotyków.. Znam mnóstwo opisów jak niby ZOMO-wcy mieliby się zachowywać pod wpływem narkotyków - pobudzenie, trzęsące się ręce, piana na ustach, amok.. Ludźmi w takim stanie nie da się kierować, nie da się nad nimi zapanować.. I wyobraźcie sobie kilkaset takich ludzi wysłanych na kilkutysięczny tłum.. Nawet jeśli ci, mieli kaski, tarcze, pałki i gaz to ten tłum by ich rozszarpał. ZOMO żeby było skuteczne - musiało być karne i opanowane. Gdyby ZOMO działało chaotycznie, w amoku to tłum szybko wykorzystałby to przeciw nim.. To nie jest rzaden dowód, ale logika..

Komunacccp założył temat aby zdobyć fotografie ZOMO. Dyskusja toczy się na zupełnie inny temat, Wy macie swoje zdanie, które ja szanuje (dopóki ktoś mi nie wyjeżdza z chamskim tekstem tymu zomofil", albo że komuna wyprała mi mózg)ale ja mam swoje zdanie, którego nie zmienie pod wpływem marnych argumentów, a byłbym wdzięczny gdybyście Wy mnie spróbowali wysłuchać, bez niepotrzebnego sarkazmu i nienawiści.. Naprawdę wiem o czym mówie, jako dowód" wkleję zdjęcie mojej iblioteczki".. te ksiazki nie stoją tam dla ozdoby i większość z nich jest przeczytana od deski do deski, a zauwarzcie, że 70% tej literatury jest pisana z pozycji ludzi Solidarności". Pozdrawiam!!

ZOMOL, Czy nawet gdyby ta ciężarka kobieta poszła na mecz można ją pałować? Czy normalny człowiek by się na to zdobył? Pomijając już moralny aspekt karania dziecka za głupotę matki, chyba nikt normalny nie uderzył by ciężąrnej kobiety, niezależnie od okoliczności.

dzieki ZOMOL:) masz racje wiekszosci tytmi ludzmi kieruje nienawiść!! Poprostu ZOMOWCY musieli sie bronic jesli by rzucili palki i tarcze to zostali by rozszarpani jak kolega wspomnial. Nieraz slyszalem opowiesci bylych zomowcow na ten temat, ciezko z nimi bylo jak ich dorwali manifestujacy!! Moim zdaniem obie strony sa wszystkiemu winne!! Jak powiedzial zomol Taki ustroj co poradzimy jestem w jego wieku wiec nie mialem z ZOMO za wiele doczynienia. Tam ludzie musoieli wykonywac rozkazy i tyle!!

Zomol,
a dlaczego mam się wypowiadać bez nienawiści o gościach którzy zrobili mi krzywdę? Którzy może i byli narzędziami reżimu i wykonawcami rozkazów, lecz przecież tak samo tłumaczyli się nazistowscy oprawcy. Tylko skala ofiar jest inna (na szczęście).
Ja w latach osiemdziesiątych nie należałem do żadnej organizacji - na demonstracje chodziłem jako zwykły człowiek, podobnie zresztą jak większość ludzi w nich uczestniczących. I tylko za to że szedłem wraz z innymi w pochodzie zbierałem wpierdol! Tłumaczenie że taki wtedy był ustrój do mnie nie trafia - to że Ty teraz możesz iść bezpiecznie na taką demonstrację to m.in. zasługa ludzi którzy wtedy walczyli z zomowcami, a nie dawali się gnoić bandytom za jakich uważam funkcjonariuszy ZOMO.
Prawda jest taka że bez wykonawców rozkazów żaden reżim nie przetrwa - więc nie wybielaj proszę zomoli którzy za kasę (pamietajmy że żołd nawet szeregowca w ZOMO był wyzszy od przeciętnej pensji) lali pałami lub strzelali do swoich rodaków, a teraz najchetniej by o wszystkim zapomnieli.

jankos

Co do narkotyków.. Znam mnóstwo opisów jak niby ZOMO-wcy mieliby się zachowywać pod wpływem narkotyków - pobudzenie, trzęsące się ręce, piana na ustach, amok.. Ludźmi w takim stanie nie da się kierować, nie da się nad nimi zapanować.. "

Co do w/w wypowiedzi, to kolega niewiele wie o środkach farmakologicznych i ich działaniu. Proponuję pogadać z jakimś fachowcem, np. lekarzem.
Podam taki przykład, już o tym pisałem. W Afganistanie Amerykanie zbombardowali oddziały kanadyjskie. Pilotów postawiono w stan oskarżenia - byli pod wpływem narkotyków, badajże amfetaminy. I tu wyszło szydło z worka, rozkazów pisemnych co prawda nie było, ale zalecano pilotom branie przed dłuższymi misjami. Zapewniam, że machanie pałą wymaga dużo mniej samokontroli, niż misja w F-16.

Ironrat

nie nie mam nikogo w rodzinie z ZOMO, ale staram sie zrozumiec tych ludzi i badac ich historie przeciez to sa ludzie jak my!! Fakt nie kazdy czlowiek jest doskonaly, ale nie mozemy oskarzac wszystkich o zbrodnie paru ludzi!!! A co do narkotykow to niech sie zajma specjalisci!! a nie ktos uslyszal od kogos i pisze bzdety!!

Witam
W 1989 roku, podczas ostaniego zjazdu PZPR w warszawskiej Sali Kongresowej mialem przyjemnosc scierac sie z bohaterska formacja ZOMO:-)
Za duzo pisania co sie tam dzialo.W kazdym razie, po 6 latach bedac juz zolnierzem zawodowym,poznalem kolesia (rownierz zawodowy)ktory byl wowczas ZOMO-wcem.
Okazalo sie, ze walczylismy"na tym samym odcinku, tylko po dwoch stronach barykady:-)
Wypilem z nim morze wodki i opowiedzial mi troche o tym jak wygladala sluzba w tej formacji.
Przedewszystkim fala"w wojsku to byl pikus w porownaniu z fala w ZOMO.
Pozatym nie dawano Im zadnych narkotykow, bo nie bylo takiej potrzeby.Z reguly Ci ludzie lubili to co robili i adrenalina podczas dzialan powodowala, ze wygladali jak nacpani.Powiedzial wprost, ze Oni nas wtedy nienawidzili!
Widzac lecace kamienie w Ich kierunku, mieli ochote nas rozerwac!!! :-)
Jezeli chodzi o sposob rekrutacji, to On dostal powolanie do NJW MSW, a dopiero po unitarce za Jego zgoda przeszedl do ZOMO.
Pozdrawiam

Panowie bez obrazy , ale gloryfikowanie postępowania ZOMO jest tak samo niezdrowe jak latanie w mundurze SS. Mam wielki szacunek dla waszego hobby. Sam zbieram różne rzeczy.Posiadam nawet kilka fantów po MILICJI, ale nie piszcie bredni na ten temat. Dorabianie ideologii do kolekcjonerstwa nie pasuje.
Jako dobrą wolę na zakończenie tego ideologicznego sporu mam propozycje. Jeśli zbieracie fanty po ZOMO ,to oddam chętnemu kurtkę zimową moro po kompanii specjalnej ZOMO w Łodzi (stan dobry, wzrost ok 176 cm ) .
Pozdrawiam Darek

• 4 weeks later...
Panowie aby była jasna sprawa nigdy nie porównałem ZOMO do SS !!!!O czywiście w sensie win i zbrodni !!!
Jedni jak i drudzy maja swoje za skórą i to fakt!!!!
Ale musiałbym być kompletnym ignorantem aby porównywać obie te formacje.
Pragnę przeprosić komunecccp jeśli go uraziłem !!!!
Wiem, że jest kolekcjonerem z krwi i kości !!!!
Pozdrawiam Darek
To była ostatnia moja wypowiedź w tym temacie !!!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie