Skocz do zawartości

Rekonstrukcja pod Dzwolą 2 października?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam
W wątku http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=199533#200001
poruszony został temat rekonstrukcji pod Dzwolą(zamojskie), która miała by się odbyć 2 pażdziernika. Czy ruszyło się cos w tej kwesti?Kto to organizuje i kto będzie w niej uczestniczyć?
Pozdrawiam
IwoJima

Witam . Z grubsza szczegóły są dograne - 2 pażdzernika ,początek uroczystości godz.9.00 ( sama inscenizacja koło godz.14.00). W inscenizacji będą brały udział 2 grupy ( GRH Galicja" i część GRH im . por. Wira").Organizator - Dyrektor szkoły w Dzwoli . Pozdrawiam .

Witam .Jeżeli są jacyś chętni do uczestnictwa w rekonstrukcji to potrzebnych jest kilku niemcow ( odpadają kamo ,raczej bluzy feldgrau - umundurowanie i wyposażenie jak na 1939 rok) , no i kilku polaków też by się przydało . Zbiórka w sobotę przed szkołą w Dzwoli o 16.30 , ewentualnie wczesnie rano w niedzele 7.00 . Chetni niech dadzą znać w poście . Pozdr .

• 2 weeks later...
Bynajmniej. Na Lubelszczyźnie rekonstrukcja jest raczej sensacją i myślę, że gminie też zależałoby na promocji, więc jakieś info powinno być. Niestety moja lokalna gazeta ma tendencję informowac o takich rzeczach raczej po fakcie :(.

Witam . Pisząc o takich uroczystościach że to chleb powszedni " mialem na myśli same obchody tych uroczystości ( każdy myśli że będzie jak zawsze msza św. no i wygłoszone jakieś referaty , kwiaty pod pomnik i do domu- dobrze jak już jest kompania -honorowa ) ,a ...rekonstrukcje historyczne to inna sprawa ,ale czy wszyscy wiedzą o co chodzi ? Pewno przyjdzie kilku przebierańców ( 2-3 osoby ) postoją koło przemawiającego a póżniej koło pomnika i po inscenizacji " - taki jest czasem tok myślenia .A pod Kockiem napewno Coś będzie w niedziele wiec możesz się przejechać. Pozdrawiam Wojtek

Witam,

Czy są może jacyś chętni do ewenualnego wspólnego transportu na miejsce zbiórki z okolic Sanoka, Krosna, Rzeszowa? Mam 4 miejsca wolne w samochodzie, ale sam nie wyrobię na benzynę. Jakby co, proszę o kontakt na maila : lucjusz8@wp.pl

Pozdrawiam,
Łukasz.

Właśnie wróciłem, więc podzielę się wrażeniami:

Wspaniała impreza !!! Świetna, krótka i gwałtowna potyczka z Niemcami. Moja siostra oglądała z widowni i mówi że Niemcy genialnie markowali postrzały (świetne upadki). Doskonała pirotechnika i dzwięk (zwłaszcza ta nastrojowa muzyka z Call of duty"), palba była ogłuszająca. No i super bitwa z Rosjanami. Doskonale wyszło im okrążenie, walka była zacięta, a rozbrojenie było po prostu genialne (składanie broni, wyłuskiwanie szarż z szeregu, kradzież zegarków -Dawać faszystowskie czasy!":D i odmarsz na wschód w nieznane ...). Myślę, że będą to dla wszystkich niezapomniane wrażenia.

Korzystając z okazji chciałbym w imieniu SRH Wrzesień 39" serdecznie podziękować Panu Tomaszowi Bordzaniowi i Panu Dyrektorowi Zespołu Szkół w Dzwoli za możliwość wzięcia udziału w uroczystościach oraz w tej wspaniałej rekonstrukcji. Chciałbym również podziękować wszystkim grupom rekonstrukcyjnym: Galicji", G.O. Śląsk wraz z którą utworzyliśmy sekcję rkm oraz wszystkim pozostałym, z którymi odtworzyliśmy tą wspaniałą bitwę. Warto było przejechać te kilometry.

Witam . Miałem za sobą kilka rekonstrukcji , ale ta była chyba ( i będzie )najbardziej nietypowa ze względu na to iż walkę prowadziły trzy oddziały ( polskie, niemieckie i rosyjskie) . I tak jak napisał kiler p",chodz cała inscenizasja trwała około 20-25 minut,to było w zasadzie pokazane o co potrzeba " - bez zbędnego przeciągania , a chyba najważniejszą rzeczą będzie to że odtwarzający włorzyli w swoje role serce (a nie biernie statystowali). Serdeczne podziękowania dla wszystkich którzy więli w tej inscenizacji udział ,oraz dla organizatorów bez której ta inscenicacja by się nie odbyła . Pozdrawiam .

Witam . Inscenizacja walki tych trzech odziałów nie była wymyślona ,(jest to autentyczna potyczka - tylko niestety zapomniana -, za komuny" niewygodnie było mówić o walkach rosjan z polakami ) tylko w oryginale była rozciągnięta na dwa dni , a tu trzeba było to wszystko pokazać w ciągu około pół godziny. Nie słyszałem jeszcze o próbie rekonstrukcji walk np. KOP-u z rosjanami i myśle że kiedyś i taka inscenizacja powstanie . Pozrawiam .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie