IwoJima Napisano 10 Wrzesień 2005 Autor Share Napisano 10 Wrzesień 2005 WitamW wątku http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=199533#200001poruszony został temat rekonstrukcji pod Dzwolą(zamojskie), która miała by się odbyć 2 pażdziernika. Czy ruszyło się cos w tej kwesti?Kto to organizuje i kto będzie w niej uczestniczyć?PozdrawiamIwoJima Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
01dalton Napisano 11 Wrzesień 2005 Share Napisano 11 Wrzesień 2005 Witam . Z grubsza szczegóły są dograne - 2 pażdzernika ,początek uroczystości godz.9.00 ( sama inscenizacja koło godz.14.00). W inscenizacji będą brały udział 2 grupy ( GRH Galicja" i część GRH im . por. Wira").Organizator - Dyrektor szkoły w Dzwoli . Pozdrawiam . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
01dalton Napisano 13 Wrzesień 2005 Share Napisano 13 Wrzesień 2005 Witam .Jeżeli są jacyś chętni do uczestnictwa w rekonstrukcji to potrzebnych jest kilku niemcow ( odpadają kamo ,raczej bluzy feldgrau - umundurowanie i wyposażenie jak na 1939 rok) , no i kilku polaków też by się przydało . Zbiórka w sobotę przed szkołą w Dzwoli o 16.30 , ewentualnie wczesnie rano w niedzele 7.00 . Chetni niech dadzą znać w poście . Pozdr . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
01dalton Napisano 27 Wrzesień 2005 Share Napisano 27 Wrzesień 2005 Witam .Czy wszyscy jadą na Kock ? Bo widać że nie ma chętnych do uczestnictwa w rekonstrukcji . Pozdr . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polsmol Napisano 27 Wrzesień 2005 Share Napisano 27 Wrzesień 2005 O ile mi wiadomo Cytadela będzie w Kocku jak w zeszłym roku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
01dalton Napisano 28 Wrzesień 2005 Share Napisano 28 Wrzesień 2005 Witam . Wiem bo kontaktowaliśmy się z nimi .Ale nie chodzi nam tylko o grupy GRH , przecież jest też dużo osób nie zrzeszonych , których też zapraszamy ( trzeba mieć tylko umundurowanie) Pozdr . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiler p Napisano 28 Wrzesień 2005 Share Napisano 28 Wrzesień 2005 Hmmm, a co ciekawego dzieje się w Kocku ?? Jakaś rekonstrukcja czy tylko uroczystości ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raf Napisano 28 Wrzesień 2005 Share Napisano 28 Wrzesień 2005 witojcieGorole niskopienni spod Krosna (ćwiortka GRH Galicja)pewniuśko wartko przyjadom do Dzwoli.hej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
01dalton Napisano 28 Wrzesień 2005 Share Napisano 28 Wrzesień 2005 Witam . W Kocku też ma być jakaś rekonstrukcja bitwy 2 pażdzernika , ale niestety nic więcej na ten temat nie wiem ( dla mnie to za daleko ) . Raf do zobaczenia na miejscu . Pozdr . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luk94 Napisano 28 Wrzesień 2005 Share Napisano 28 Wrzesień 2005 NO to raf pewno trzeba bedzie wyjechac przynajmniej o 6 rano :D GRH Galicja nadchodzi ze wsparciem! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
01dalton Napisano 28 Wrzesień 2005 Share Napisano 28 Wrzesień 2005 Każde wsparcie się przyda !!Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiler p Napisano 28 Wrzesień 2005 Share Napisano 28 Wrzesień 2005 No coż, ja mam do Kocka 20km i u mnie też głucha cisza (media lokalne milczą jak zaklęte, TVP3 Lublin informuje tylko o biegach ulicznych 1.10). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
01dalton Napisano 28 Wrzesień 2005 Share Napisano 28 Wrzesień 2005 Witam . Media są tam gdzie sensacja ( jakby komuś głowe na inscenizacji urwało - to by sie chyba z kamerami powybijali ) , a takie uroczystości to chyba już chleb powszedni . Pozdr . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiler p Napisano 28 Wrzesień 2005 Share Napisano 28 Wrzesień 2005 Bynajmniej. Na Lubelszczyźnie rekonstrukcja jest raczej sensacją i myślę, że gminie też zależałoby na promocji, więc jakieś info powinno być. Niestety moja lokalna gazeta ma tendencję informowac o takich rzeczach raczej po fakcie :(. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
01dalton Napisano 29 Wrzesień 2005 Share Napisano 29 Wrzesień 2005 Witam . Pisząc o takich uroczystościach że to chleb powszedni " mialem na myśli same obchody tych uroczystości ( każdy myśli że będzie jak zawsze msza św. no i wygłoszone jakieś referaty , kwiaty pod pomnik i do domu- dobrze jak już jest kompania -honorowa ) ,a ...rekonstrukcje historyczne to inna sprawa ,ale czy wszyscy wiedzą o co chodzi ? Pewno przyjdzie kilku przebierańców ( 2-3 osoby ) postoją koło przemawiającego a póżniej koło pomnika i po inscenizacji " - taki jest czasem tok myślenia .A pod Kockiem napewno Coś będzie w niedziele wiec możesz się przejechać. Pozdrawiam Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IwoJima Napisano 29 Wrzesień 2005 Autor Share Napisano 29 Wrzesień 2005 WitamW imieniu GRH G.O. Śląsk" moge napisać że zjawią się odnas 1-2 osoby. Niestety nie więcej(straty po Bzurze sa niemożliwe do uzupełnienia w tak krótkim czasie).PozdrawiamIwoJima Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
01dalton Napisano 29 Wrzesień 2005 Share Napisano 29 Wrzesień 2005 Witam . Wiem że ze Sląska jest daleko do Dzwoli , więc i takie wsparcie jest istotne . Pozdrawiam Wojtek . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ur Napisano 29 Wrzesień 2005 Share Napisano 29 Wrzesień 2005 SRH Wrzesień 39" stawi się w liczbie 3 osób, 2 dojadą z Krakowa, jedna z Lubartowa, więc weźmiemy Dzwolę w kleszcze :D. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucjusz8 Napisano 29 Wrzesień 2005 Share Napisano 29 Wrzesień 2005 Witam,Czy są może jacyś chętni do ewenualnego wspólnego transportu na miejsce zbiórki z okolic Sanoka, Krosna, Rzeszowa? Mam 4 miejsca wolne w samochodzie, ale sam nie wyrobię na benzynę. Jakby co, proszę o kontakt na maila : lucjusz8@wp.plPozdrawiam,Łukasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
01dalton Napisano 1 Październik 2005 Share Napisano 1 Październik 2005 Witam. Są drobne zmiany . Jutro zbiórka w Dzwoli koło godz 8.00. Pozdrawiam . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiler p Napisano 2 Październik 2005 Share Napisano 2 Październik 2005 Właśnie wróciłem, więc podzielę się wrażeniami:Wspaniała impreza !!! Świetna, krótka i gwałtowna potyczka z Niemcami. Moja siostra oglądała z widowni i mówi że Niemcy genialnie markowali postrzały (świetne upadki). Doskonała pirotechnika i dzwięk (zwłaszcza ta nastrojowa muzyka z Call of duty"), palba była ogłuszająca. No i super bitwa z Rosjanami. Doskonale wyszło im okrążenie, walka była zacięta, a rozbrojenie było po prostu genialne (składanie broni, wyłuskiwanie szarż z szeregu, kradzież zegarków -Dawać faszystowskie czasy!":D i odmarsz na wschód w nieznane ...). Myślę, że będą to dla wszystkich niezapomniane wrażenia.Korzystając z okazji chciałbym w imieniu SRH Wrzesień 39" serdecznie podziękować Panu Tomaszowi Bordzaniowi i Panu Dyrektorowi Zespołu Szkół w Dzwoli za możliwość wzięcia udziału w uroczystościach oraz w tej wspaniałej rekonstrukcji. Chciałbym również podziękować wszystkim grupom rekonstrukcyjnym: Galicji", G.O. Śląsk wraz z którą utworzyliśmy sekcję rkm oraz wszystkim pozostałym, z którymi odtworzyliśmy tą wspaniałą bitwę. Warto było przejechać te kilometry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
01dalton Napisano 2 Październik 2005 Share Napisano 2 Październik 2005 Witam . Miałem za sobą kilka rekonstrukcji , ale ta była chyba ( i będzie )najbardziej nietypowa ze względu na to iż walkę prowadziły trzy oddziały ( polskie, niemieckie i rosyjskie) . I tak jak napisał kiler p",chodz cała inscenizasja trwała około 20-25 minut,to było w zasadzie pokazane o co potrzeba " - bez zbędnego przeciągania , a chyba najważniejszą rzeczą będzie to że odtwarzający włorzyli w swoje role serce (a nie biernie statystowali). Serdeczne podziękowania dla wszystkich którzy więli w tej inscenizacji udział ,oraz dla organizatorów bez której ta inscenicacja by się nie odbyła . Pozdrawiam . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kikifas Napisano 2 Październik 2005 Share Napisano 2 Październik 2005 Dajcie foty. Na pewno ktos robił zdjęcia!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeager Napisano 2 Październik 2005 Share Napisano 2 Październik 2005 no nareszcie element soviecki" we wrześniowej rekonstrukcji! Gratulacje za prototypową akcję!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
01dalton Napisano 2 Październik 2005 Share Napisano 2 Październik 2005 Witam . Inscenizacja walki tych trzech odziałów nie była wymyślona ,(jest to autentyczna potyczka - tylko niestety zapomniana -, za komuny" niewygodnie było mówić o walkach rosjan z polakami ) tylko w oryginale była rozciągnięta na dwa dni , a tu trzeba było to wszystko pokazać w ciągu około pół godziny. Nie słyszałem jeszcze o próbie rekonstrukcji walk np. KOP-u z rosjanami i myśle że kiedyś i taka inscenizacja powstanie . Pozrawiam . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.