Skocz do zawartości

Kolejny 7TP

jotes

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam,
czy ktoś z szanownego grona ma jakieś sugestie nawet nikłe co do okolic gdzie to zdjęcie zostało zrobione?????
Jakoś mi to nie pasuje do niczego........a może ....

Pozdrawiam
PATRON
Napisano
Może po prostu pole? :-)
Jak dla mnie, to na tym zdjęciu (w dodatku kiepsko zreprodukowanym) nic nie widać, co by pozwałało snuc jakieś dalej idące przypuszczenia. Jakby się uprzeć, to po lewej stronie na horyzoncie może jest las?...
Napisano
Latyfundia feudalnych panów IIRP ;-) Faktem jest, że w wielu miejscach krajobraz po wojnie dośc mocno się zmienił. Najmniej kontrowersyjnym przykładem może być Jura, którą po prostu w znacznym stopniu zalesiono lub pozwolono zarosnąć....
Napisano
Witam,
spać mi nie daje to zdjęcie,
mam kilka pytań , może ktoś będzie miał jakieś pomysły????
1/ gdzie jest gąsieniczka co jej nie ma , nie widzę żeby stał na resztkach....
2/ Dzialo wymontowane.....
3/ jak dziala nie ma to nie ma i ckm'u

pustka dookoła....

tak sobie myślę że to chyba jakieś późne zdjęcie musi być.... czyżby chłopi już rozwlekli to co się dało zabrać....???
A czy przypadkiem ten czołg nie stoi na wzgórzu i dla tego nie widać żadnej okolicy??? jak tak to może jest to okolica Tomaszowa L , gdzie jak wieści gminne niosą 7TP szły po polach. Wzgórki to tam są tylko coś mi ta gleba za jasna jak na okolice Tomaszowa....
a tam to trochę tego zostalo naszego sprzętu z tego co pamiętam to z 22 sztuk na polu walki w pierwsej fazie zostało 14 ...... czyżby to był jeden z nich????
Proszę o jakieś ustosunkowanie się do mojej ideii.....

Pozdrawiam PATRON
Napisano
Idea jest taka, że tak na prawdę, to niewiele widać...
Mam też wrażenie, że nawet do tego stopnia, że nie zauważyłeś, że to wersja dwuwieżowa ;-)

Napisano
witam,
Sorry , pewnie że dwu :-)))), ale i tak obstaję przy Tomaszowie, dwu wieżowe juz lepiej identyfikować w tamtych okolicach, bo były tylko w okolicach Zielonego..... :-)

Pzdr PATRON
Napisano
I przy okazji pytanie do praktyków: ile czasu trzeba na wymontowanie jarzma i po co to robić (tzn. ckm można przecież wyciągnąć bez jarzma?)

Pzdr,

jotes
Napisano
A może w przypadku Browninga nie jest to takie łatwe ze względu na chłodnicę? Bo jak sobie przeglądam zdjęcia porzuconych dwuwieżowych 7TP, to zawsze mają jeszcze ckm-y, czego o jednowieżowych czy np TKS-ach powiedzieć raczej nie można. Ciekawe...
Napisano
Jak zbudujemy 7TP to ci powiem czy było to łatwe:))))))))

Na podstawie replik wz.34 i budowanej TKS ( to samo jarzmo) wyciągnięcie Hotchkissa zajmuje ok. 1 - 2 minut. Ale dalibóg nie mam pojęcia ile byśmy wyciągali Browninga wz. 30.
Hartmann może potwierdzicić

pozdrawiam

akagi
AKME ( Akagi & Kusiak Military Enterprises)
Napisano
Na okolice Tomaszowa Lub. to raczej nie wygląda. O ile wiem, pod Tomaszowem dwuwiezowych 7TP nie było, a tam gdzie walczyły jakiś zagajnik chociaż powinien się zmieścić w kadrze. Ukraina ? hmm .. raczej wątpliwe. Należy pamiętać, że jeśli juz tam były to w okolicach między Tomaszowem a Lwowem. Tam jest teren pagórkowaty i zalesiony .. jak to Roztocze. Bardziej już to wszystko przypomina albo majątki rolne Wielkopolski albo poligon doświadczalny w głębi Rosji. Te Dzikie Stepy które tak się kojarzą z Ukrainą ( ale nie występują na Kresach Wschodnich ) są bliżej Kijowa.
SZUKAM
Napisano
Akagi: nie tyle o 7TP mi chodziło, co o jarzmo uniwersalne. Myślałem, że może spotkaliście się z informacją o tym jak montowany był w nim Browning.

SZUKAM: co do Ukrainy masz pełną rację. Mi chodziło tylko o wygląd terenu, ani przez myśl mi nie przeszło, że zdjęcie może być tam zrobione (pierwsze skojarzenie było z Saharą, dobrze, że tego nie napisałem ;-))))

Pzdr,

jotes
Napisano
Witam!W kraju jest w tej chwili jedno niekompletne jarzmo w MWP na Powsińskiej po Ś.p Jaremie i P.A ma czop kulisty z tego.Pytacie czemu tak mało?? Ano temu że chłopu co miał szanse rozkęcić czołg czy tankietkę najbardziej były potrzebne blachy i śruby.Temu też znajdują się gąsienice zapadniete w glebę.Jarzmo było skręcone z kadłubem w przypadky TKS -a na 6-ciu śrubach M-12 i gwarantuję iż nie tak łatwo było się do tego dobrać.Co do mozliwości szybkiego wyciągnięcia Browninga wz.30 z dwuwieżowego 7Tp sie nie zastanawiałem.
Leszek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie