wars98 Napisano 24 Sierpień 2005 Autor Napisano 24 Sierpień 2005 Witam! Ja z takimi oto pytaniami do koleżanek i kolegów forumowiczów. Jakie jednostki Luftwaffe operujące przeciwko Powstaniu Warszawskiemu miały na swoim wyposażeniu Ju-87 Stuka"? W jakich wersjach i w jakiej ilości? I jeszcze jedno. Z jakich lotnisk one operowały? Ja wiem o lotnisku na Bemowie (Boernerowo) oraz że prawdopodobnie z polowego na Piaskach (Żoliborz). Pozdrawiam wars98
TIX Napisano 24 Sierpień 2005 Napisano 24 Sierpień 2005 tak mi chodzi po głowie Gocław tylko nie mogę umiejscowić kiedy tam było lotnisko . A pisząc Boernerowo masz na myśli Lotnisko Babice ? pozdr
arekp71 Napisano 24 Sierpień 2005 Napisano 24 Sierpień 2005 LuftwaffeW Warszawie użyte zostały samoloty 6. Luftflotte gen. lot. Rittera von Greima. Były to: Ju-87 Stuka I eskadry 1. pułku szturmowego i IV eskadry 77. pułku szturmowego, wchodzące w skład 1. DLotn. oraz myśliwce bombardujące Me-109 I eskadry 51. pułku IV KLotn. Wymienione jednostki walczyły do połowy sierpnia 1944. Od 18 VIII w Warszawie, na Okęciu pozostała jedynie grupa ppłk. Klussmanna wydzielona ze składu I eskadry 1. pułku szturmowego w składzie 4 maszyn Ju-87.23 [26?] VIII 1944 jedną z tych maszyn udało się zestrzelić staromiejskim powstańcom [AK-owcy strzelali pomimo stanowczego zakazu ostrzeliwania niemieckich samolotów - płk Monterowi", który wydał ten rozkaz, chodziło o oszczędzanie amunicji].Żołnierze z oddziału artylerii przeciwlotniczej 80 part. plot. z mostu Poniatowskiego ostrzeliwują pozycje powstańcze na Powiślu.
Grzesio Napisano 24 Sierpień 2005 Napisano 24 Sierpień 2005 USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r.o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz.U. 1994 Nr 24 poz. 83):Art. 34. Można korzystać z utworów w granicach dozwolonego użytku pod warunkiem wymienienia imienia i nazwiska twórcy oraz źródła. (...);)PzdrGrzesiu
arekp71 Napisano 24 Sierpień 2005 Napisano 24 Sierpień 2005 witamGrzesiu czy złamałem jakiś przepis ???, jak tak to przepraszam, na drugi raz dam tylko link
arekp71 Napisano 24 Sierpień 2005 Napisano 24 Sierpień 2005 http://wilk.wpk.p.lodz.pl/~whatfor/niemcy%20_w_powstaniu_warszawskim.htm
Grzesio Napisano 24 Sierpień 2005 Napisano 24 Sierpień 2005 Formalnie tak, ale chodziło mi głównie o podanie autora i źródła cytatu. :)PzdrGrzesiu
TIX Napisano 24 Sierpień 2005 Napisano 24 Sierpień 2005 Grzesiu - tak się czasem zastanawiam... czy tą formułkę znasz na pamięć czy wklejasz z jakiegoś wiecznie otwartego pliku ? ;-)
wars98 Napisano 24 Sierpień 2005 Autor Napisano 24 Sierpień 2005 Witam!Tix! Tak. Bemowo (a raczej: Boernerowo, mylnie zwane Babicami).Gocław już przed wojną był przygotowany jako lotnisko (polowe) i we wrześniu 1939 r. bombardowany (podobnie jak to na Polach Mokotowskich) przez Luftwaffe. Było jeszcze jedno polowe na Bielanach (Piaski).Wydaje mi się, że Luftwaffe stacjonowała i operowała przeciw Powstaniu z Okęcia i Bemowa.Ale ile było tych Sztukasów w tych oddziałach 6 Luftflotte gen. lot. Rittera von Greima? I gdzie która eskadra stacjonowała? Czy stany były pełne?Pozdrawiamwars98
TIX Napisano 24 Sierpień 2005 Napisano 24 Sierpień 2005 Lotnisko Babice to aktualnie stosowana nazwa (mam taką na wizytówce od nich)
wars98 Napisano 24 Sierpień 2005 Autor Napisano 24 Sierpień 2005 Witam!Tix! Jak sam widzisz (na wizytówce), teraz każdą głupotę można napisać. Równie dobrze mogli napisać, że to Hawaje...Gdzie Babice? Gdzie Rzym, gdzie Krym?? Lotnisko jest na Bemowie (Boernerowie)! I tyle.Pozdrawiamwars98
zelig Napisano 24 Sierpień 2005 Napisano 24 Sierpień 2005 Niemce bombardowali z przyszłości? Lotnisko na Bemowie jest raczej powojennym wynalazkiem.Może chodzi Ci o Lotnisko Bielańskie? Bo stamtąd faktycznie bombardowali Powstanie.
wars98 Napisano 24 Sierpień 2005 Autor Napisano 24 Sierpień 2005 Witam!Zelig! Twierdzę, że lotnisko (jego zarys - może tak) powstało już przed wojną (z tego co wiem, to było nawet wykorzystywane we wrześniu 1939 r.). Po wojnie było ono rozbudowywane. Plany znajdziesz w CAW Warszawa-Rembertów. Bielany? Żartujesz? To było malutkie polowe lotnisko (pole). W grę (moim zdaniem) wchodziło tylko Okecie i Bemowo.Pozdrawiamwars98
zelig Napisano 24 Sierpień 2005 Napisano 24 Sierpień 2005 Hej! Ale gdyby istniało wtedy lotnisko na Bemowie, to samoloty niechybnie wplątywałyby się w maszty radiostacji transatlantyckiej.Zawsze myślałem, że Lotnisko Bielańskie było jedynym lotniskiem w tej części Wawy (1 i 2 VIII oddziały grupy Kampinos" bez rezultatu je szturmowały), no ale może tam było wtedy bardzo wiele lotnisk..Za to na południu zapomniałeś o Polach Mokotowskich.
wars98 Napisano 25 Sierpień 2005 Autor Napisano 25 Sierpień 2005 Witam!Zelig! Czy Ty widziałeś kiedyś podstawy tych anten? Od lotniska to jest ładny kawałek. Poza tym one nigdy nie stały w osi żadnego z wybudowanych później pasów startowych, więc nawet kiedy stały i działało to quazi-lotnisko, to nie mogły przeszkadzać. Jak już wspominasz Pole Mokotowskie, to warto wspomnieć także lotnisko na Gocławiu... (:Pozdrawiamwars98
zelig Napisano 25 Sierpień 2005 Napisano 25 Sierpień 2005 Cześć! Ale kawałek od którego lotniska? :) Bo jeśli mówisz o Bemowie, to jeden lub dwa maszty stały nawet w jego (obecnym) obrębie. I fakt - nie stały na osi tylko prostopadle (a taka ściana kilkunastu 130-metrowych masztów stojących na końcu pasa startowego może jednak bardzo utrudnić ruch lotniczy)Myślę, że jednak te dwa lotn. (Bemowo i Bielańskie) są nieświadomie ze sobą mylone: bo to drugie od dawna nie istnieje, a to pierwsze tak bardzo wbiło się w świadomość warszawiaków, iż wydaje się, że było tam od zawsze.A to lotnisko na Piaskach gdzie było konkretnie? Bo byłoby trzecim lotniskiem na przestrzeni kilku km kwadratowych, hej!
wars98 Napisano 25 Sierpień 2005 Autor Napisano 25 Sierpień 2005 Witam!Zelig! Troszku się nie zrozumieliśmy. Bielany, to umowna nazwa dla tego lądowiska (czy też lotniska polowego). Znajdowało się ono pomiędzy obecnymi ulicami Kasprowicza-Żeromskiego-Broniewskiego, a więc w rejonie którego części zwą się:Bielany-Słodowiec-Piaski. Dlatego też piszę Bielany-Piaski.Obszar od Bielan po Boernerowo zajmowały łąki na których urządzenie lotnisk/lądowisk nie stanowiło żadnego problemu.Co do tych nieszczęsnych anten. Piszesz:>>I fakt - nie stały na osi tylko prostopadle (a taka ściana kilkunastu 130-metrowych masztów stojących na końcu pasa startowego może jednak bardzo utrudnić ruch lotniczy.
wars98 Napisano 25 Sierpień 2005 Autor Napisano 25 Sierpień 2005 Coś obcięło mój post! /: Wrrr...No cóż, więc inną razą.Pozdr. wars98
marecki. Napisano 25 Sierpień 2005 Napisano 25 Sierpień 2005 a teraz nasz przyjaciel Szatan lat 5 " powinien wklecić kilka zdjęć z ówczesnej kroniki filmowej na poparcie tezy naszego przyjaciela zeliga "pozdrawiam moich przyjaciół !!!
wars98 Napisano 25 Sierpień 2005 Autor Napisano 25 Sierpień 2005 Elo... Marecki! Tu chodzi o Wawę a nie Wrocek, to co Ty tu robisz?? 0:O Wrocek jeszcze zahaczę... (;No i trzeba będzie nowy post pisać...wars98
marecki. Napisano 25 Sierpień 2005 Napisano 25 Sierpień 2005 hmmm myślisz że jak warszawa to już jesteś bezkarny i losy tego Ju mnie nie interesują ?? :):):):)hehehehehehe mylisz się !!!!!pzdr !!
zelig Napisano 26 Sierpień 2005 Napisano 26 Sierpień 2005 Cześć Marecki! Szatan jest niestety na wczasach.Cześć Wars! Zrozumieliśmy się dobrze:1. Lotnisko na Bemowie w 1944 roku nie istniało bo zaczęło istnieć później.2. Lotnisko na Piaskach nie mogło istnieć bo samoloty musiałyby lawirować pomiędzy dość gęstą ówcześnie zabudową ulic Kasprowicza i Żeromskiego.3. Istniało za to lotnisko bielańskie znajdujące się w miejscu obecnego osiedla Wrzeciono.Ciekawy temat lotniskowy ten. Bardzo kontowersyjny i mało poznany przez ludzi i nieludzi, hej!
wars98 Napisano 26 Sierpień 2005 Autor Napisano 26 Sierpień 2005 Witam!Zelig. Co do Bielan. Piszę Bielany oraz Słodowiec i Piaski, bo korzystam w tej chwili z planów obecnej Warszawy (a co plan to inaczej), gdyż plany przedwojennej Wa-wy (w tym projekty) poszły gdzieś w kąt mojego archiwum. Umiejscawiasz to lądowisko na Wrzeciono. Ok. Przyjmuję. Tak czy siak są to żoliborskie Bielany. To czy nazwiemy je np. Wrzeciono, czy jeszcze inaczej, to kwestia umowna. Tak czy owak było wykorzystywane przez Niemców. W tym się chyba zgadzamy.Co do Bemowa to powtórzę, że pisząc lotnisko nie mam na myśli lotniska z pasami, bo to powstało w latach 1949-1952. Natomiast stwierdzam, że tamtejsze łąki świetnie nadawały się do wykorzystania jako lądowisko. W rejonie tamtym nie było masztów radiowych, bo te znajdowały się na Boernerowie. Moja wzmianka na temat możliwości wykorzystania Bemowa wynika z relacji (z okresu powstania) z jaką się spotkałem. O niczym to jeszcze nie przesądza, ani o wykorzystywaniu, ani o niewykorzystywaniu tego rejonu. Napewno to wykorzystywane było lotnisko Okęcie. (:Pozdrawiamwars98
Jacek62 Napisano 27 Sierpień 2005 Napisano 27 Sierpień 2005 W/w ju87 stacjonowały na Okęciu, korzystając wówczas z pasa startowegoukierunkowanego dokładnie na miasto. Po wojnie z powodu wysokiejzabudowy (pałac kultury) zbudowano 2 nowe pasy na nowych kierunkach, a stary zamieniono na drogę kołowania Delta. Bliskośc celów do zniszczenia 7-10 km spowodowała, że loty odbywały się kilkarazy dziennie. Stąd Powstańcy mieli wrażenie, że bombardują ichznacznie poważniejsze siły. Okęcie miało pełne zaplecze techniczne ipaliwowe ale niewykluczone, że z powodu operującego szturmowego lotnictwa radzieckiego (strefa frontowa - nie mylić z pomocą dlapowstania) oraz nocnych akcji RAF-u (początkowo interpretowanychprzez Niemców jako nalot lub żywy desant) sztuki mogły byćprzebazowywane na polowe lądowiska (nie lotniska) gdzie łatwomożna je było schować. W/w anteny nie stanowiły przeszkody nawigacyjnej. Wręcz odwrotnie, a cały sierpień był meteorologiczniesprzyjający. Wracając do dyskusji - czy są jakieś źródła mówiąceo korzystaniu z lądowisk? Pozdrawiam.
zelig Napisano 27 Sierpień 2005 Napisano 27 Sierpień 2005 Strona nieoceniona ( http://www.varsovia.pl/varsovia/ ). Bardzo ciekawie wyjaśnia lotniskowe niejasności i inne sensacje. Okęcie: http://www.varsovia.pl/varsovia/item.php-frame=item&mapa=0&item=809&top=12.htmBielany: http://www.varsovia.pl/varsovia/item.php-frame=item&mapa=0&item=801&top=12.htmBabice (vel Boernowo vel Bemowo vel Piaski): http://www.varsovia.pl/varsovia/item.php-frame=item&mapa=0&item=800&top=12.htm (moja kategoryczna pewność legła w gruzy niestety cholera, cholera jasna, o cholera)Mokotowskie: http://www.varsovia.pl/varsovia/item.php-frame=item&mapa=0&item=803&top=12.htmGocław: http://www.varsovia.pl/varsovia/item.php-frame=item&mapa=0&item=802&top=12.htm
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.