Skocz do zawartości

>>SOWIECI W FOTOGRAFII

pik78

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 186
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Jesli masz lepsza rozdzilczosc to daj zblizenie na te helmy, jakies takie zbyt okragle sa:
http://www.odkrywca-online.com/picsforum12/red_army_leningrad.jpg
Napisano
Jedyne wyjasnienie Leand-lease, ale o helmach to nie slyszalem by byly wysylane. Przydalo by sie jednak zblizenie, komunaccp- postaraj sie:)
Napisano

.. zresztą produkowali je w Leningradzie w - nomen omen - fabryce rondli.

Czyli wszystko jasne! Faceci na zdjęciu to tak naprawdę kobiety z OC, które właśnie wyszły z fabryki rondli ze swoimi nowymi hełmami i zmierzają na stanowiska obronno-cywilne.

Krasawica pochodzi z książ. Red Army Uniforms of WW2" (Windrow & Greene). Podobny rondel występuje także w Uniforma Krasnoj Armii 1918-1945" ale na nieco mniej estetycznej modelce. Obie książki są bardzo fajne i mają dużo obrazków. Co do linków - wydaje mi się, że taki hełm widziałem na tym hiszpańskim sajcie zbieracza hełmów.

Napisano
co w tym ciekawego - normalne trzewiki i owijacze ,nasi nosili takie do września 39 roku . Zresztą nie wygladają na bolszewików ale na żołnierzy carskiej armii
Napisano

Walnąłem trochę bo miała być II WŚ a wstawiłem z 1920 roku. Zdjęcie jest liche ale to nie są trzewiki.
W ramach rehabilitacji kawalerzyści radzieccy na Węgrzech II WŚ

Napisano
A wracajac do helmow, to jak wlasciwie sa one przyczepione do tornistrow? No i jakie to tornistry? Fotka jest z, lub po 1941 (PPSz), czy wtedy nadal produkowano te helmy OC?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie